Προβληματικές οι σχέσεις κράτους – φορολογούμενου
Οι σχέσεις κράτους και φορολογουμένου είναι προβληματικές εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα, υπογράμμισε στον χαιρετισμό του στη διεθνή ημερίδα με θέμα: «επίλυση διαφορών και προστασία φορολογούμενου» ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕ Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Ο κ. Μίχαλος εξήγησε την άποψή του αναφέροντας ότι «έχουμε ένα δαιδαλώδες, πολύπλοκο φορολογικό σύστημα, το οποίο δημιουργεί κενά ερμηνειών και αλλάζει διαρκώς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αυθαιρεσίας των φορολογικών οργάνων και να δημιουργούνται όλο και περισσότερα σημεία τριβής μεταξύ φορολογικών αρχών και ελεγχόμενων».
Η κατάσταση αυτή έχει οξυνθεί τα τελευταία χρόνια, όπως είπε, εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης και της πιεστικής ανάγκης για αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Δεν είναι λίγες οι φορές όπου τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων και το ύψος των προστίμων είναι τέτοια που απειλούν ακόμα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, όπως είπε, γι’ αυτό και εκτιμά ότι η οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού προστασίας του φορολογουμένου από φαινόμενα αυθαιρεσίας, είναι κρίσιμης σημασίας ζητούμενο στο πλαίσιο ενός ευνομούμενου κράτους δικαίου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρος της ΚΕΕ, η δυνατότητα διοικητικής επίλυσης των φορολογικών διαφορών συμβάλει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, με δεδομένο ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας είναι ήδη υπερφορτωμένο και εξαιρετικά αργό.
Το τελευταίο διάστημα, συνέχισε ο κ. Μίχαλος, είναι εμφανής η προσπάθεια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και της αρμόδιας Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, για επιτάχυνση της εξέτασης των σχετικών υποθέσεων και χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το ότι οι ενδικοφανείς προσφυγές, σε ποσοστό τουλάχιστον 90%, συζητούνται και ελέγχονται, ενώ σημαντικό χαρακτήρισε και το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων για πρώτη φορά δημοσιοποιούνται και μάλιστα αιτιολογημένα.
Ο κ. Μίχαλος τη συνέχεια αναφέρθηκε στα σημεία που δημιουργούν προβληματισμό στον επιχειρηματικό κόσμο και είναι τα εξής:
– Το υψηλό ποσοστό των ενδικοφανών προσφυγών φορολογουμένων που γίνονται αποδεκτές. Το φαινόμενο παραπέμπει σε δύο πιθανές αιτίες κατά τον κ. Μίχαλο. Είτε σε λανθασμένο υπολογισμό φόρων και προστίμων, είτε σε έναν «υπερβάλλοντα ζήλο» εκ μέρους του ελεγκτικού μηχανισμού στην προσπάθεια να βεβαιωθούν υψηλά ποσά φόρου και να επιτευχθούν οι υπηρεσιακοί στόχοι.
– Οι φορολογούμενοι δικαιώνονται σε πολλές από τις υποθέσεις που καταλήγουν τελικά στα δικαστήρια, μετά από απόρριψη ή μη έκδοση απόφασης εκ μέρους της ΔΕΔ.
Συμπερασματικά, ανέφερε ο πρόεδρος, είναι θετική η προσπάθεια που γίνεται για αναβάθμιση και επιτάχυνση της λειτουργίας του μηχανισμού επίλυσης διαφορών, αλλά, χρειάζεται και αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών.
«Το να ξεκινούν οι έλεγχοι με στόχο να καταλογισθούν συγκεκριμένα ποσά, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, δεν είναι μόνο άδικο για το φορολογούμενο, αλλά και αντιπαραγωγικό. Δεν έχει κανένα νόημα να βεβαιώνονται ληξιπρόθεσμα χρέη και πρόστιμα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν πρόκειται να εισπραχθούν. Και δεν έχει νόημα να στιγματίζεται ο ελεγχόμενος εκ προοιμίου ως φοροφυγάς, περιμένοντας στη συνέχεια να δικαιωθεί.
Η βασικότερη συνθήκη, λοιπόν, είναι η διαμόρφωση – επιτέλους – ενός σταθερού και απλούστερου φορολογικού συστήματος. Το οποίο θα αφήνει ελάχιστα περιθώρια για λανθασμένες ερμηνείες, για αυθαιρεσίες, για αθέμιτες συναλλαγές και τριβές μεταξύ φορολογικών αρχών και φορολογούμενου» κατέληξε ο κ. Μίχαλος.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ