Με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, επισπεύδεται η εκκίνηση και η διεξαγωγή της διαδικασίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού για το 2023, προκειμένου ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός να αρχίσει να ισχύει από την 1η Απριλίου 2023, σύμφωνα και με τις πρόσφατες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα, αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα, που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για κάθε στάδιο της διαδικασίας, ορίζεται ότι:
1. Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για τη σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού θα πραγματοποιηθεί έως τις 20 Ιανουαρίου.
2. Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα πραγματοποιηθΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Κεί το αργότερο έως την 3η Φεβρουαρίου 2023.
3. Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευομένου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως την 10η Φεβρουαρίου 2023.
4. Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των φορέων, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως την 20ή Φεβρουαρίου 2023.
5. Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου 2023.
6. Τέλος, η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως την 10η Μαρτίου 2023.
Δηλώσεις Γ. Οικονόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού
Αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Όπως αποδείξαμε και το προηγούμενο διάστημα, η αύξηση θα είναι τέτοια, που θα είναι πραγματική και ουσιαστική ενίσχυση των ανθρώπων που αμείβονται στα χαμηλότερα στρώματα. Ο προσδιορισμός του ποσού είναι κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί από μια σειρά από παράγοντες. Προφανώς, και από τη φύση της διαπραγμάτευσης.
Τον κατώτατο μισθό δεν τον δίνει η κυβέρνηση, τον δίνει η αγορά με βάση το οικονομικό κλίμα, τις συνθήκες, τις προϋποθέσεις που δημιουργούνται. Να είναι βέβαιος ο κόσμος ότι όπως και οι δυο προηγούμενες αυξήσεις ήταν ουσιαστικές -κυρίως η δεύτερη, αυτή που διαμόρφωσε τον κατώτατο μισθό στα 712 ευρώ- δεν θα πρόκειται για μια κίνηση προσχηματική. Θα είναι μια αύξηση πολύ ουσιαστική, που θα ενισχύσει τα εισοδήματα. Όπως έχει πει ο πρωθυπουργός το στοίχημα της αύξησης των μισθών και των εισοδημάτων στην επόμενη δεύτερη τετραετία μας θα είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Αυτό δεν αφορά μόνο τον κατώτατο μισθό, αφορά συνολικά την αμοιβή στο δημόσιο, στον ιδιωτικό τομέα. Οι αμοιβές των Ελλήνων οφείλουν και πρέπει να ανέβουν για να συγκλίνουν ακόμη περισσότερο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».