7.1 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓ. Ντάισελμπλουμ: «Πρωταρχική για το ελληνικό ζήτημα η προώθηση βαθιών διαρθρωτικών αλλαγών»

Γ. Ντάισελμπλουμ: «Πρωταρχική για το ελληνικό ζήτημα η προώθηση βαθιών διαρθρωτικών αλλαγών»

ECON 12

Ομως, ο πρόεδρος του Eurogroup δεν διευκρινίζει τη διαφορά μεταξύ πολιτικών λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

Τη μετατόπιση του μείγματος οικονομικής πολιτικής από τη λιτότητα προς την κατεύθυνση των βαθιών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο ίδιος ανέφερε πως οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα, με στόχο να επιτύχουν μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) για ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα αφορά το φορολογικό, το συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας.
Οπως εξήγησε, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της και πλέον δεν έχει ανάγκη επί της ουσίας για πολιτικές λιτότητας, αλλά για διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους και τη στήριξη της ανάκαμψης, όπως τονίζει και το ΔΝΤ.
Η εν λόγω συμφωνία, σημείωσε, «εφόσον και όταν επιτευχθεί» θα «ξεκλειδώσει» μια «πολιτική συζήτηση» σε επίπεδο Eurogroup για τα τελευταία στάδια του ελληνικού προγράμματος, «πιο ρεαλιστικούς» στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, καθώς και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης και το γεγονός ότι υπάρχει ευρεία στήριξη στις αποφάσεις που ελήφθησαν. Ωστόσο, τόνισε πως «μένουν ακόμα πολλά να γίνουν», αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που έχουν οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις.
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε επίσης πως εφόσον η εφαρμογή των εν λόγω μέτρων δημιουργήσει ένα δημοσιονομικό περιθώριο, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί σε συνεννόηση με τους θεσμούς να το χρησιμοποιήσει για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Στο πλαίσιο της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα θα συζητηθούν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα εν λόγω αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία και θα υπάρχει δυνατότητα να προνομοθετηθούν επίσης. Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ανέφερε ότι θα πρέπει να ακολουθούν τις ευρωπαϊκές καλύτερες πρακτικές.
Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε πως παρόλο που η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει άμεσα θέμα ρευστότητας, είναι σημαντικό να επέλθει γρήγορα η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών προκειμένου να εδραιωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης που ανακτήθηκε το τελευταίο διάστημα.
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε πως αυτός είναι ο στόχος του και πως θα τον επιτύχει, εφόσον επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία η οποία θα είναι αρκετά «αξιόπιστη».
Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, υπογράμμισε πως η Επιτροπή είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα προκειμένου να βρει χρηματοδότηση για την προώθηση ενεργών πολιτικών απασχόλησης και πως διερευνά όλες τις δυνατές λύσεις. Ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε επίσης πως το σημερινό αποτέλεσμα ήταν θετικό και πως υπάρχουν τώρα οι συνθήκες για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού «το συντομότερο δυνατό». Εξάλλου, τόνισε πως παρόλο που η Ελλάδα πλέον επέστρεψε στην ανάπτυξη έχει ακόμα υψηλή ανεργία και κοινωνικές ανισότητες και γι’ αυτό έχει ανάγκη ένα «ισορροπημένο πακέτο». «Υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω προσπάθειες σίγουρα, αλλά και για μέτρα υπέρ της απασχόλησης και την ανάπτυξης» ανέφερε.
Τέλος, από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, καλωσόρισε τις αποφάσεις, τονίζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ