Τί λένε επιτελικά στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών
Σε ένα χρονικό ορίζοντα περίπου τριών ετών από σήμερα, τα αποτελέσματα του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών τραπεζών θα είναι ορατά σε όλη τη δομή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Αυτό τόνισαν επιτελικά στελέχη από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, σε συζήτηση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 4 digital finance forum.
Στο πάνελ στο οποίο συμμετείχαν οι Στέφανος Μυτιληναίος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ηλεκτρονικής Επιχειρηματικότητας της τράπεζας Πειραιώς, Σωτήρης Συρμακέζης, γενικός διευθυντής, Group Chief Digital & Technology Officer της Eurobank, Δαμιανός Χαραλαμπίδης, εντεταλμένος γενικός διευθυντής, Chief Digital Officer and Retail Banking Products της Alpha Bank και ο Νίκος Χριστοδούλου, γενικός διευθυντής Λειτουργικής Στήριξης της Εθνικής Τράπεζας και του Ομίλου, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των τραπεζών και η μεταξύ τους συνεργασία για την επίτευξη του στόχου αυτού, μπορεί να έχει γενικότερα θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία.
Παράλληλα, οι ομιλητές επισήμαναν τη μεγάλη σημασία για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος που θα έχει η υποστήριξη των εργαζομένων κάθε βαθμίδας στην προσπάθεια αυτή, με τη σωστή κατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων και φυσικά, εκπαίδευσης.
Αναφορικά με τη χρήση εναλλακτικών τραπεζικών καναλιών (internet, mobile banking) αλλά και τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών, επισημάνθηκε ότι παρά τη μεγάλη ώθηση που δόθηκε λόγω της επιβολής των capital controls – και συνεχίζεται και στο πρώτο τρίμηνο του 2017 – υπάρχει ακόμη σημαντικό διάστημα να καλυφθεί σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ολα τα διευθυντικά στελέχη αναφέρθηκαν στη σημασία της «εμπιστοσύνης» της πελατειακής βάσης στο θεσμό των τραπεζών γενικότερα, που θα έχει καθοριστικό ρόλο στη νέα εποχή ανταγωνισμού που ανοίγεται ευρύτερα στην παροχή χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών και στην οποία συμμετέχουν εταιρείες, fintech (χρήση νέων τεχνολογιών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο) κ.ά.
Γενικότερα στο συνέδριο επισημάνθηκε ότι με τον χρηματοπιστωτικό τομέα να εισέρχεται σε μία εποχή διαφοροποιημένων και περισσότερο πελατοκεντρικών υπηρεσιών, είναι απαραίτητη και η αξιοποίηση νέων λύσεων και υποδομών, που θα επιτρέψουν σε τράπεζες και ασφαλιστικούς οργανισμούς να προσφέρουν αυτή τη νέα γενιά υπηρεσιών. Big data, Internet of Things, cloud services, είναι μόνο ορισμένοι από τους όρους που έχουν μπει πλέον για τα καλά στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως, φυσικά και το θέμα της ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων, το οποίο βρίσκεται πολύ ψηλά σε όλες τις λίστες προτεραιοτήτων.
Οι υποδομές που απαιτούνται περιλαμβάνουν προϊόντα και λύσεις, τόσο από το κομμάτι του hardware όσο και από εκείνο του επιχειρηματικού λογισμικού, και γενικότερα θεωρούνται κλειδί για την επόμενη γενιά των υπηρεσιών που θα προσφέρουν οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν και στη βελτίωση της εμπειρίας που παρέχεται προς τους πελάτες, όπως και στη μείωση του λειτουργικού κόστους.
Οπως επισημάνθηκε, η ευρεία χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών στο χώρο των τραπεζικών υπηρεσιών, δεν σημαίνει ότι το φυσικό κατάστημα οδεύει προς την κατάργηση του. Αντιθέτως, οι ψηφιακές τεχνολογίες έρχονται να προσφέρουν εκτεταμένες δυνατότητες όσον αφορά τη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη μέσα σε ένα τραπεζικό κατάστημα που αλλάζει ριζικά, προσφέροντας περισσότερες επιλογές.
Στην Ελλάδα, οι τράπεζες έχουν αρχίσει να υιοθετούν αυτή τη νέα προσέγγιση και τα πρώτα καταστήματα όπου οι ψηφιακές τεχνολογίες αρχίζουν να χρησιμοποιούνται για να προσφέρουν διαφορετικού επιπέδου υπηρεσίες στους καταναλωτές, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους, τονίστηκε κατά τη συζήτηση.
Αλ. Λιδωρίκης