Κομβικές αλλαγές στο ωράριο εργασίας φέρνει το νέο νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή, με τον εργαζόμενο πλέον να μπορεί να εργάζεται για 4 ημέρες αντί των καθιερωμένων 5 ημερών.
Οι βασικές αλλαγές που επέρχονται περιλαμβάνουν πιο ευέλικτο ωράριο, αλλά και τη θεσμοθέτηση ψηφιακής κάρτας εργασίας – με την οποία θα ελέγχονται τυχόν υπερβάσεις στο ωράριο του εργαζομένου.
Πηγές του Μαξίμου έσπευσαν να απαντήσουν σε βασικά ερωτήματα που προκύπτουν.
Καταργείται το 8ωρο και πάμε σε 10ωρο;
Σχετικά με τις αλλαγές στο 8ωρο ωράριο εργασίας και στο εάν επί της ουσίας καταργείται, οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο, εάν το επιθυμεί, να ρυθμίσει με αίτημά του τις ώρες εργασίας με βάση τις ανάγκες του.
Θα υπάρχει επομένως η δυνατότητα – και όχι η υποχρέωση, όπως τονίζεται – του εργαζομένου, εάν το ζητήσει ή εάν συμφωνηθεί κάτι τέτοιο από το Σωματείο του, να δουλεύει για ένα διάστημα ως και 2 ώρες παραπάνω, με αντίστοιχη μείωση του ωραρίου σε άλλες ημέρες (ή με ανάλογες ημέρες άδειας).
Σε κάθε περίπτωση, σε ορίζοντα 6μήνου, ο μέσος όρος εργασίας θα πρέπει να είναι 5 ημέρες την εβδομάδα και 8 ώρες την ημέρα.
Ετσι, σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, όσοι θα θέλουν να εργαστούν περισσότερο κάποιες ημέρες, προκειμένου π.χ. να μπορούν να λάβουν άδεια ή να δουλέψουν λιγότερο άλλες ημέρες ή τους εργαζόμενους που επιθυμούν να δουλέψουν για 4 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς να επιτρέπεται μείωση των αποδοχών τους ή να αυξάνεται ο μέσος όρος εργασίας.
Θα υπάρχει δυνατότητα 4ημερης εργασίας;
Οπως προκύπτει από τα παραπάνω και σύμφωνα με όσα επισημαίνουν οι πηγές του Μαξίμου, οι εργαζόμενοι που το επιθυμούν θα μπορούν να εργάζονται για 4 ημέρες.
Συγκεκριμένα, οι 5 ημέρες με 8ωρη εργασία θα μπορούν να αντιστοιχούν σε 4 ημέρες με 10ωρη απασχόληση και μια ημέρα ανάπαυσης.
Πώς θα προστατεύεται το 8ωρο και το 5νθήμερο;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα βρίσκεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην ψηφιοποίηση.
Στο πλαίσιο αυτό, νομοθετείται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, μέσω της οποίας το ΣΕΠΕ θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο το ωράριο και την τήρησή του.
Πώς θα λειτουργεί το σύστημα με την ψηφιακή κάρτα;
Ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα του, όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του.
Η κάρτα θα συνδέεται απευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και, με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του.
Ποιες νέες άδειες θεσπίζονται;
Θεσπίζονται οι εξής νέες άδειες:
* Γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών και για τους δύο γονείς, με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δύο μήνες (έως τώρα η εν λόγω άδεια ήταν άνευ αποδοχών).
* Αδεια φροντιστή για εργαζόμενους με συγγενείς που έχουν ανάγκη σημαντικής φροντίδας, δικαίωμα απουσίας, λόγω ανωτέρας βίας.
* Δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασίας ή μερική απασχόληση).
Δικαίωμα αποσύνδεσης
Το νομοσχέδιο, όπως διαμηνύεται, έχει σκοπό να προστατεύσει τον ελεύθερο χρόνο και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων, θεσμοθετώντας το δικαίωμα ηλεκτρονικής αποσύνδεσης του απασχολούμενου.
Νομοθετείται, συγκεκριμένα, το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να απέχει πλήρως από την παροχή εργασίας του και την διεκπεραίωση εργασιών με τηλεφωνικό, ηλεκτρονικό ή ψηφιακό τρόπο, εκτός ωραρίου εργασίας και κατά τη διάρκεια των νόμιμων αδειών του.
Για παράδειγμα, θα μπορεί να υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης του server της επιχείρησης, ώστε να μην προωθούνται επαγγελματικά e-mails σε υπαλλήλους ή η αυτόματη αποσύνδεση συνδεδεμένου server και αδυναμία επανασύνδεσής του, μετά τη συμπλήρωση του ημερήσιου ωραρίου.
Πηγή: Sputniknews
Ανατροπές στα εργασιακά: Πώς το 8ωρο θα μπορεί να γίνεται 10ωρο και 4ήμερο – Τι είναι η ψηφιακή κάρτα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ