Η κα Μέρκελ διαχειρίστρια ήταν, τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια μας
Η ΝΔ δεν είναι Ποτάμι – Ο Μητσοτάκης θα έπρεπε να ασκήσει βέτο για την Αμμόχωστο
“Μας τράβηξε το χαλί” λέει για τη Μέρκελ και μιλά για τραυματισμένο διεθνές εκτόπισμα της ΕΕ, ενώ σχολιάζει και τον πρόσφατο ανασχηματισμό.
Την Άνγκελα Μέρκελ, με σκληρή γλώσσα, αποχαιρετά ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ευρωστρατού ως απάντηση στην συμμαχία AUKUS, ενώ ασκεί κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και στα θέματα που αφορούν στο Κυπριακό.
Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τονίζει χαρακτηριστικά πως η Γερμανίδα καγκελάριος τού τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια και προτίμησε την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
«Η κα Μέρκελ “στενοχωριέται” σήμερα για όσα ζητούσε τότε από τους Έλληνες. Αλλά όταν, κατά δήλωσή όλων τους “τα καταφέρναμε”, τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια μας! Δεν θυμάμαι να στήριξε την Ελλάδα…», υποστηρίζει.
Αφού, ισχυρίζεται, δε, ότι «κάποιοι λοιπόν εκτός Ελλάδος, είδαν τότε την άνοδο του Τσίπρα σαν μια “ευκαιρία” να ξαναφέρουν το Grexit στο τραπέζι για να επιβάλουν την “πειθαρχία” στα υπόλοιπα κράτη μέλη», προσθέτει πως «η τιμωρία της δύστροπης Ελλάδας θα ήταν το μαστίγιο για κάθε απείθαρχο στην Ευρώπης. Γι’ αυτό και χρειάστηκαν την κυβέρνηση Τσίπρα…».
«Η κα Μέρκελ οραματίστρια δεν ήταν. Διαχειρίστρια ήταν», σημειώνει καυστικά.
Για την πανδημία υπογραμμίζει πως ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος να πάρουμε ξανά τη ζωή στα χέρια μας και σε αυτό δεν υπάρχουν “ναι μεν, αλλά”.
Τονίζει δε πως «η κυβέρνησή μας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αποφασιστικές παρεμβάσεις κράτησαν την οικονομία όρθια». Ωστόσο εκφράζει την ανησυχία του για το τι θα συμβεί όταν οι Κεντρικές Τράπεζες αποφασίσουν να ανεβάσουν τα επιτόκια για να ελέγξουν τον πληθωρισμό και τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα ξανά μέτρα “υπερπλεονασμάτων” για να αντιμετωπίσουμε το υπερβολικό χρέος.
Ο κ. Σαμαράς λέει επίσης ότι χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, σημειώνει ότι δεν αμφισβητεί τη μετάβαση της ενεργειακής πολιτικής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά εκφράζει τον προβληματισμό του «εάν έπρεπε να κλείσει το σύγχρονο εργοστάσιο λιγνίτη που εγκαινιάστηκε το 2014 και ακόμα δεν έχει αποσβεστεί». Και συνεχίζει: «Ούτε μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη στροφή στο φυσικό αέριο, που έχει ψηφιστεί ως “καύσιμο μετάβασης” για τα επόμενα 30 χρόνια. Το κόστος ενέργειας αυξάνεται συνεχώς».
Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για τις αυξήσεις τιμών, όπως της ΔΕΗ, «διότι η ακρίβεια εγκυμονεί πάντα κοινωνικές εκρήξεις».
Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για τις προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα και συγκεκριμένα στην Αμμόχωστο, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.
Υποστήριξε μάλιστα πως Αθήνα και Λευκωσία θα έπρεπε να απαντήσουν με «βέτο».
«Ποια εξομάλυνση; Ξεχάσατε τις συνεχείς NAVTEXόλο το καλοκαίρι; Τις προκλήσεις τουρκικών αλιευτικών έξω από τις ακτές μας; Τις συνεχείς δηλώσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών; Ακόμα και το όνομα του Αιγαίου επιχειρούν να αλλάξουν.(…) Το σημαντικότερο για εμένα όμως είναι οι “φιέστες” Ερντογάν στην Αμμόχωστο που μετατρέπεται πια σε ενισχυμένη στρατιωτική βάση των Τούρκων. Η Άγκυρα τόλμησε να παραβιάσει τα δύο μοναδικά ψηφίσματα του ΟΗΕ που κανείς δεν τόλμησε να ακουμπήσει. (…) Ελλάδα και Κύπρος θα έπρεπε να είχαν ήδη αντιδράσει εντονότερα. Πρώτον θα έπρεπε να πιέζουν συνεχώς την ΕΕ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. (…) Ακόμα και βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις θα έπρεπε ίσως να θέσουμε. Δεύτερον θα έπρεπε να ζητήσουμε ενεργοποίηση της ρήτρας αλληλεγγύης της ΕΕ όπως παλαιότερα είχαν κάνει άλλες χώρες», είπε για τα ελληνοτουρκικά.
Ερωτηθείς για τον πρόσφατο ανασχηματισμό, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι είναι «αδιαμφισβήτητο δικαίωμα του πρωθυπουργού να επιλέγει τους υπουργούς του. Όμως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Διότι σε κάθε ανασχηματισμό εκπέμπεται και ένα “μήνυμα”, υπάρχει συμβολισμός. Και ο συμβολισμός αυτός δεν πρέπει να στείλει αντιφατικά μηνύματα. Ότι δηλαδή η παράταξή μας υιοθετεί σήμερα απόψεις που η ίδια έχει πολεμήσει, όπως οι Πρέσπες και το σχέδιο Ανάν. Ή ότι επιβραβεύει πρόσωπα που έχουν αντίθετη πολιτική άποψη…».
«Στις εκλογές του 2019 το εκλογικό σώμα έδωσε αυτοδυναμία στη ΝΔ, εκφράζοντας την αντίθεσή του μεταξύ άλλων στην πολιτική ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό, την εγκληματικότητα και τις Πρέσπες. Ταυτόχρονα έδωσε καθαρή εντολή στη ΝΔ για εκκαθάριση των σκευωριών του ΣΥΡΙΖΑ και για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα, η ανάπτυξη και η μεσαία τάξη. Όποιος θέλει να υπηρετήσει αυτές τις θέσεις για τις οποίες έλαβε αυτοδυναμία η ΝΔ είναι ευπρόσδεκτος. Αυτό σημαίνει διεύρυνση. Αλλά όταν επιλέγονται άτομα με αντίθετες θέσεις, αυτό δεν λέγεται διεύρυνση, λέγεται μετατόπιση. Ξέρετε, με το να μετακινηθούμε σε θέσεις Ποταμιού, δεν κατακτάμε το πολιτικό κέντρο. Είναι άλλο πράγμα να απευθύνεσαι σε πολίτες άλλων των παρατάξεων και εντελώς άλλο να εκφράζεις άλλες παρατάξεις. Σε μια πλουραλιστική δημοκρατία οφείλουν να εκφράζονται όλες οι παρατάξεις αυτόνομα. Το σημαντικότερο όμως είναι το εξής ερώτημα: με τη σύγχρονη Δεξιά – Κεντροδεξιά, τι θα γίνει; Ή στο όνομα της διεύρυνσης θα θεωρείται ότι μπήκε στη γωνία η μεγαλύτερη παράταξη της χώρας; Κατανοώ την άποψη περί διεύρυνσης, αλλά η προϋπόθεση μιας διεύρυνσης είναι να έχεις τη βάσης σου. Αλλιώς κινδυνεύεις να απομακρύνεις περισσότερους απ΄ όσους προσελκύεις», πρόσθεσε.
Για την κοινή του είσοδο με τον Κώστα Καραμανλή στη ΔΕΘ, δηλώνει πως «μόνο μήνυμα ενότητας είναι» και πως «πρόβλημα θα είχε μια παράταξη εάν οι πρώην πρωθυπουργοί της είχαν διαγράψει ο ένας τον άλλο ή δεν μιλιόντουσαν, όπως συνέβη στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ».
Καταλήγοντας, μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει απέναντι στην πρόσφατη συμμαχία Αυστραλίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Μεγάλης Βρετανίας (AUKUS) με τη δημιουργία ευρωστρατού, κάνοντας λόγο για γραφειοκρατική Ευρώπη με τραυματισμένο διεθνές εκτόπισμα.
Πηγή sputniknews.gr – ΑΠΕ-ΜΠΕ