Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο συνέδριο, επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε ένα «κρίσιμο σημείο καμπής» για την ελληνική οικονομία.
Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Χαρίτσης μετέφερε τις εκτιμήσεις παραγωγικών φορέων της οικονομίας στη Β. Ελλάδα, ότι «αν δεν αντιμετωπιστεί αυτό το κύμα των ανατιμήσεων, εάν δεν υπάρξει λύση στο ζήτημα του ενεργειακού κόστους, πάρα πολλές επιχειρήσεις και πάρα πολλοί κλάδοι θα αντιμετωπίσουν ζήτημα επιβίωσης» και παρέπεμψε στις προτάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων.
«Μετά τη δημοσιονομική, την κοινωνική κρίση και τώρα βιώνουμε κρίση της πανδημίας και μια εκρηκτική αύξηση τιμών σε βασικά είδη διατροφής, σε πρώτες ύλες και στην ενέργεια» είπε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να εθελοτυφλεί, δε μπορεί να λέει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις πρέπει να παρέμβει. Το κράτος σε αυτές τις καταστάσεις, όπως γίνεται σε άλλες χώρες πρέπει να παρεμβαίνει, να αντιμετωπίζει τα φαινόμενα της χειραγώγησης της αφοράς, της καρτελοποίησης».
Για τις προκλήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε στην τοποθέτηση του στο συνέδριο, ότι απαιτούνται πολιτικές «προς τα μπρος» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, των ανισοτήτων και της «πράσινης» παραγωγικής ανασυγκρότησης και σχολίασε ότι «οι μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν από την κυβέρνηση στην αγορά εργασίας, δε δημιουργούν μια εικόνα για αυτή την μεταμόρφωση». Υπογράμμισε, την ανάγκη, με αφορμή την πράσινη μετάβαση, να εφαρμοστούν ακόμη πιο ενεργά πολιτικές «κοινωνικής συνοχής και συμπερίληψης».
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τα κράτη- μέλη με παραδοσιακούς, αλλά και σύγχρονους τρόπους» ανέφερε ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου της Επιτρόπου Μεταφορών της Κομισιόν, Filip Negreanu, αναφερόμενος στις προοπτικές που διανοίγονται για τις μεταφορές, τα δίκτυα και τη διασύνδεση, ως το 2030, με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών σχεδίων και πόρων, στην Ε.Ε.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ