Ενισχύονται, σταδιακά, οι θετικές προσδοκίες και εκτιμήσεις των επιχειρηματιών, για τη συνέχιση της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών. Αλλά, διατηρείται και η αβεβαιότητα για τη συνολική εξέλιξη της πανδημίας.
Αυτό προκύπτει από του δύο καινοτόμους και εξειδικευμένους δείκτες που δημοσιεύει σε μηνιαία βάση το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομιών Ερευνών (ΚΕΠΕ), με στόχο την τακτική παρακολούθηση της οικονομικής συγκυρίας.
Πιο αναλυτικά:
– Σύνθετος Δείκτης Προήγησης ΚΕΠΕ. Πρόκειται για έναν Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ) βάσει ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης. Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Αύγουστο του 2021,2 ο ΣΔΠ σημείωσε εκ νέου αύξηση, σε συνέχεια της ανόδου της προηγούμενης περιόδου αναφοράς, ξεπερνώντας έτσι ακόμα περισσότερο το υψηλότερο επίπεδο που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2018, μετά την πολυετή οικονομική κρίση. Η εν λόγω εξέλιξη φαίνεται να αντανακλά την περαιτέρω ενίσχυση των θετικών προσδοκιών και εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, παρέχοντας πρόδρομες ενδείξεις για τη συνέχιση της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών. Εντούτοις, σημαντική παραμένει η αβεβαιότητα που εξακολουθεί να συνοδεύει τη συνολική εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και υπαρκτό το ενδεχόμενο εξασθένισης της δυναμικής της ανάπτυξης στο προσεχές διάστημα, στη βάση μια σειράς βραχυ- μεσοπρόθεσμων οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας (που συνδέονται με τις εφοδιαστικές αλυσίδες, το κόστος παραγωγής και μεταφοράς, τις τιμές κλπ.). Για τον λόγο αυτό, απαραίτητη καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ, καθώς η ενσωμάτωση των νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων και να παράσχει επιπρόσθετες ενδείξεις για την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.
– Δείκτης «Φόβου» KEPE GRIV. Ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap. Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV αυξήθηκε τον Νοέμβριο του 2021, φτάνοντας το 32,40% στις 30/11/2021 από 26,52% στις 29/10/2021. Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει αύξηση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα αντανακλώντας την ανησυχία σχετικά με τη νέα μετάλλαξη Ομικρον, η οποία επηρέασε αρνητικά τις χρηματιστηριακές αγορές διεθνώς. Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,69%. Επιπλέον, τον Νοέμβριο του 2021 η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη μειώθηκε φτάνοντας το 25,95% από 28,37% τον Οκτώβριο του 2021.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ανεβάζει ταχύτητα η οικονομία σύμφωνα με το ΚΕΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ