Σε μία καταρχήν συμφωνία στους βασικούς πυλώνες του μείγματος πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα το 2018 και μετά κατέληξε σήμερα (σ.σ. Παρασκευή) το Eurogroup, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στη Βαλέτα της Μάλτας.
Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η επί της αρχής συμφωνία βασίζεται στη στρατηγική που χαράχτηκε στο Eurogorup του Φεβρουαρίου, ότι δηλαδή παράλληλα με τα περιοριστικά μέτρα θα νομοθετηθούν θετικά μέτρα που θα ανακουφίσουν την ελληνική οικονομία. Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η σημερινή καταρχήν συμφωνία είναι το αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού που, όπως όλοι οι συμβιβασμοί, περιλαμβάνει στοιχεία που δεν ικανοποιούν και άλλα που ικανοποιούν την ελληνική πλευρά και ειδικότερα τον ελληνικό λαό.
Σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, η επί της αρχής συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα στην οποία κατέληξε το Eurogoup αφορά θετικά μέτρα το 2019, ύψους 1% του ΑΕΠ και το 2020, ύψους 1% του ΑΕΠ και παράλληλα περιοριστικά μέτρα στις συντάξεις το 2019, ύψους 1% του ΑΕΠ και μέτρα σε φόρους το 2020, ύψους 1% του ΑΕΠ. Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι τα περιοριστικά μέτρα θα νομοθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες, ενώ παράλληλα θα νομοθετηθούν και τα αντισταθμιστικά – θετικά μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν αν η Ελλάδα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.
Σχετικά με το πακέτο των θετικών μέτρων, ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι το 2019 θα φτάνει τα 1,8 δισ. ευρώ και θα περιλαμβάνει μέτρα κυρίως από τη μεριά των δαπανών, που θα αντιμετωπίζουν την παιδική φτώχεια, το πρόβλημα της στέγασης, τα προβλήματα της νέας γενιάς για την απασχόληση, καθώς και μέτρα και ενέργειες που θα συμβιβάζονται με την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης, για τη συμβολή των συνταξιούχων στα φάρμακα, αλλά και ένα επενδυτικό πακέτο.
Σχετικά με τα θετικά μέτρα το 2020, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι θα είναι από τη μεριά των φόρων, με αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και πρωτίστως στο φόρο εισοδήματος. Αυτά τα μέτρα ανακούφισης κατά κάποιο τρόπο θα αντισταθμίσουν τα περιοριστικά μέτρα και θα δημιουργήσουν τη βάση για ένα κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο Ευ. Τσακαλώτος.
Τέλος, όσον αφορά τα εργασιακά, ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι τα εργασιακά περιλαμβάνονται μέσα στους βασικούς πυλώνες της συμφωνίας. Εξήγησε συγκεκριμένα ότι συμφωνήθηκε πως δεν θα υπάρχει νομοθέτηση της ανταπεργίας (lock-out), ότι παραμένουν οι ομαδικές απολύσεις στο 5%, ενώ η επιστροφή στις συλλογικές συμβάσεις θα γίνει από τον Σεπτέμβριο του 2018, με την αρχή της επεκτασιμότητας και με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.
Επίσης, ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 θα υπάρξει μια έκθεση αξιολόγησης για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας μετά το 2018. Σε αυτή τη βάση θα αποφασιστεί αν η Ελλάδα βρίσκεται εντός ή εκτός στόχων και αν θα χρειαστεί τα μέτρα του 2020 να μεταφερθούν το 2019. Ο υπουργός προσέθεσε, πάντως, ότι μετά τη λήξη του προγράμματος η Ελλάδα θα είναι μια χώρα που θα έχει βγει από το Μνημόνιο, χωρίς επιτήρηση, όπως ακριβώς συμβαίνει με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Σχετικά με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ο Ευ. Τσακαλώτος παρέπεμψε στη σχετική απάντηση του Γ. Ντάισελμπλουμ. Oπως είπε, αυτή τη στιγμή προέχει να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για τους μεσοπρόθεσμους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων που αποτελούν την «άλλη μεριά του νομίσματος» για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Καταλήγοντας, ο Ευ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι μόνο όταν θα έχουν αποσαφηνιστεί τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, καθώς και η δημοσιονομική πορεία της χώρας μετά το 2018 θα εφαρμοστεί το συνολικό πακέτο των περιοριστικών μέτρων και των θετικών μέτρων που συμφωνήθηκε σήμερα επί της αρχής.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ευ. Τσακαλώτος: «Καταρχήν συμφωνία εφόσον αποσαφηνιστούν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος»
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ