25.1 C
Athens
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΣτρ. Παραδιάς: Όποιος διαθέσει το ακίνητό του σε μακροχρόνια μίσθωση για τρία...

Στρ. Παραδιάς: Όποιος διαθέσει το ακίνητό του σε μακροχρόνια μίσθωση για τρία χρόνια, θα πρέπει να απαλλαγεί από τον φόρο εισοδήματος

Η πλειοψηφία των ακινήτων που παραμένουν κλειστά είναι παλιά, σε κεντρικές συνοικίες και οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα ανακαινίσουν και να τα διαθέσουν στην αγορά

 

Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση με την έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών να επιδεινώνεται, ιδιαίτερα για φοιτητές και νέες οικογένειες. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς μίλησε στο EΡΤΝews επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεσες και ρεαλιστικές λύσεις καθώς πολλά ακίνητα παραμένουν κλειστά εδώ και χρόνια.

«Η πλειοψηφία των ακινήτων που παραμένουν κλειστά είναι παλιά, σε κεντρικές συνοικίες και οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα ανακαινίσουν και να τα διαθέσουν στην αγορά,» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, ο οποίος πρόσφατα έστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό.

Εκπροσωπώντας τους ιδιοκτήτες ακινήτων ζήτησε τη θέσπιση κινήτρων από το κράτος, χωρίς τη δέσμευση δημοσιονομικών πόρων. «Όποιος διαθέσει το ακίνητό του σε μακροχρόνια μίσθωση για τρία χρόνια, θα πρέπει να απαλλαγεί από τον φόρο εισοδήματος για την περίοδο αυτή» πρότεινε, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην άμεση διάθεση πολλών κατοικιών στην αγορά. Όσον αφορά το χρονικό όριο των τριών ετών ανέφερε ότι αυτή είναι η ελάχιστη διάρκεια μιας μακροχρόνιας μίσθωσης.
Πολλά ακίνητα χρήζουν ανακαίνισης

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» και την δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου, ανέφερε ότι οι προτάσεις που κατέθεσαν δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος. Και όπως επισήμανε, η ΠΟΜΙΔΑ περιμένει ακόμη την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής κτιρίων του 2021 από την ΕΛΣΤΑΤ, η οποία θα αποκαλύψει τον ακριβή αριθμό των αχρησιμοποίητων ακινήτων. «Ξέρουμε όμως από την εμπειρία μας ότι πολλά από αυτά τα ακίνητα βρίσκονται σε κατάσταση που δεν μπορούν να ενοικιαστούν στην τρέχουσα αγορά», πρόσθεσε ο κ. Παραδιάς.

Επιπλέον, όπως είπε, ένας μεγάλος αριθμός κλειστών σπιτιών έχει περάσει σε funds, γεγονός που επιτείνει το πρόβλημα της έλλειψης διαθέσιμων κατοικιών προς μίσθωση σε ενοικιαστές.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ τόνισε επίσης ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί μόνο εάν δοθούν κίνητρα για την είσοδο των αχρησιμοποίητων ακινήτων στην αγορά, τόσο από ιδιοκτήτες παλαιών ακινήτων όσο και από όσους έχουν επενδύσει σε βραχυχρόνιες μισθώσεις. «Αν η κυβέρνηση δώσει αυτό το κίνητρο σε όποιον και να έχει σπίτι, χωρίς περιουσιακά κριτήρια, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, χωρίς αποκλεισμούς, κάθε σπίτι που είναι άδειο να βγει στην αγορά», πρόσθεσε.
Στην Ελλάδα οι ιδιοκτήτες επιβαρύνονται από υψηλή φορολογία

Ένα ακόμη πρόβλημα που επισήμανε είναι η υψηλή φορολογία και η έλλειψη προστατευτικών διατάξεων υπέρ των ιδιοκτητών απέναντι σε προβληματικούς ενοικιαστές. «Η ανισορροπία στην αγορά δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά στην Ελλάδα επιβαρύνεται από την υψηλή φορολογία και την απουσία προστασίας για τους ιδιοκτήτες» σημείωσε.

«Η αγορά αυτή τη στιγμή έχει μια ορατή και μια αόρατη όψη. Η αόρατη όψη είναι οι παλιές μισθώσεις […] Οι ιδιοκτήτες ξέρουν ότι τα χαμηλά μισθώματα είναι αυτά τα οποία καταβάλλονται και έτσι έχουμε ένα κομμάτι της αγοράς, το 80%, το οποίο είναι με πολύ χαμηλά μισθώματα και έχουμε πολύ υψηλά μισθώματα στις καινούργιες μισθώσεις» τόνισε.

Σχετικά με την κατάσταση των ενοικίων για τους φοιτητές, ο κ. Στράτος αναγνώρισε τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι γονείς στην αναζήτηση κατοικίας. «Πολλοί γονείς επιστρέφουν απογοητευμένοι, αδυνατώντας να στηρίξουν το μέλλον των παιδιών τους λόγω των υψηλών ενοικίων» δήλωσε, καλώντας τα πανεπιστήμια να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην υποστήριξη των φοιτητών.

Ο κ. Παραδιάς προειδοποίησε επίσης τους ιδιοκτήτες να είναι προσεκτικοί με τις υπερβολικές απαιτήσεις τους, επισημαίνοντας ότι «κάθε ιδιοκτήτης που νομίζει ότι θα κερδίσει ζητώντας υπερβολικά μισθώματα, θα αντιμετωπίσει σύντομα τις συνέπειες, καθώς οι ενοικιαστές θα βρουν εναλλακτικές λύσεις και θα αφήσουν τα ακίνητα άδεια».

Πηγή: ertnews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ