15.4 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΤα 50 χρόνια της διαιρεμένης Κύπρου

Τα 50 χρόνια της διαιρεμένης Κύπρου

«Για τους μεν είναι ημέρα γιορτής, για τους δε μία μαύρη μέρα», γράφει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND) για την 50η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Στο ελληνικό τμήμα του νησιού, το οποίο πρόκειται να επισκεφτεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «οι εκδηλώσεις για την επέτειο ξεκινούν παραδοσιακά στις 5:30, οπότε και ηχούν οι σειρήνες εναέριας επιδρομής – όπως είχε γίνει και την 20ή Ιουλίου 1974, όταν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν τις πρώτες επιθέσεις στην Κύπρο. […] Στο άλλο τμήμα του νησιού, στην Τουρκική Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου, η οποία αναγνωρίζεται μονάχα από την Άγκυρα, πρόκειται να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν».

Σήμερα πάντως υπάρχουν πολλοί που ελπίζουν σε μία επαναπροσέγγιση. «Την περασμένη εβδομάδα ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πρόεδρος της Κύπρου, υποσχέθηκε πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε “καλά νέα”, προσθέτοντας πως, εάν αναβιώσουν οι συνομιλίες σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού, βλέπει καλές πιθανότητες να βρεθεί “μία λύση που θα είναι αποδεκτή απ’ όλες τις πλευρές” – διάφορα κυπριακά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για την “τελευταία ευκαιρία” για την επίλυση του Κυπριακού».

Αυτό το διάστημα οι σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας βρίσκονται σε καλό φεγγάρι. «Πιθανή επίλυση του Κυπριακού θα έφερνε τους δύο αντιμαχόμενους γείτονες ακόμα πιο κοντά – θέτοντας έτσι τέλος και σε μία αιτία συγκρούσεων που υπάρχει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη εδώ και δεκαετίες.

Αυτός είναι ο λόγος που η επίλυση του Κυπριακού είναι προς το συμφέρον της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», εξηγεί το RND, επισημαίνοντας ακόμη πως η Κύπρος είναι «κομβικής σημασίας για την πολιτική ασφαλείας». Καθώς στο νησί υπάρχουν και δύο βρετανικές στρατιωτικές βάσεις, τις οποίες αξιοποιούν και οι ΗΠΑ, η Κύπρος έχει και «στρατηγική σημασία, αποτελώντας ένα… “αβύθιστο αεροπλανοφόρο” στην Ανατολική Μεσόγειο». Ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών: «οι Ελληνοκύπριοι εργάζονται για μία ομοσπονδία δύο εν πολλοίς αυτόνομων καντονίων υπό μία κοινή κεντρική κυβέρνηση – κάτι που η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι δεν δέχονται, επιδιώκοντας τη νομιμοποίηση της διαίρεσης του νησιού σε δύο κυρίαρχα κράτη βάσει διεθνούς δικαίου».

Συμφέρον στην επίλυση του Κυπριακού «θα έπρεπε να έχει πάντως και η Τουρκία, μιας και το Κυπριακό αποτελεί ένα από τα μεγάλα εμπόδια στον δρόμο της Τουρκίας προς την ΕΕ», τονίζει το RND. «Τα πρόσφατα σημάδια όμως δείχνουν πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να κάνει παραχωρήσεις. Πρωτίστως η Τουρκία δεν συζητάει καν το αίτημα των Ελληνοκυπρίων για απόσυρση των 35.000 Τούρκων στρατιωτών από τη Βόρεια Κύπρο».
Πηγή dw.com/Γιώργος Πασσάς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ