Το Κρεμλίνο έπλεξε σήμερα(σ.σ. Δευτέρα) το εγκώμιο της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζοντας ότι αυτός ο τελευταίος προσπαθεί να κατανοήσει τις αιτίες της ουκρανικής σύγκρουσης
Το Κρεμλίνο έπλεξε σήμερα(σ.σ. Δευτέρα) το εγκώμιο της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζοντας ότι αυτός ο τελευταίος προσπαθεί να κατανοήσει τις αιτίες της ουκρανικής σύγκρουσης και να φέρει ένα τέλος σε αυτήν, σε έντονη αντίθεση, όπως είπε, με την προσέγγιση της Ευρώπης.
Τα σχόλια αντανακλούν μια από τις πιο σαφείς παραδοχές του Κρεμλίνου μέχρι τώρα για τη στροφή στην πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με τον πόλεμο αφότου ο Τραμπ ανέλαβε καθήκοντα πριν από πέντε εβδομάδες.
Αντιστρέφοντας τρία χρόνια προσπαθειών της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον Τζο Μπάιντεν να τιμωρήσει και να απομονώσει τη Μόσχα, ο Τραμπ κινήθηκε γρήγορα προς την αποκατάσταση των σχέσεων με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και υιοθέτησε τμήματα του αφηγήματος του Κρεμλίνου σχετικά με τη σύγκρουση.
Την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ αποκάλεσε «δικτάτορα» τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άφησε να εννοηθεί ότι το Κίεβο ξεκίνησε τον πόλεμο, που ξέσπασε πριν από ακριβώς τρία χρόνια όταν ο Πούτιν ανακοίνωσε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και έστειλε τον στρατό του στην Ουκρανία.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα σχόλια του Τραμπ, ο οποίος κατηγόρησε τον Ζελένσκι και τον Μπάιντεν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως η ίδια η κυβέρνηση Τραμπ έχει πει πως αναπλαισιώνει την προσέγγισή της προς τη Ρωσία.
«Αυτό είναι που καλωσορίζουμε και υποστηρίζουμε. Αυτό είναι το πρώτο. Δεύτερον, ελπίζουμε πως η Ουάσινγκτον θα αναλύσει πλήρως τις αιτίες της ουκρανικής σύγκρουσης — αυτό είναι στην πραγματικότητα που προσπαθήσαμε να κάνουμε τους αντιπάλους μας στην Ευρώπη να προσέξουν, και αυτό που αρνούνται πάντα να κάνουν, ακριβώς όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον», είπε ο Πεσκόφ.
Η Ρωσία υποστηρίζει επί μακρόν ότι αναγκάστηκε να εξαπολύσει τον πόλεμο προκειμένου να προστατεύσει τους Ρωσόφωνους στην Ουκρανία και να αμυνθεί διασφαλίζοντας πως η Ουκρανία δεν μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία και η Δύση λένε πως αυτά ήταν προσχήματα για μια αποικιακού τύπου αρπαγή εδάφους.
«Χωρίς ανάλυση εις βάθος και κατανόηση των αιτιών της σύγκρουσης περί την Ουκρανία, είναι ουσιαστικά αδύνατο να εργαστούμε κανονικά για μια (ειρηνική) διευθέτηση», είπε ο Πεσκόφ.
«Και εδώ βλέπουμε προσπάθειες της Ουάσινγκτον να κατανοήσει πραγματικά τι προκάλεσε αυτή τη σύγκρουση και ελπίζουμε πως αυτή η ανάλυση θα βοηθήσει τις προσπάθειες στο πλαίσιο της επίλυσης της σύγκρουσης».
Σε αντίθεση, ο Πεσκόφ είπε πως δεν υπάρχει βάση προς το παρόν για τη Ρωσία να επαναλάβει τον διάλογο με ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες αποφάσισαν σήμερα ένα νέο πακέτο κυρώσεων περιλαμβανόμενης μιας απαγόρευσης στις εισαγωγές αλουμινίου. Αποκάλεσε τις κυρώσεις «εντελώς προβλέψιμες».
Επικριτές του Τραμπ τον έχουν κατηγορήσει ότι “πούλησε” την Ουκρανία προχωρώντας σε κρίσιμης σημασίας ποαραχωρήσεις πριν καν αρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Η Ουκρανία και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί της φοβούνται πως μια βιαστική συμφωνία Πούτιν-Τραμπ θα τους παραγκωνίσει και θα υπονομεύσει την ασφάλειά τους.
Αξιωματούχοι του Τραμπ λένε πως η προσέγγιση των ΗΠΑ αναγνωρίζει απλώς τις πραγματικότητες της κατάστασης και έχει στόχο να σταματήσει την αιματοχυσία.
Ο Πεσκόφ είπε πως οι επόμενες επαφές με την αμερικανική πλευρά, που αναμένονται αργότερα αυτή την εβδομάδα, θα επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση «αγκαθιών» στις διμερείς σχέσεις και στο «ξεμπλοκάρισμα» της εργασίας των πρεσβειών τους, που δυσχεραίνεται από διαμάχες σχετικά με διπλωματικές ιδιοκτησίες και το μέγεθος του προσωπικού.
Είπε πως το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θα ανακοινώσει εν ευθέτω χρόνω πού και πότε θα λάβουν χώρα οι επόμενες συνομιλίες.
Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης ότι θα πρέπει να περιμένει και να δει πώς οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και μια νέα γερμανική κυβέρνηση θα εξελιχθούν έπειτα από τη χθεσινή εκλογική νίκη των συντηρητικών του Φρίντριχ Μερτς, λέγοντας πως θα μπορούσαν να υπάρξουν πεδία συνεργασίας αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Ο 69χρονος Μερτς αναμένεται να γίνει ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας μετά την πρώτη θέση που κατέλαβε η Χριστιανική Ενωση (CDU-CSU), με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να καταλαμβάνει για πρώτη φορά τη δεύτερη θέση, μετά την κατάρρευση της τριμερούς συμμαχίας του καγκελάριου Όλαφ Σολτς.
Απαντώντας σε ερώτηση αν η άφιξη του Μερτς θα επιτρέψει στη Ρωσία και τη Γερμανία να οικοδομήσουν μια πιο εποικοδομητική σχέση, όπως εκείνη που είχαν υπό την προηγούμενη καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε:
«Κάθε φορά (που υπάρχει μια νέα κυβέρνηση) θέλουμε να ελπίζουμε σε μια πιο λογική προσέγγιση στην πραγματικότητα, σε μια πιο λογική προσέγγιση σε αυτό που θα μπορούσαν να είναι θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος (μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας), αμοιβαία οφέλη.
Απομάκρυνση κατοίκων από τη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Ουκρανία για την απομάκρυνση κατοίκων της ρωσικής περιφέρειας Κουρσκ, η οποία έχει εν μέρει καταληφθεί από τον ουκρανικό στρατό, και πως αυτοί βρίσκονται ήδη στην ουκρανική περιφέρεια Σούμι.
“Υπάρχουν άνθρωποι (κάτοικοι της περιφέρειας Κουρσκ) που βρίσκονται ήδη στο Σούμι σήμερα. Μια συμφωνία επιτεύχθηκε με τον Ερυθρό Σταυρό και την ουκρανική πλευρά προκειμένου να απομακρυνθούν προς τη Ρωσία μέσω Λευκορωσίας”, δήλωσε η Ρωσίδα αξιωματούχος αρμόδια για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τατιάνα Μοσκάλκοβα, όπως μετέδωσαν τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων Ria Novosti και Tass.
Καμία άλλη διευκρίνιση δεν έχει δοθεί αυτά τα κρατικά ΜΜΕ. Οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν κάνει προσώρας καμία ανακοίνωση.
Το Κίεβο είχε ωστόσο ήδη πει ότι θα ήταν ευνοϊκό σε μια τέτοια απομάκρυνση, αν η Μόσχα τη ζητούσε.
Από την πλευρά της, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στην Ουκρανία δήλωσε πως δεν είναι αρμοδιότητά της να επιβεβαιώσει τη ρωσική ανακοίνωση.
“Για τέτοιες επιχειρήσεις επαναπατρισμού, επαφίεται στα μέρη της σύγκρουσης να έλθουν σε συμφωνία απευθείας για τις λεπτομέρειες”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πατ Γκρίφιθς, ο εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ στην Ουκρανία.
“Αν τα δύο μέρη συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την ασφαλή και με αξιοπρέπεια διέλευση των αμάχων που επιθυμούν να επιστρέψουν στη Ρωσία”, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως οι Ρώσοι άμαχοι που βρίσκονται στο Σούμι λαμβάνουν ήδη τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού.
Ο ουκρανός στρατός εισέβαλε τον Αύγουστο του 2024 στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ και εξακολουθεί να κατέχει, παρά μια σημαντική αντεπίθεση της Ρωσίας, αρκετές εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα που το Κίεβο ελπίζει να χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί σε περίπτωση συνομιλιών με τη Μόσχα. Η Ρωσία κατέχει από την πλευρά της περίπου το 20% του ουκρανικού εδάφους, και έχει αποκλείσει κάθε ανταλλαγή εδάφους.
Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, Ρώσοι άμαχοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχουν εγκλωβιστεί από την ουκρανική επίθεση εναντίον της περιφέρειας Κουρσκ. Ορισμένοι κατάφεραν να φθάσουν στην ουκρανική μεθοριακή περιφέρεια Σούμι.
Τις τελευταίες εβδομάδες η οργή των συγγενών τους στη Ρωσία αυξήθηκε, με αυτούς να κατηγορούν τη Μόσχα ότι δεν έκανε αρκετά για να τους απομακρύνει.
Οι ανταλλαγές αιχμαλώτων πολέμου, ο επαναπατρισμός νεκρών και αμάχων είναι ένα σπάνιο πεδίο συνεργασίας ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε την επίθεσή της, πριν από ακριβώς τρία χρόνια, εναντίον της Ουκρανίας.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ