Με αυξημένη ανησυχία υποδέχονται οι Έλληνες το πόρισμα για το εμβόλιο της AstraZeneca, ακυρώνοντας προγραμματισμένα ραντεβού. Έκκληση για συνέχιση των εμβολιασμών κάνουν οι αρμόδιοι.
Συνεχίζονται οι ακυρώσεις εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα, μετά και τη χθεσινή επιβεβαίωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για «πιθανή σύνδεση» του εμβολίου με «εξαιρετικά σπάνια περιστατικά» θρομβώσεων.
Μόνο στην Πάτρα, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν μόλις 10 εμβολιασμοί από τους 120 που είχαν προγραμματιστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, σύμφωνα με τον ιατρικό σύλλογο της πόλης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί πολίτες ζητούν να αλλάξουν το ραντεβού για τον εμβολιασμό τους μιας και δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, σε σχέση με τις ακυρώσεις των ραντεβού ανά εμβόλιο (27 Μαρτίου έως 3 Απριλίου) το ποσοστό κυμαίνεται έως 1% για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, ενώ για την AstraZeneca το ποσοστό κυμαίνεται έως 3%.
«Σαφώς και μας ανησυχούν οι ακυρώσεις που σημειώνονται σε όλη την Ελλάδα για το εμβόλιο» επισημαίνει στο Sputnik η Άννα Μαστοράκου, Α’ αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας.
«Ωστόσο αν δούμε προσεκτικά τα στοιχεία, μόνο 169 περιστατικά παρενεργειών αναφέρθηκαν σε 34 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca» υπογραμμίζει, ενώ προσθέτει ότι ο θετικός αντίκτυπος φαίνεται κατά πολύ μεγαλύτερος από τον αρνητικό και οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχιστούν.
«Σε κάθε περίπτωση, η επιτροπή των εμβολιασμών της Ελλάδας πρέπει να εξετάσει το πόρισμα και τις αναφορές σε παρενέργειες. Την ίδια στιγμή ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς γνωρίζει το ιατρικό του ιστορικό και συνεπώς και το αν υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι σε συνδυασμό με ενδεχόμενα νοσήματα που μπορεί να έχει κάποιος» τονίζει μεταξύ άλλων η κα Μαστοράκου.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία συνολικά ως τις 4 Απριλίου, έχουν αναφερθεί 169 περιστατικά θρόμβωσης φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου (CVST) και 53 περιστατικά σπλαγχνικής φλεβικής θρόμβωσης σε 34 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι μεταξύ 86 περιστατικών που είχε επεξεργαστεί αναλυτικά ο EMA ως τις 22 Μαρτίου, μόνο τα 18 ήταν θανατηφόρα.
Από την πλευρά του, ο Φώτης Πατσουράκος, καρδιολόγος και αντιπρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Αθηνών εξέφρασε στο Sputnik την ανησυχία του για τις ακυρώσεις, τονίζοντας ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχιστούν απρόσκοπτα.
«Κάθε φάρμακο και εμβόλιο έχει παρενέργειες ωστόσο το όφελος από τη χρήση του εμβολίου υπερτερεί των κινδύνων από τις παρενέργειες. Παραμένει το μοναδικό όπλο προς την ελευθερία» τόνισε μεταξύ άλλων.
Λάμπρος Ζαχαρής