12.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑναβιώνει ο διεθνής διαγωνισμός διεύθυνση ορχήστρας «Δ. Μητρόπουλος»

Αναβιώνει ο διεθνής διαγωνισμός διεύθυνση ορχήστρας «Δ. Μητρόπουλος»

Στο επίκεντρο του παγκόσμιου μουσικού ενδιαφέροντος θα βρίσκεται για τις επόμενες μέρες η Θεσσαλονίκη

Δώδεκα πολύ υψηλού επιπέδου νέοι καλλιτέχνες, βρίσκονται στην πόλη για να συμμετάσχουν στον αναγνωρισμένο διεθνή διαγωνισμό διεύθυνσης ορχήστρας «Δημήτρης Μητρόπουλος», που αναβιώνει μετά από 13 χρόνια.
Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν ανάμεσα από σχεδόν 150 μαέστρους από τριάντα χώρες του πλανήτη, που δήλωσαν αρχικά συμμετοχή. Στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΜΜΘ) θα διευθύνουν από σήμερα έως την Πέμπτη την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ), ενώπιον εξαμελούς επιτροπής αποτελούμενης από κορυφαίους Έλληνες και Βούλγαρους αρχιμουσικούς, με πρόεδρο αυτής τον παγκοσμίου φήμης μαέστρο Thomas Sanderling.

«Κατά παράδοση του διαγωνισμού, πάντα ο πρόεδρος της επιτροπής ήταν μία κορυφαία παγκόσμια προσωπικότητα και το συνεχίζουμε αυτό», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΘ, Σίμος Παπάνας, σύμφωνα με τον οποίο, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης διοργανώνει τον μουσικό διαγωνισμό, παίρνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η Ορχήστρα των Χρωμάτων.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός «Δημήτρης Μητρόπουλος» δημιουργήθηκε το 1996, με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα μαέστρου και συνθέτη Δημήτρη Μητρόπουλου, με σκοπό να παροτρύνει τους νέους μουσικούς να εμπνευστούν από αυτόν και την ανιδιοτελή αφοσίωσή του στη μουσική. Γινόταν για δεκαπέντε χρόνια, εναλλάξ για διεύθυνση ορχήστρας και σύνθεση, και τον είχε αναλάβει η Ορχήστρα των Χρωμάτων σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

«Φέτος είναι ο 16ος διαγωνισμός, που σε όλη την προηγούμενη πορεία του αποτελούσε ορόσημο στη διεθνή μουσική σκηνή και έχει παραμείνει τόσα χρόνια μετά στις μνήμες του μουσικού κόσμου. Όσο σημαντικός ήταν ο διαγωνισμός, άλλο τόσο σημαντική ήταν και η απουσία του», λέει ο κ. Παπάνας, εξηγώντας πως κατέρρευσε το 2011 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Από φέτος όμως αναβιώνει υπό την αιγίδα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Με στόχο ένα από τα τρία βραβεία αξίας 14.000, 7.000 και 3.000 ευρώ, σήμερα θα διαγωνιστούν οι δώδεκα μαέστροι, αύριο οι έξι από αυτούς και την Πέμπτη μόνο τρεις. Οι φιναλίστ, θα οδηγηθούν στον μεγάλο τελικό της Παρασκευής στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής (Μ1) του ΜΜΘ, τον οποίο θα παρουσιάσει η Ανθή Σαββάκη και θα είναι ανοιχτός στο κοινό. Εκεί, θα διευθύνουν την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε γνωστά και απαιτητικά συμφωνικά έργα των Μπετόβεν, Μότσαρτ, Μπραμς, Τσαϊκόφσκι, Ντεμπυσσύ και Κωνσταντινίδη.

Μετά το τέλος της συναυλίας θα γίνουν οι βραβεύσεις των νικητών. Η κριτική επιτροπή, της οποίας πρόεδρος είναι ο μαέστρος, πρώην αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Νοβοσιμπίρσκ και πρώην μουσικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Οσάκα Thomas Sanderling, αποτελείται από τους: Μίλτο Λογιάδη (μαέστρος, καθηγητής Διεύθυνσης Ορχήστρας Ιονίου Πανεπιστημίου), Μιχάλη Οικονόμου (μαέστρος – συνθέτης, μουσικός διευθυντής Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας ΕΡΤ), Γεώργιο Βράνο – (αρχιμουσικός, καθηγητής στο ΤΜΕΤ Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Viliana Valtcheva – αρχιμουσικός, πιανίστα) και Dian Chobanov (γενικός μουσικός διευθυντής της Κρατικής Όπερας του Plovdiv).

Εκτός από τα χρηματικά έπαθλα, στον νικητή του πρώτου βραβείου θα προσφερθούν επιπλέον συναυλίες, μία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, μία τη Φιλαρμονική της Σόφιας, μία ραδιοφωνική συναυλία με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και μία με την Όπερα του Πλόβντιβ.
Επιπλέον, ο τελικός της Παρασκευής θα μεταδοθεί ζωντανά και δωρεάν σε όλο τον κόσμο, μέσα από το επίσημο κανάλι της ΚΟΘ στο YouTube (TheTSSO).
Βαρβάρα Καζαντζίδου

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ