Στο Ευρωπαϊκό Εργο PEFMED, που στόχο έχει τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την εφαρμογή της πράσινης καινοτομίας στη λεκάνη της Μεσογείου, συμμετέχει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων – Ποτών (ΣΕΒΤ).
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα PEFMED, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας Interreg Mediterranean της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξεκινά με συντονιστή τον ιταλικό οργανισμό ΕΝΕΑ και με την υποστήριξη του υπουργείου Περιβάλλοντος της Ιταλίας.
Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν επτά εταίροι από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Σλοβενία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο PEFMED θα εφαρμοστεί η μεθοδολογία του «Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος του Προϊόντος», που αναπτύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην οποία θα ενσωματωθούν δείκτες, που σχετίζονται με τα κοινωνικο-οικονομικά χαρακτηριστικά συγκεκριμένων περιφερειών, με σκοπό τη μέτρηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (κλιματική αλλαγή, εξάντληση των υδάτινων πόρων, χρήση γης, κλπ) ενός δείγματος περίπου 100 εταιρειών, που βρίσκονται σε 9 ευρωπαϊκές περιφέρειες.
Από την Ελλάδα στο έργο θα συμμετέχουν επιχειρήσεις από την Περιφέρεια της Θεσσαλίας και τον κλάδο των γαλακτοκομικών. Η συγκεκριμένη μέθοδος λαμβάνει υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός προϊόντος σε όλο τον κύκλο ζωής του, από την καλλιέργεια των πρώτων υλών, την επεξεργασία, τη μεταφορά και τη χρήση, την απόρριψη και την ανακύκλωση και η εν λόγω ανάλυση θα προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των προϊόντων και θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να καινοτομήσουν σε πράσινες παραγωγικές διαδικασίες, διασφαλίζοντας παράλληλα τον τοπικό και παραδοσιακό χαρακτήρα των προϊόντων τους.
Στο πλαίσιο του έργου αυτού, ο ΣΕΒΤ θα συνεργάζεται στενά με τον Ιταλικό Οργανισμό ENEA και τους Εθνικούς Συνδέσμους Βιομηχανιών Τροφίμων, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας (Federalimentare, FIAB, ANIA, FIPA, CCIS CAFE) και θα είναι υπεύθυνος για τις δράσεις διάδοσης των αποτελεσμάτων του, καθώς και για την ανάπτυξη των πιλοτικών δράσεων προκειμένου να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εφοδιαστικής αλυσίδας των προϊόντων διατροφής.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ