29 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ Κώστας Ευαγγελάτος : Ζωγραφική οπτική συνάφεια

 Κώστας Ευαγγελάτος : Ζωγραφική οπτική συνάφεια

Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΄΄ΖΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΟΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΦΕΙΕΣ ΄΄

Μία πολυμορφική σημαντική έκθεση με διανθίσεις πορτρέτων και σημειολογικές αναφορές από προσωπικά σύμβολα αναδύει τον πλουραλιστικό χαρακτήρα των έργων. Οι εκφράσεις των προσώπων οριοθετούν το ήσυχο, το πνευματικό, και το εκλεπτυσμένο. Η  σκηνική παρουσία των χρωμάτων και η αλληλεπίδραση με την σπείρα ως αρχέτυπο σύμβολο αγκαλιάζουν υπαρξιακά θέματα ζωής. Ο αιώνιος και συνεχής αγώνας επιβίωσης συγχωνεύει την ποιητική  ανάδειξη της φύσης με την ανάγκη του διαλογισμού και της αυτοσυγκέντρωσης. Τα τριαντάφυλλα ως σύμβολα του έρωτα και της εξωτερίκευσης έντονων συναισθημάτων αγάπης αναδύουν αρώματα ψυχής.

Η Πρόεδρος ΑΣΗΜΙΝΑ ΦΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, ο ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ και ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΤΤΑΣ, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού Κεντρικής Μακεδονίας.
Η Πρόεδρος ΑΣΗΜΙΝΑ ΦΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, ο ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ και ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΤΤΑΣ, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού Κεντρικής Μακεδονίας.

Είναι έντονα τα σχεδιαστικά ολοκληρώματα στις δημιουργίες του καλλιτέχνη Κώστα Ευαγγελάτου σε μεγάλα μεγέθη σε ύψος ( Ειλητάρια ). Στα έργα του αυτά συναντούμε μέσα από τα πολλαπλά ζωγραφισμένα μάτια την διείσδυση στον εσωτερικό μας κόσμο και την ανάγκη να τον ανακαλύψουμε εκ νέου. Το υπερβατικό και μεταφυσικό αλληλοεπιδρούν και προτείνουν τον προσωπικό μας διάλογο με τις εσωτερικές μας αναζητήσεις. Η ελευθερία ένα άλλο ζητούμενο του δημιουργού γίνεται υψηλός στόχος και εικονίζεται βασιλικά σε έργα του, δίνοντας και την ύψιστη σημασία της. Η  δυναμική τους με ωραία γαλάζια χρώματα  οικοδομεί το ελληνικό σθένος. Συνέχεια αυτού του θέματος το μεγάλο πανό για το αφιέρωμα στον αγώνα απελευθέρωσης της Ελλάδας από τους Τούρκους, ως τιμητική ανάμνηση αυτών που χάρισαν την ελευθερία στο έθνος. Η ανεξάντλητη θεματική του Κώστα Ευαγγελάτου ακολουθεί την προσωπική του γραφή με αναγνωριστικά τα στοιχεία όπως το χ που σημαίνει δεν εγκαταλείπω και συνεχίζω, όπως οι έντονες χιαστί γραμμές της ζωής. Συναντούμε ακόμη και στα μικρά του έργα πλήθος προσωπικών ερωτημάτων και απαντήσεων που κρατούν σε εγρήγορση τον θεατή.

Κώστας Ευαγγελάτος, Έλλη Βουζογλάνη, προισταμένη του Βαφοπούλειου.
Κώστας Ευαγγελάτος, Έλλη Βουζογλάνη, προισταμένη του Βαφοπούλειου.

Πολλαπλά τα στοιχεία γραφής και χρωμάτων που περνούν με όμορφη χρωστική συνέχεια και καθορίζουν οπτικά ένα πολυσύνθετο έργο από κάθε πλευρά. Προσωποκεντρική κυρίως η παρουσίαση των έργων διανθίζεται με δημιουργίες, των οποίων τα στοιχεία αποτελούν τον νοητό κόσμο του διαστήματος και των πλανητών του. Η συνάντηση με τις εμπνεύσεις του καλλιτέχνη ζωγράφου, ποιητή και θεωρητικου έχουν την μαγεία της εσωτερικής του καύσης. Μας επιτρέπουν να εισχωρήσουμε βαθύτερα και να γίνουμε μύστες μιας πνευματικής διεργασίας σε άλλα επίπεδα.

Ασημίνα Φιλιοπούλου, Κώστας Ευαγγελάτος, Μάγδα Καραγιαννιώτου-Μυστικού, Θεοδώρα Λειψιστινού, Λάζαρος Ζαχαριάδης στο Βαφοπούλειο.
Ασημίνα Φιλιοπούλου, Κώστας Ευαγγελάτος, Μάγδα Καραγιαννιώτου-Μυστικού, Θεοδώρα Λειψιστινού, Λάζαρος Ζαχαριάδης στο Βαφοπούλειο.

Λίγα Λόγια

Ο Κώστας Ευαγγελάτος αποτελεί μία ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Είναι Έλληνας εικαστικός καλλιτέχνης και ποιητής με παρουσία στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Γεννήθηκε στο Αργοστόλι με καταγωγή από τον Αγκώνα Κεφαλονιάς. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ζωγραφική και αισθητική θεωρία της σύγχρονης τέχνης  στο Μανχάταν (Νέα Υόρκη). Από το 1986 έως το 1993 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στην Gallery DADA στην Αθήνα και το 1990 ίδρυσε την ομάδα Τέχνης Art Studio EST. Παράλληλα έχει εργαστεί σε διεθνές επίπεδο στους τομείς της Performance, Body Art,  Happening και Mail Art. Τα έργα του παρουσιάστηκαν σε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και Αμερικής. Επίσης συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς καλλιτεχνικές συναντήσεις. Έχει εκδώσει Ημερολόγια τέχνης, αισθητικά δοκίμια, ποιήματα σε δεκαεπτά εκδόσεις και λιθογραφικά έργα. Ίδρυσε το 2001 στο Αργοστόλι την Σύγχρονη πινακοθήκη VILLA ΡΟΔΟΠΗ, η οποία αποτελεί έναν πνεύμονα της τέχνης, όπου εκτός των προσωπικών του έργων συγκεντρώνονται έργα σπουδαίων καλλιτεχνών.

Μάγδα Καραγιαννιώτου – Μυστικού. Δημοσιογράφος F.I.J.E.T ( Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Πολιτισμού-Τουρισμού ) Εικαστικός Συντάκτης  www.mystikoukaragianniotou.com

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ