Ενστάσεις από φιλοζωικές οργανώσεις
Άγρια άλογα που περισυνελέγησαν ύστερα από εντολή εισαγγελέα και μεταφέρθηκαν σε κλειστό γήπεδο χωριού θα δημοπρατήσει, στις 3 Μαΐου, ο δήμος Γρεβενών, διαδικασία ωστόσο την οποία καταγγέλλουν φιλοζωικές οργανώσεις.
«Τα άλογα», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης, «περισυνελέγησαν γιατί αγρότες κατήγγειλαν στον εισαγγελέα καταστροφές στις καλλιέργειές τους».
Όπως αναφέρεται στην περίληψη διακήρυξης της δημοπρασίας, «εκτίθεται με πλειοδοτική δημοπρασία, η εκποίηση 30 ανεπιτήρητων ζώων (ιπποειδή), που περιήλθαν στην περιουσία του δήμου Γρεβενών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του Ν.4056/2012». Η δημοπρασία θα διενεργηθεί στις 3 Μαΐου, στο Δημοτικό Κατάστημα (Πλατεία Ελευθερίας 1), ενώπιον της τριμελούς επιτροπής δημοπρασιών, σύμφωνα με τους όρους της σχετικής διακήρυξης.
«Αν η δημοπρασία αποβεί άγονη, θα επαναληφθεί μέχρι να βρεθεί κάποιος αγοραστής για τα 30 άλογα», ξεκαθάρισε ο κ. Δασταμάνης.
1500 ευρώ για 30 άλογα
Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατούνται τα άλογα αλλά και την απόφαση για τη δημοπρασία, κατήγγειλε η Φιλοζωική Ομάδα Γρεβενών και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών «Ippothesis».
«Ανάμεσα στα ζώα έχει και πουλάρια, ενώ εμείς μετρήσαμε 36 συνολικά άλογα, εκ των οποίων πωλούνται τα 30 προς 50 ευρώ το ένα. Επίσης, δεν ξέρουμε αν η τροφή που τους βάζουν επαρκεί», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Εύη Κανιστρά από τη Φιλοζωική Ομάδα Γρεβενών, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο γειτονικό από τα Γρεβενά χωριό, όπου κρατούνται τα άλογα. Η ίδια εκτιμά ότι πρόκειται για άλογα που είχαν αγοράσει παλαιότερα κάποιοι με επιδοτήσεις για προγράμματα οικοτουρισμού, αλλά όταν έπεσαν έξω οι επιχειρήσεις τους, τα άφησαν ελεύθερα στο βουνό.
«Τον χειμώνα κατέβηκαν στα χωριά κάποια άλογα αναζητώντας τροφή και άρχισαν οι κάτοικοι να διαμαρτύρονται για καταστροφές», συμπληρώνει.
Για την κ. Κανιστρά, το άρθρο 17 του νόμου 4056/2012, βάσει του οποίου γίνεται η δημοπρασία, αφορά τη διαχείριση ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, βοοειδών ή αιγοπροβάτων και όχι ιπποειδών. Το ίδιο υποστηρίζει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών που σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «ο νόμος που επικαλείται ο δήμος δεν αφορά τα ιπποειδή». Μάλιστα, με επιστολή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος ζητά «να καταγραφεί η κοινωνία εκτροφής των ιπποειδών, η οποία δεν δημιουργήθηκε σε μια ημέρα αλλά πιθανόν να ήταν επιδοτούμενη, να καταγραφούν τα στοιχεία όσων ενδιαφερθούν να τα αποκτήσουν και να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος για τον απογαλακτισμό των νεαρότερων ζώων».
«Η διαδικασία δημοπράτησης είναι σύννομη αλλά, από την άλλη, δεν υπάρχει νομοθεσία που να προστατεύει τα ελεύθερα άλογα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ. Μυρτώ – Αικατερίνη Κωνσταντινίδου, γεωπόνος – ζωοτέχνης και μέλος του Δικτύου Διατήρησης Αυτόχθονων Αγροτικών Ζώων – «ΑΜΑΛΘΕΙΑ».
«Κατ’ εμέ θα έπρεπε να τα διώξουν πάλι προς το βουνό και να αφήσουν στην ησυχία τους. Αν μάλιστα τα έδιωχναν οργανωμένα, τα άλογα μαθαίνουν και δεν ξαναπλησιάζουν», εξηγεί, εκφράζοντας παράλληλα και την ανησυχία της για το μέλλον των ζώων αν δεν πωληθούν.
Νατάσα Καραθάνου
[Φωτογραφίες Φιλοζωικής Ομάδας Γρεβενών]