9.2 C
Athens
Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΣτάση στην 82η ΔΕΘ έκανε η βασιλική άμαξα των τέως Σιδηροδρόμων Θεσσαλίας

Στάση στην 82η ΔΕΘ έκανε η βασιλική άμαξα των τέως Σιδηροδρόμων Θεσσαλίας

 

Στην 82η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) έκανε στάση από την περασμένη Τετάρτη -και θα παραμείνει έως το κλείσιμό της- η βασιλική άμαξα των τέως Σιδηροδρόμων Θεσσαλίας, το όχημα που είχε αναλάβει τις σιδηροδρομικές μετακινήσεις της βασιλικής οικογένειας (ή κάποιου μέλους της) στις γραμμές Λάρισα – Βόλος και Βόλος – Καλαμπάκα από την εποχή του βασιλέα Γεωργίου Α’ και έπειτα.
Η βασιλική άμαξα κατασκευάστηκε το 1883 από τη βελγική εταιρία «La Metallurgique Ateliers de Nivelles Belgique», που είχε αναλάβει να προμηθεύσει το θεσσαλικό δίκτυο μετρικού εύρους (1.000 mm) με το απαιτούμενο ελκόμενο τροχαίο υλικό (επιβατικά και εμπορικά βαγόνια) και μαζί με την άμαξα διοικήσεως απετέλεσαν τις δύο μοναδικές άμαξες πολυτελείας των θεσσαλικών σιδηροδρόμων.
Τον Αύγουστο του 2017 και με πρωτοβουλία του ΟΣΕ τη μουσειακή του αποκατάσταση ανέλαβε η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού, στο εργοστάσιο Βόλου, προσθέτοντας ένα σημαντικό κειμήλιο στην υπό ανάπτυξη συλλογή μουσειακού τροχαίου υλικού του Οργανισμού.
Η ανακαίνιση διήρκεσε περίπου έναν μήνα και το κόστος έφτασε συνολικά τις 75.000 ευρώ, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ισαβέλλα Κασαλιά, η αρχιτέκτων-μηχανικός, που ανέλαβε την ανακαίνιση της πολυτελούς βασιλικής άμαξας, μια πολυτέλεια που υποδηλώνεται και από τα ψηφία «ΑΑ» του αριθμού της, που αναγράφεται στο αριστερό τμήμα του πλαισίου (σασί).
«Το βασιλικό βαγόνι εγκαινίασε τον σιδηροδρομικό σταθμό Βόλου – Καλαμπάκας το 1884. Ο Γεώργιος Α’ ήταν αυτός που εγκαινίασε τη γραμμή και έκτοτε το συγκεκριμένο βαγόνι χρησιμοποιούσε και η βασιλική οικογένεια και ο Γεώργιος Β’» εξηγεί η κ. Κασαλιά και περιγράφει το εσωτερικό της: «η βασιλική άμαξα έχει τρεις χώρους. Μπαίνοντας έχει ένα σαλόνι με δύο δερμάτινους καναπέδες, στον κεντρικό χώρο υπάρχουν μεταξωτοί καναπέδες και μπροστά έχει χώρους υγιεινής (τουαλέτα, νιπτήρα) και δύο εξώστες, μπροστά και πίσω. Εχει πολύ ωραία διακοσμητικά, ταπετσαρίες με χαλκό και έβενο. Εχει εξαιρετική διακόσμηση».
Το βαγόνι του Γεωργίου Α’ έφερε τα αρχικά του ονόματός του και το έμβλημα του βασιλείου. Κατασκευάστηκε από Ελληνες τεχνίτες, στο εργοστάσιο της Εταιρίας Σιδηροδρόμων στον Πειραιά, και ήταν ένα από τα δώρα που προσφέρθηκαν στον βασιλιά με τη συμπλήρωση 25 ετών από την αναρρίχησή του στον θρόνο.
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν και να ξεναγηθούν στο βασιλικό βαγόνι που θα βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο της ΔΕΘ, η οποία εγκαινιάζεται το Σάββατο από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 17 Σεπτεμβρίου.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ