Συνέπειές της στις ζωές μας αλλά και στο πολιτιστικό απόθεμα, υλικό και άυλο, είναι εφέτος το θέμα των εκδηλώσεων «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023».
Σ’ αυτό το πλαίσιο επιλέχθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης του ΥΠΠΟΑ 70 παραγωγές, συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ. Πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Γιώργος Κουμεντάκης.
Η διοργάνωση «κάλεσε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες να δημιουργήσουν νέα έργα πάνω σε αυτή την θεματική, με αναγνώσεις που δεν περιορίζονται στην αναπαραγωγή δυστοπικών προβλέψεων, αλλά θέτουν ερωτήματα για μια σφαιρική θεώρηση του φαινομένου» επισημαίνει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.
Από την πλευρά της η Λίνα Μενδώνη, μιλώντας για τον θεσμό ο οποίος δημιουργήθηκε το καλοκαίρι 2020, εν μέσω πανδημίας τόνισε ότι «κέρδισε την αποδοχή του κόσμου, προσφέροντας εξαιρετικά υψηλού επιπέδου πολιτιστικές παραγωγές, που συνδυάζουν με ιδανικό τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά με τη σύγχρονη δημιουργία». Η οργάνωση των εκδηλώσεων γύρω από έναν κεντρικό θεματικό άξονα, ξεκίνησε το 2022 με το αφιέρωμα στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής. «Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά» πρόσθεσε η κ. Μενδώνη «το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ποιοτικές παραστάσεις, άρτιων προδιαγραφών, σε αρχαιολογικούς χώρους εκτός της Περιφέρειας Αττικής, δημιουργώντας ταυτόχρονα, όπως κάθε χρονιά, συνθήκες απασχόλησης για έναν σημαντικό αριθμό εργαζόμενων στον Πολιτισμό».
Ιδιαίτερα για το πρόγραμμα 2023, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε ότι «συγκροτείται από τις προτάσεις των δημιουργών, μετά από ανοιχτή πρόσκληση του ΥΠΠΟΑ, και προσανατολίζεται, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του θεσμού, προς καινοτόμες και υβριδικές φόρμες που γεννώνται από το διαλεκτικό συνταίριασμα περισσότερων από μία μορφές τέχνης, ανά εκδήλωση. Πιστεύω πως η ανταπόκριση του κοινού στον νέο κύκλο εκδηλώσεων του θεσμού, θα είναι ιδιαίτερα θερμή όπως και στο παρελθόν» κατέληξε.
Αναλυτικότερα, η επιτροπή αξιολόγησης επέλεξε 18 θεατρικές παραστάσεις, 18 μουσικές, 13 παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους, 9 παραστάσεις χορού, 8 περφόρμανς/εικαστικά και 4 πααρστάσεις μουσικού θεάτρου.
Στην κατηγορία των 15.000ευρώ επιλέγησαν 30 προτάσεις, στην κατηγορία των 30.000 ευρώ επελέγησαν 35 προτάσεις, και στην κατηγορία των 60.000 ευρώ 5 προτάσεις.
Τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης για το 2023 συγκρότησαν οι:
Δημήτρης Μαραγκόπουλος – Συνθέτης, Επικεφαλής του Κύκλου “Γέφυρες” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ομότιμος καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου – Μουσική και Παραστατικές Τέχνες
- Κωνσταντίνος Χατζής – Σκηνοθέτης
- Δάφνις Κόκκινος – Χορευτής, χορογράφος, διευθυντής της ΚΣΟΤ
- Συραγώ Τσιάρα – Ιστορικός τέχνης, διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης
- Νατάσα Τριανταφύλλη – Σκηνοθέτις
- Αναστασία Γκαδόλου – Αρχαιολόγος, προϊσταμένη του τμήματος προϊστορικών και κλασικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων και αρχαιολογικών έργων της διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ.
Μετείχαν στην Ειδική Επιτροπή από το ΥΠΠΟΑ, χωρίς δικαίωμα ψήφου
Η καθ. ‘Αννα Παναγιωταρέα, δημοσιογράφος, σύμβουλος της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού
Η Δήμητρα Φίλιου, αρχαιολόγος στη διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.