29 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΓαλλία: Με προβληματισμό και αμφιβολίες υποδέχθηκαν Τύπος και αναλυτές την νέα κυβέρνηση

Γαλλία: Με προβληματισμό και αμφιβολίες υποδέχθηκαν Τύπος και αναλυτές την νέα κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση Μπαρνιέ είναι μια ομάδα που απέχει πολύ από την εθνική ενότητα που υποσχέθηκε ο Μακρόν», υποστηρίζει η εφημερίδα LE MONDE σημειώνοντας ότι η διελκυστίνδα μεταξύ του «στρατοπέδου» του Προέδρου και των Ρεπουμπλικανών τις τελευταίες ημέρες οδήγησε σε μια κυβέρνηση που χωρίζεται σχεδόν εξίσου στα δυο. Όπως επισημαίνεται στην ίδια εφημερίδα, οι 9 εκ των 39 υπουργών της νέας κυβέρνησης είχαν ήδη διατελέσει υπουργοί υπό τον Μακρόν ή παλαιότερα, ενώ 24 ήταν βουλευτές και 5 είχαν εκλεγεί σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά δεν είχαν συμμετάσχει ποτέ σε κυβέρνηση.

Για ένα «εύθραυστο οικοδόμημα του Μπαρνιέ» κάνει λόγο η εφημερίδα LA TRIBUNE αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση, ενώ «Πρωτοφανής συνασπισμός μεταξύ Κέντρου και Δεξιάς» είναι ο τίτλος στην εφημερίδα LA CROIX. Από την πλευρά της η εφημερίδα LE FIGARO σχολιάζει ότι «η κυβέρνηση Μπαρνιέ δεν είναι κυβέρνηση συγκατοίκησης» και, συνομιλώντας με τον πολιτικό επιστήμονα Στεφάν Ροζέ, επισημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση δεν αντικατοπτρίζει την πολιτική εικόνα της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πραγματική εικόνα φάνηκε στον πρώτο γύρο των εκλογών, όπου οι Γάλλοι ψήφισαν κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για μία «ζεύξη Ρεπουμπλικανών-Μακρονιστών που γέρνει πολύ προς τα δεξιά» παρά τις αρχικές δεσμεύσεις για μία «ισορροπημένη, αντιπροσωπευτική και πλουραλιστική κυβέρνηση», κάνει λόγο η εφημεριδα LIBERATION, ενώ «δεξιά ομάδα, αλλά με ένα μείγμα νέων και ποικίλων προφίλ» χαρακτηρίζει τη νέα κυβέρνηση η εφημερίδα LES ECHOS. Το περιοδικό LE POINT κάνει λόγο, στο κεντρικό του άρθρο, για μία «συνέχιση του μακρονισμού και της δεξιοποίησης» σε μία κυβέρνηση όπου η πλειοψηφία των υπουργών είναι άγνωστοι και χωρίς πολιτικό βάρος, κάτι που η ίδια εφημερίδα τονίζει και σε δεύτερο άρθρο της, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «O Μπαρνιέ και οι nobodies», ενώ για «δεξιά στροφή και αδιέξοδο» κάνει λόγο η ηλεκτρονική εφημερίδα MEDIA PART.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ