Το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND) φιλοξενεί αφιέρωμα για την αναγέννηση των ελληνικών ναυπηγείων, κάνοντας μεταξύ άλλων και ειδική μνεία για τις δυνατότητες αυτών να συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
«Για δεκαετίες τα ιστορικά ελληνικά ναυπηγεία αποτελούσαν σύμβολο της οικονομικής παρακμής, χάνοντας ολοένα περισσότερες παραγγελίες για νέες κατασκευές και επισκευές πλοίων από τα φθηνότερα ναυπηγεία της γειτονικής Τουρκίας και της Ασίας. Κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης τη δεκαετία του 2010 το πλήγμα που δέχθηκαν ήταν μεγάλο. Τώρα όμως τα ελληνικά ναυπηγεία αναγεννιούνται: πέρυσι ανέλαβαν διπλάσιες παραγγελίες για επισκευές πλοίων σε σύγκριση με μία δεκαετία πριν».
Όπως γράφει το γερμανικό δίκτυο, η επιστροφή των ελληνικών ναυπηγείων «οφείλεται πρωτίστως σε δύο ιδιώτες επενδυτές. Το 2018 η ONEX Technology Systems πήρε το ιστορικό ναυπηγείο του Νεωρίου της Σύρου. Επικεφαλής της ONEX είναι ο Έλληνας επιχειρηματίας Πάνος Ξενοκώστας. Το 2020 ο όμιλος ανέλαβε και τα ναυπηγεία της Ελευσίνας. Στα δύο αυτά ναυπηγεία η ONEX έχει επισκευάσει και συντηρήσει από το 2019 περισσότερα από 500 πλοία – και το επιχειρηματικό σχέδιο του ομίλου προβλέπει επενδύσεις ύψους 550 εκατομμυρίων δολαρίων.
[…] Παράλληλα το 2023 ο Γεώργιος Προκοπίου, ένας από τους πλουσιότερους Έλληνες εφοπλιστές, αγόρασε τα Ελληνικά Ναυπηγεία έναντι 37,3 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έπειτα από 14 χρόνια αδράνειας λειτουργούν πλέον υπό την επωνυμία Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Το περασμένο έτος η εταιρεία ανέλαβε 37 παραγγελίες επισκευής πλοίων, ενώ το 2025 ο όγκος των παραγγελιών αναμένεται να διπλασιαστεί».
Πέραν των παραγγελιών που θα μπορούσαν να προκύψουν από Έλληνες εφοπλιστές, «τα ελληνικά ναυπηγεία στρέφουν την προσοχή τους και στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού κλάδου εξοπλισμών. Το τρέχον διάστημα η Ελλάδα ξεκινά εξάλλου το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα της ιστορίας της». Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος προβλέπονται επενδύσεις «έως και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Πολεμικό Ναυτικό της χώρας. Aναμένεται να παραλάβει νέες φρεγάτες, κορβέτες, υποβρύχια. Τα υπάρχοντα πολεμικά πλοία αναβαθμίζονται, για να βελτιώσουν την ισχύ τους». Και εδώ ακριβώς είναι που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο τα ελληνικά ναυπηγεία, σημειώνει το ρεπορτάζ του RND, παραπέποντας σε σχετικές δηλώσεις του υπ. Άμυνας Νίκου Δένδια.
Όπως επισημαίνει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο, «οι ελληνικές ναυπηγικές επιχειρήσεις έχουν μακρά εμπειρία στις στρατιωτικές παραγγελίες. Τα νυν Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ιδρύθηκαν το 1937, προκειμένου να κατασκευάσουν πλοία για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Όπως ανέφερε προσφάτως ο διευθύνων σύμβουλος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τα ναυπηγεία αυτά αποτελούν “ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για την εθνική μας άμυνα”. Τον Ιούλιο του 2023 τα Ναυπηγεία υπέγραψαν και μία δήλωση προθέσεων με την Thyssenkrupp Marine Systems για το ενδεχόμενο συνεργασίας στον εκσυγχρονισμό των φρεγατών και των υποβρυχίων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού».
Ο Ξενοκώστας ζήτησε από την πλευρά του πρότινος «να συσπειρωθούν οι ελληνικές ναυπηγικές επιχειρήσεις στο εγχείρημα της κατασκευής πολεμικών πλοίων», αναφέρει τέλος το RND. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ξενοκώστας, «με αυτόν τον τρόπο τα ναυπηγεία θα μπορούν να αποτελέσουν το επίκεντρο της εγχώριας εξοπλιστικής βιομηχανίας».
Γερμανία: «Πράσινο φως» για έκδοση Αφγανού στην Ελλάδα
Έπειτα από την πρόσφατη απόφαση του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, η οποία άναψε το πράσινο φως για τις απελάσεις προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα, το Εφετείο της Φρανκφούρτης έκρινε χθες πως η Γερμανία δύναται να εκδώσει Αφγανό πρόσφυγα στην Ελλάδα, προκειμένου αυτός να εκτελέσει εκεί την ποινή φυλάκισης που του έχει επιβληθεί, εκτιμώντας μεταξύ άλλων πως δεν υπάρχουν ανθρωπιστικοί λόγοι που να επιτάσσουν το αντίθετο.
Αφγανός πρόσφυγας στη ΘεσσαλονίκηΑφγανός πρόσφυγας στη Θεσσαλονίκη
Το Εφετείο της Φρανκφούρτης έκρινε πως η Γερμανία δύναται να εκδώσει Αφγανό πρόσφυγα στην Ελλάδα
«Ο Αφγανός βρίσκεται στη Γερμανία από το 2015 και η αίτηση ασύλου του απορρίφθηκε», γράφει σε σχετικό ρεπορτάζ το Stern. «Χάριν όμως στην απαγόρευση για απελάσεις προς την Ελλάδα, είχε λάβει άδεια παραμονής στη Γερμανία. Με τα έγγραφα αυτά και το αφγανικό διαβατήριο συγγενικού προσώπου θέλησε τον Οκτώβριο του 2024 να φέρει στη Γερμανία έναν άλλον Αφγανό, ο οποίος είχε έρθει παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα – και εν τέλει τον σταμάτησε η Ελληνική Αστυνομία στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, επειδή αντιλήφθηκε την απάτη».
Εξαιτίας της κατάχρησης των εγγράφων «ο άνδρας καταδικάστηκε ερήμην στην Ελλάδα σε έξι χρόνια φυλάκιση. Η Ελλάδα εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τον Φεβρουάριο του 2025 ο Αφγανός συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.
Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου Φρανκφούρτης, δεν υπάρχει κανένα νομικό εμπόδιο στην έκδοσή του στην Ελλάδα. Ο άνδρας δεν έχει σταθερή «συνήθη διαμονή» στη Γερμανία, ενώ η κατάχρηση εγγράφων ταυτότητας είναι αξιόποινη πράξη και στη Γερμανία. «Επιπλέον, η απαγόρευση απέλασης Αφγανών αφορά κατά κύριο λόγο απελάσεις προς το Αφγανιστάν. Το ότι είναι σε θέση να ταξιδέψει σε άλλες χώρες, το απέδειξε ο ίδιος ο Αφγανός με τις πράξεις του», καταλήγει το Stern.
Γιώργος Πασσάς
ΠΗΓΗ DW