Την ανάγκη για χρηματοοικονομικές δεξιότητες σε έναν απρόβλεπτο κόσμο ήταν το θέμα που τέθηκε στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, καθώς στην Ελλάδα τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα χαμηλά.
«Ζούμε σε μία εποχή όπου η αβεβαιότητα είναι η νέα κανονικότητα», ανέφερε ο κ. Παναγιώτης Αντωνόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Alpha Asset Management. Κάνοντας μία ανασκόπηση των πρόσφατων παγκόσμιων κρίσεων, τόνισε ότι οι προκλήσεις είναι συνεχείς.
«Σε αυτό το περιβάλλον ο βασικές χρηματοοικονομικές δεξιότητες δεν είναι προνόμιο, αλλά βασική ανάγκη, καθώς ο πολίτης γίνεται πολύ λιγότερο ευάλωτος απέναντι σε αυτές τις αναταράξεις». «Πώς να κάνουμε έναν προϋπολογισμό, να μην κάνουμε υπερχρεώσεις και να ξέρουμε πώς ένα προϊόν δε μας ταιριάζει, είναι οι βασικές γνώσεις που πρέπει να έχει ο πολίτης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η προετοιμασία για την επιβίωση στις κρίσεις έρχεται με τη γνώση», ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για την ανάγκη προώθησης της γνώσης προς το κοινό. Ανέλυσε τις αντίστοιχες δράσεις ενημέρωσης και εκπαιδευσης που πραγματοποιούνται, με στόχο «να μιλάμε τη γλώσσα του κάθε πελάτη με απλότητα» και πρότεινε να ενταχθούν οι βασικές χρηματοοικονομικές έννοιες στη σχολική ύλη.
Στις παραμέτρους της ηλικίας, της εκπαιδευτικής, της οικονομικής κατάστασης αλλά και του φύλου, σε σχέση με την ευαλωτότητα αναφέρθηκε η κα Στέλλα Κάσδαγλη, Συνιδρύτρια, WHEN & inc.lude.
Επεσήμανε ότι οι γυναίκες έχουν ιδιαίτερη ανάγκη τις χρηματοοικονομικές γνώσεις, καθώς έχουν αυξημένες πιθανότητες να βρεθούν σε κατάσταση ευαλωτότητας, ενώ με βάση τα δεδομένα, όπως έκανε γνωστο, οι γυναίκες – διαχειρίστριες ήταν πολύ καλύτερα εξοικιωμένες σε σχέση με τους άνδρες. Τέλος, αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες των οργανισμών που εκπροσωπεί, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης της γνώσης, της εξοικείωσης και της εκπαίδευσης, αλλά και στην ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη.
«Η επιχειρηματικότητα είναι μια ανθρώπινη διαδικασία» ανέφερε ο κ. Αλέξης Κομσέλης, Διευθυντής, AHEAD, Alba Graduate Business School, The American College of Greeceκαι πρόσθεσε ότι μέσα από την επιχειρηματικότητα, οι άνθρωποι μαθαίνουν στο πώς να αντιμετωπίζουν προκλήσεις.
Όπως είπε, η οικονομική κρίση μας οδήγησε στην ανάγκη να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση την ανάγκη για πρόβλεψη της βιωσιμότητας. Μάλιστα επεσήμανε ότι η εκπαίδευση πλέον δεν γίνεται από καθ΄ έδρας, αλλά βιωματικά και ανέλυσε τις σχετικές δράσεις που προωθούνται, ενώ πρότεινε να δοθεί η δυνατότητα για εκπαιδευτικούς λόγους τα παιδιά να μπορούν να συμμετέχουν σε επιχειρηματικά προγράμματα.
Ο χρηματοοικονομικός εγγραμματισμός εμπεριέχει γνώση, πεποιθήσεις και δεξιότητες, απαραίτητες για ένα πολύπλοκο και αβέβαιο περιβάλλον ανέφερε η συντονίστρια του πάνελ κα Μαριάννα Σκυλακάκη, Founder & CEO, Forest + Tree. Host, Brave New Greece.