Η κυβέρνηση διεκδικεί περισσότερους πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, καθώς και απλοποίηση των διαδικασιών διαχείρισής τους, ώστε η οικονομία να ανακάμψει γρήγορα και να ευοδωθούν οι προσπάθειες να αφήσουμε πίσω μας την κρίση, επεσήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στη σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών για την πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής ενωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα.
«Κρίσιμο επίσης είναι οι πόροι να κατανέμονται όχι μόνο με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αλλά και ποιοτικά κριτήρια, όπως πχ το ύψος της ανεργίας και η νησιωτικότητα που αποτυπώνουν περισσότερο ανάγλυφα τις ανάγκες και τα προβλήματα κάθε κράτους ή περιφέρειας» πρόσθεσε ο υπουργός, ενώ τόνισε ακόμη ότι η κεντρική διαχείριση των πόρων είναι χρονοβόρα και γραφειοκρατική και επιπλέον οξύνει τις ανισότητες και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Στη Σύνοδο, στην οποία συζητήθηκε το μέλλον των πολιτικών συνοχής μετά το 2020 ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι η πολιτική αυτή αναδεικνύεται και σε όρο ύπαρξης της Ευρωπαϊκής ένωσης σε μία συγκυρία όπου οι ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις αναπτύσσονται ραγδαία και οι φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό της πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα. «Χάρη σε αυτή την πολιτική η Ευρωπαϊκή ένωση διαθέτει τα εργαλεία και τους πόρους για την άμβλυνση των ανισοτήτων σε εθνικό, περιφερειακό και ενδοπεριφερειακό επίπεδο και προωθεί τη σύγκλιση μεταξύ κρατών – μελών και περιφερειών, διασφαλίζοντας τη σταθερότητά της», τόνισε ο υπουργός.
Υπογράμμισε ακόμη ότι οι πόροι αυτοί «κράτησαν όρθια την ελληνική οικονομία σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, χρηματοδότησαν μεγάλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα, άμβλυναν σημαντικά τις κοινωνικές ανισότητες που δημιούργησε η κρίση, στήριξαν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αλλά και απομακρυσμένες περιοχές, όπως τα νησιά του Αιγαίου που υποδέχονται μεγάλο μέρος των προσφυγικών ροών όλης της Ευρώπης».
«Από τη δική μας μεριά, κατέληξε, δουλέψαμε σκληρά ώστε οι ευρωπαϊκοί πόροι που αντιστοιχούν στη χώρα μας να έχουν τον μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο στην ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή και στη σύγκλιση μεταξύ των περιφερειών. Οι επιτυχίες που είχαμε στην απορρόφηση και στην αποτελεσματική αξιοποίηση τους είναι η καλύτερη απόδειξη της αναγκαιότητας τους».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ