24.1 C
Athens
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΚαταδίκη της Γερμανίας για το μεταναστευτικό

Καταδίκη της Γερμανίας για το μεταναστευτικό

Ο Τύπος για την καταδίκη Γερμανίας και Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την έναρξη λειτουργίας των ιταλικών κέντρων υποδοχής στην Αλβανία.

«Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα επικριθεί για τη μεταχείριση προσφύγων. Τώρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε καταδικαστική απόφαση βάζοντας στο στόχαστρο και το Βερολίνο», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung στην διαδικτυακή της έκδοση. Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε τη Γερμανία σε σχέση με μια απέλαση στην Ελλάδα. Οι γερμανικές αρχές όφειλαν να είχαν διασφαλίσει, ότι στον πρόσφυγα που προσέφυγε στο δικαστήριο, θα προσφέρονταν μετά την απέλασή του στην Ελλάδα, η ενδεδειγμένη διαδικασία χορήγησης ασύλου και δεν θα βρισκόταν εκτιθέμενος σε κακοποίηση, αποφάνθηκαν οι δικαστές στο Στρασβούργο.

Βάσει της δικαστικής ετυμηγορίας, η Γερμανία καλείται να καταβάλει αποζημίωση ύψους 8.000 ευρώ. Πρόστιμο επιβλήθηκε και στην Ελλάδα. Η Αθήνα παραβίασε την απαγόρευση απάνθρωπης μεταχείρισης που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρει το δικαστήριο.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέφυγε ένας Σύρος γεννημένος το 1993, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα το 2018 και στη συνέχεια ταξίδεψε στη Γερμανία. Την ημέρα άφιξής του στη Γερμανία, απελάθηκε στην Ελλάδα βάσει συμφωνίας, αν και είχε εκφράσει την πρόθεσή του να υποβάλει αίτηση ασύλου. Στην Ελλάδα κρατήθηκε σε αστυνομικό τμήμα για περισσότερους από δύο μήνες. Το δικαστήριο έκρινε ότι η Γερμανία παραβίασε τη Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, διότι οι αρχές θα έπρεπε να είχαν διασφαλίσει ότι ο άνδρας δεν θα κρατούνταν στην Ελλάδα υπό συνθήκες που παραβίαζαν την απαγόρευση απάνθρωπης μεταχείρισης.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, στο οποίο υπάγεται το ΕΔΑΔ, έχει επανειλημμένα επικρίνει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια για την κακή μεταχείριση μεταναστών. Η χώρα πρέπει να βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες στα κέντρα προσφύγων, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Ιουλίου. Το Συμβούλιο της Ευρώπης και το ΕΔΑΔ είναι ανεξάρτητα από την ΕΕ. Αποστολή τους είναι να προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στα 47 κράτη μέλη»

Δεν αποτελούν λύση τα κέντρα υποδοχής στην Αλβανία

«Αυτή είναι λοιπόν η αρχή του πολυδιαφημισμένου σχεδίου της ιταλικής κυβέρνησης για κέντρα υποδοχής μεταναστών στην Αλβανία. 16 άτομα σε ένα πολεμικό πλοίο», σχολιάζει η S?ddeutsche Ζeitung. Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάνει ωστόσο λόγο για “σημαντική πρωτοβουλία” που αποδεικνύει “αντισυμβατική σκέψη”. Σε επιστολή ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, η πρόεδρος της Κομισιόν σημειώνει ότι η ΕΕ μπορεί να διδαχθεί από την ιταλική εμπειρία. Δεν είναι επομένως τυχαίο ότι η Τζόρτζια Μελόνιανοίγει τα δύο κέντρα υποδοχής αυτή την εβδομάδα. Προφανώς θέλει να κάνει καλή εντύπωση στις Βρυξέλλες.

Πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι απελάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο εάν η χώρα προέλευσης είναι πραγματικά ασφαλής. Αυτό ισχύει σπανίως για τις χώρες, από τις οποίες φεύγουν μετανάστες και πρόσφυγες. Επιπλέον, η Ιταλία προωθεί στις χώρες προέλευσης μόλις 4.000 άτομα ετησίως. Στα κέντρα υποδοχής στην Αλβανία θα μεταφέρονται ωστόσο, βάσει των ιταλικών σχεδίων, 3.000 άνθρωποι το μήνα, δηλαδή 36.000 το χρόνο. Και όποιος δεν έχει επαναπατριστεί μετά από 18 μήνες, θα επιστρέφει πίσω στην Ιταλία, ορίζει η διμερής συμφωνία Ιταλίας- Αλβανίας.

Αν όμως πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ρίξουν μια προσεκτική ματιά θα δουν ότι τα ιταλικά σχέδια δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να λειτουργήσουν. Το αντίθετο μάλιστα. Οι 16 άνδρες στο πλοίο από την Λαμπεντούζα στην Αλβανία προέρχονται από την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές, χώρες σχετικά σταθερές. Η Τζόρτζια Μελόνι θέλει να διασφαλίσει ότι δεν μπορεί να προκύψει εδώ καμία αξίωση για άσυλο, διαφορετικά υπονομεύεται το ηχηρό μήνυμα που θέλει να στείλει προς τους επίδοξους μετανάστες: Δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσετε. Η αίτηση ασύλου θα απορριφθεί στην Αλβανία και θα σταλείτε πίσω».

Πηγή:DW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ