Λιγότερο από 35 ημέρες μας χωρίζουν από την 16η Απριλίου και την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για το «Παρίσι 2024».
Στην χώρα μας ήδη έμπειροι Έλληνες επαγγελματίες συντελεστές κορυφαίων αθλητικών διοργανώσεων ετοιμάζουν τον εξοπλισμό τους για την Ολυμπιάδα του Παρισιού. Ετοιμάζονται όχι να πιάσουν επιδόσεις ή να φέρουν μετάλλια αλλά για να καταφέρουν να έχουμε την βέλτιστη κάλυψη του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος που φέτος θα έχει το χρώμα της γαλλικής κομψότητας. «Είμαι σίγουρος πως θα γίνει κάτι όμορφο… Είναι ωραίο που θα γίνουν ξανά Ολυμπιακοί στην Ευρώπη.
Το ήθελε η Ευρώπη αυτό το μεγάλο γεγονός και το Παρίσι, η Πόλη του Φωτός, ετοιμάζεται πυρετωδώς. Πιστεύω πως και οι ίδιοι οι Γάλλοι θέλουν να είναι μια Ολυμπιάδα που θα μείνει στην ιστορία», σχολιάζει μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104.9FM” ο εξειδικευμένος σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα photo manager και φωτογράφος από τη Θεσσαλονίκη ‘Αγγελος Ζυμάρας καθώς μεταφέρει τον πυρετό που έχει ανεβάσει θερμοκρασία στην Γαλλία με τους φετινούς Ολυμπιακούς αγώνες να πλησιάζουν.
Ο άνθρωπος πίσω από εκατομμύρια φωτογραφικά ‘κλικ’ που θα θαυμάσουμε τον ερχόμενο Ιούλιο και Αύγουστο, γνωστή προσωπικότητα στον χώρο του στην Ελλάδα και όχι μόνο, εξηγεί πως οι Ολυμπιακοί του Παρισιού δεν θα είναι μια “συνηθισμένη” διοργάνωση Ολυμπιακών. «Βλέπουμε ήδη παρουσιάσεις για το πως θα γίνει η διοργάνωση. Θα υπάρχει για παράδειγμα, μια μοναδική τελετή έναρξης που θα γίνει στον Σηκουάνα, κάτι διαφορετικό, με πάρα πολύ κόσμο που δουλεύει για αυτή την διοργάνωση», ανέφερε ο κ Ζυμάρας. «Λόγω του ότι υπήρχαν Ολυμπιάδες π.χ στο Ρίο, στο Τόκιο, πολλά ΜΜΕ λείπανε από αυτές τις διοργανώσεις για οικονομικούς λόγους αλλά και εξαιτίας των αποστάσεων και τώρα αναμένεται να δείξουν ενδιαφέρον. Θα είναι μια μεγάλη γιορτή για τους Ευρωπαίους», εξηγεί λίγο πριν αρχίσει να ετοιμάζει βαλίτσες για το… λημέρι του Πύργου του ‘Αιφελ.
Το Παρίσι έχει ήδη μάλιστα αρχίσει σιγά, σιγά να μπαίνει στους ρυθμούς της τεράστιας διοργάνωσης.«Εγώ θα είμαι από τα τέλη Μαΐου περίπου στο Παρίσι και θα εργαστώ στο κομμάτι της ποδηλασίας, με την ομάδα μου θα οργανώσουμε το φωτογραφικό κομμάτι για την ποδηλασία. Δέκα άτομα μόνο στο δικό μου τμήμα θα εργαστούν για αυτό. Θα παρέχουμε υπηρεσίες στους φωτογράφους που θα έρθουν για να καλύψουν την ποδηλασία στο Παρίσι. Εμείς οργανώνουμε τα πάντα, βλέπουμε όλες τις εγκαταστάσεις, προσπαθούμε να βρούμε τους καλύτερους τρόπους πρόσβασης σε αυτές. Ταυτόχρονα οργανώνουμε το κέντρο τύπου, γενικά το να έρθει εκεί ένας φωτογράφος από όποιο σημείο του κόσμου έχει εκκινήσει σε όλες τις παραμέτρους όπως και π.χ στα ζητήματα της βίζας έως και το να αφιχθεί στην εγκατάσταση όπου θα πρέπει να φωτογραφίσει, στο photo position όπου θα οριστεί αλλά και να εργαστεί στο Κέντρο Τύπου. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν, τα κάνει η ομάδα μου, τα συντονίζει κάποιος με τον ρόλο μου αυτόν τον ρόλο του photo manager. Είναι μια μεγάλη δουλειά και τεχνικά με μόνο στόχο όλα τα μίντια από όλο τον κόσμο να έρθουν και να κάνουν τη δουλειά τους για να μεταδώσουν σε όλο τον κόσμο τις ειδήσεις, τις φωτογραφίες τους. Σε αυτούς τους Ολυμπιακούς μάλιστα ο τηλεθεατής θα δει και πολλές τεχνολογικές καινοτομίες που θα δώσουν το κάτι παραπάνω στις μεταδόσεις…» τονίζει ο Θεσσαλονικιός με την τόσο σημαντική θέση ευθύνης.
Η εμφάνιση των ολυμπιακών κύκλων
Βρεθήκαμε στο Παρίσι στα τέλη Φεβρουαρίου και η άφιξη της αμαξοστοιχίας μας στη γαλλική πρωτεύουσα γίνεται σε έναν ιστορικό σταθμό. Το 2015 o σιδηροδρομικός σταθμός Paris Nord του Παρισιού μετακινούσε περισσότερους από 700.000 επιβάτες την ημέρα και αυτό το βλέπεις μόλις πατήσεις το πόδι μέσα στον σταθμό. Με προέλευση από τις τέσσερις γωνίες του πλανήτη και όλες τις κοινωνικές, οικονομικές τάξεις, αν υπάρχει ένα δείγμα “ανταπόκρισης κοινού” σε κάποιο θέμα, σίγουρα ετούτο είναι ένα από τα καλύτερα σημεία να το λάβεις. Η αποβίβαση από το κατακόκκινο “τε-ζε-βέ” (TGV ήτοι Train ? Grande Vitesse) τρένο είναι το ιδανικότερο σημείο για να ξεκινήσει η αναζήτηση της απάντησης στο ερώτημα: πως ετοιμάζονται οι Γάλλοι για τους Ολυμπιακούς;
Σε μια αρχική οπτική αναζήτηση υπάρχει μια λιτή παρουσία των σημάτων της διοργάνωσης που μαρτυρά πως αυτή η πόλη σε κάπου 130 ημέρες θα φιλοξενεί το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός πολλαπλών αθλημάτων. Στην πόλη- σταρ του παγκόσμιου στερεώματος των μεγαλουπόλεων το μάτι του ταξιδευτή πέφτει σε ένα μεγάλο, προσεγμένο κιόσκι με τους Ολυμπιακούς κύκλους και μια κομψή σκούρα μπλε απόχρωση. Η συζήτηση με τον νεαρό πωλητή στο κιόσκι στο μέσο του σταθμού φανερώνει πως το σημείο αυτό με τα ενθύμια και τα μικρά δώρα στήθηκε τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου. «Δεν έχει για την ώρα ιδιαίτερη κίνηση, αν και έχει λίγο μόνο καιρό που έχουμε τοποθετηθεί. Βέβαια τις τελευταίες ημέρες έχουν κάπως αρχίσει οι ερωτήσεις και οι αγορές, έστω και δειλά», θα απαντήσει στην ερώτηση για το αν η ολυμπιακή “μαγεία” έχει αρχίσει την επίδραση της στο σταθμό, όπου καταφθάνει κόσμος από ολάκερο τον πλανήτη. Στεκόμαστε για αρκετή ώρα στο σημείο και οι εν δυνάμει αγοραστές της μαγείας του ολυμπισμού κοιτούν, ρωτούν και ανιχνευτικά επιλέγουν μικρά δώρα με τους ολυμπιακούς κύκλους.
Tο lifting της παρισιάνικης φινέτσας
Σαραντοχτώ ώρες επίσκεψης στην πόλη είναι εμφανές πως κάθε τομέας λειτουργίας της έχει φρεσκαριστεί ώστε για να υποδεχθεί τον πλανήτη ολάκερο. Στις γραμμές του μετρό οι περισσότεροι συρμοί που παιρνουν οι επισκέπτες είναι πρόσφατης κατασκευής, καθαροί και φροντισμένοι ενώ ο επόμενος συρμός δεν άργησε περισσότερο από δύο λεπτά ακυρώνοντας την ανάγκη για ένα… κινηματογραφικό τρέξιμο στα τελευταία μέτρα πριν το βαγόνι. Ήδη από το καλοκαίρι του 2023 η γαλλική πρωτεύουσα είχε σε εξέλιξη κάπου 1.700 πρότζεκτ για τα δημόσια κτίρια με κόστος € 180 εκατομμύρια ώστε να υπάρχει και μια επιτάχυνση των λειτουργιών που σχετίζονται με το περιβάλλον.
Σκαλωσιές και εργοτάξια μπήκαν στα περισσότερα από τα κτίρια που θα επισκεφτούν ανάμεσα στους αγώνες οι τουρίστες κι αυτός είναι ο λόγος που υπεύθυνοι «κούμπωσαν» πάνω στα εμβληματικά κτίρια βελτιώσεις στη μόνωση, την ενεργειακή επίδοση και τον εξαερισμό -οι Γάλλοι έδωσαν έμφαση στον εξαερισμό των χώρων και όχι στον τεχνητό κλιματισμό. Σε μια πόλη δε όπου το ποδήλατο έχει σημαντική θέση ενισχύθηκαν τα επονομαζόμενα cycle paths για τους επισκέπτες των αγώνων που θα βάλουν στα πόδια τους πετάλια. Καθώς διαβαίνουμε κανείς τις γέφυρες του Σηκουάνα διαπιστώνουμε την φροντίδα και των δομικών τους στοιχείων αλλά και των μονοπατιών που βλέπουμε από κάτω μας στις όχθες του ποταμού όπου σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρες οι κάτοικοι έκαναν την βόλτα τους ή την ποδηλατάδα τους.
Ούτως ή άλλως η πόλη έχει σαν στόχο να καταναλώνεται μέχρι το 2030 σε 3.600 δημόσια κτίρια μειωμένη κατά 30% ενέργεια και το 2050 ορίστηκε η χρονιά-στόχος για ουδετερότητα (σ.σ carbon neutrality). Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για του Ολυμπιακούς μάλιστα έγινε και κάτι πρωτόγνωρο για την πόλη αφού αλλάχτηκαν και χιλιάδες κουφώματα στα δημόσια κτίρια. Εξ αυτών μάλιστα είναι και το δημαρχείο της γαλλικής πρωτεύουσας που ξεχωρίζει με τον λιτό και κομψό του ολυμπιακό στολισμό. Στα καλύτερα του είδαμε και το Κέντρο Πομπιντού, το παγκόσμιο έμβλημα της νεωτερικότητας που μετά από την πρόσφατη ανακαίνιση του λάμπει και αποτελεί δείγμα ιδανικού προσβάσιμου δημόσιου χώρου για όλους όσους επισκεφτούν την πόλη το ερχόμενο καλοκαίρι. Όσο για την καθαριότητα, το Παρίσι πραγματικά όπου και αν βρεθήκαμε έλαμπε. Δεν είσαι σίγουρος πως το έκαναν, αλλά το έκαναν. Και δεν είναι μικρό πράγμα αυτό για μια πόλη που το 2022 -μαζί με την ευρύτερη περιοχή της le-de-France- δέχτηκε 40 εκατομμύρια επισκέπτες.
Λίγο πριν την έλευση της… ολυμπιακής αύρας
Επόμενη στάση ένα από τα γραφικότερα μέρη του Παρισιού, ποτισμένο με ιστορική και τουριστική χρυσόσκονη, η Μονμάρτη. «Μέχρι στιγμής δεν το συζητάμε και ιδιαίτερα είναι αλήθεια εδώ. Οι ημέρες κυλούν με τον φυσιολογικό τρόπο και δεν υπάρχουν γίνεται πολύ κουβέντα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Προσωπικά πιστεύω πως είναι κάτι καλό για όλους μας και για την πόλη. Θα φτάσει κόσμος στο Παρίσι, θα έχουμε ακόμη περισσότερη κίνηση και θα ευνοηθούν οι δουλειές μας», σχολιάζει για την διοργάνωση ο Ζοζέφ (Josef) υπεύθυνος ενός από τα γνωστότερα καφέ – μπαρ της περιοχής. Ο ίδιος έχει κάποια ανησυχία για την καθημερινή του μετακίνηση αφού δεν μένει στην περιοχή αλλά καθημερινά κάνει μια διαδρομή 30 χιλιομέτρων για να πιάσει τη θέση του πίσω από το μπαρ και να εξυπηρετήσει. Μέχρι την ημέρα που μας μίλησε δεν είδε κάποια σημαντική αλλαγή στους χρόνους και τις συνθήκες της μετάβασης του από τα περίχωρα προς το κέντρο και νιώθει «πως δεν έχει ταλαιπωρηθεί από τις προετοιμασίες».
Λίγο αργότερα αποκαλύπτει την… περιέργεια του για το πως προέκυψε η σκέψη για το ρεπορτάζ πάνω στην προ-ολυμπιακή πραγματικότητα του Παρισιού ένας άλλος Γάλλος επαγγελματίας, κάτοικος, αυτή τη φορά, της περιοχής. Ο Φιλίπ (Philip) θα δεχθεί να δώσει την δική του άποψη, εργάζεται ως sound mixer στον χώρο της μουσικής και βρίσκει την διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων μια επιπλέον εξέλιξη που διώχνει τους κατοίκους από τα σπίτια τους καθώς εστιάζει στο ζήτημα της στέγης. «Ήδη στην περιοχή αυτή και όχι μόνο οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευτεί ενώ τα σπίτια είναι πανάκριβα και όταν πρόκειται για αγορά. Η πραγματικότητα αυτή είναι φαινόμενο πολλών μεγάλων πόλεων στην Ευρώπη. Έχω μάλιστα και προβληματισμούς για το πως δαπανώνται για χρήματα για την διοργάνωση και το αν δαπανώνται με τον καλύτερο τρόπο. Δεν ξέρουμε πολλά για αυτά εμείς οι πολίτες του Παρισιού», αναφέρει ο τεχνικός ήχου που στέκεται επικριτικός σε οτιδήποτε αυξάνει το, ήδη ανεβασμένο όπως σχολιάζει, κόστος ζωής στην Ευρώπη.
Μια άλλη αλλαγή που διαπιστώνει ο επισκέπτης ενόψει και της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων είναι η προσπάθεια αισθητικής αναβάθμισης των ανοιχτών χώρων με περισσότερο χρώμα και περισσότερο αρχιτεκτονικό φωτισμό πάνω σε μνημεία και δημόσια κτίρια.”Στα θετικά της προετοιμασίας για τους αγώνες είναι και το ότι γίνονται έργα ανανέωσης κι έχουμε δει ξαφνικά τα σιντριβάνια με τα αγάλματα να αποκτούν χρώμα! Είναι μια πολύ όμορφη εμφάνιση με πρωταγωνιστές το χρυσό και πράσινο όπως, για παράδειγμα στην Concorde” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η θεραπεύτρια Στεφανία Τσακιράκη.
Κάτοικος το κέντρου της πόλης, η Καβαλιώτισσα με σπουδές στην Τέχνη, λέει ότι το Παρίσι «όπως πάντα κινείται σε πολλαπλούς ρυθμούς. Υπάρχουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που αναμένουν με ανυπομονησία τους ολυμπιακούς αγώνες. Από την άλλη υπάρχουν και οι κάτοικοι που έχουν αρχίσει ήδη να σκέφτονται το τι τους περιμένει με τους επισκέπτες. Στο μετρό αφίσες προτείνουν ήδη οι κάτοικοι να μειώσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους τις δύο εβδομάδες των αγώνων και δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται να φύγουν από την πόλη την συγκεκριμένη περίοδο για να αποφύγουν τον συνωστισμό. Επίσης τα αγαπημένα παλαιοβιβλιοπωλεια που στολίζουν χρόνια τώρα τον Σηκουάνα είχαν γίνει αντικείμενο συζήτησης – το αν θα αφαιρεθούν- ενώ το ίδιο συμβαίνει και με διάφορα κουκλοθέατρα που παραδοσιακά βρίσκονται σε πάρκα της πόλης για να μετατραπούν σε τουριστικά κιόσκια. Υπάρχουν πολίτες που αντιδρούν καθώς θεωρούν πως η πόλη από ένα μοναδικό έργο τέχνης θα μετατραπεί σε ένα ακόμη τουριστικό πάρκο. Μένει να δούμε όμως το αποτέλεσμα!», σχολιάζει η ελληνίδα από το μικρό της διαμέρισμα που θα βρεθεί το ερχόμενο καλοκαίρι στην καρδιά της διοργάνωσης .
Σέρβις δίπλα στη λάμψη
Μερικά μέτρα από τη φωτισμένη Αψίδα του Θριάμβου, επί της πλατείας Σαρλ ντε Γκολ, στο τέρμα της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων παρατηρούμε πως ένα ιστορικό καφέ εξυπηρετεί με μια αριστοτεχνική μαεστρία τους -σε συντριπτική πλειοψηφία- ξένους τουρίστες που έχουν καθίσει να απολαύσουν την απόλυτα ινσταγκραμική παριζιάνικη εικόνα. Το καφέ έχει έτος ίδρυσης το 1903 και οι Τζό (Jo) και Λοράν (Laurent) μπορεί να μην αντιλαμβάνονται την κλασσικότητα της θέσης του “Caf? l’?toile” στο οποίο εργάζονται εδώ και πολλά χρόνια, μας λένε όμως ότι ήδη σκέφτονται πως οι αγώνες θα επηρεάσουν την πόλη. Και οι δύο «…γέννημα θρέμμα», δηλώνουν με υπερηφάνεια Παριζιάνοι, και οι δύο 40 ετών, αμφότεροι με την κατοικία τους κάπου 40 χιλιόμετρα μακριά από το κεντρικότατο σημείο στο οποίο εργάζονται, έχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες για την διοργάνωση. Προβληματισμένος ο Λοράν με την τέλεση των αγώνων στην πόλη, εκτιμά πως δεν έχουν να προσφέρουν κάτι ιδιαίτερα θετικό στους ίδιους Παριζιάνους και τοποθετεί κάποιους αστερίσκους στο ζήτημα των χρημάτων που δαπανήθηκαν και θα δαπανηθούν για τους αγώνες. Εξηγεί πως σε κάθε περίπτωση δεν έχει βιώσει αυξημένη κυκλοφορία για την ώρα. Έχει ήδη παρατηρήσει εργασίες που γίνονται στους οδικούς άξονες που φέρνουν τους κατοίκους στο κέντρο και σχολιάζει με μια ανησυχία το πως θα σχεδιαστούν οι τελικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν για τους μόνιμους κατοίκους.
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του καταστήματος Τζό έχει μια ιδιαίτερα θετική αντιμετώπιση και εκτιμά πως οι δουλειές θα βελτιωθούν με τους αγώνες να φέρνουν πλήθος επισκεπτών. «Δεν είναι πως δεν έχουμε πελάτες αλλά εκτιμώ πως για εμάς είναι όφελος οι Ολυμπιακοί. Η δουλειά μας θα πολλαπλασιαστεί. Δεν μας έχει δοθεί πάντως μέχρι τώρα κάποιου τύπου σήμα, αφίσα ή άλλο υλικό και δεν ξέρω ποιος θα είναι υπεύθυνος για αυτό. Θα μας ενημερώσει για όλα ενδεχομένως ο δήμος ή θα μας πούνε περισσότερα στο επόμενο διάστημα οι διοργανωτές…» απαντά ο έμπειρος επαγγελματίας της φιλοξενίας που ζει και κινείται με φόντο την εικόνα της υπερήφανης Arc de Triomphe συντονίζοντας καθημερινά τους σερβιτόρους του στο καφέ όπου απόλαυσαν τον εσπρέσο allong? τους μερικοί από τους διασημότερους Γάλλους της σύγχρονης ιστορίας της Πόλης του Φωτός…
Τις επομένη ημέρα στην αναμονή για την αναχώρηση οι Ολυμπιακοί γίνονται πιο έντονα παρόντες :σε πολλά καταστήματα στο αεροδρόμιο, θα δούμε τις μασκότ που μοιάζουν ιδιαίτερα… χαρούμενες και συμπαθητικές, μια σχεδίαση ευχάριστη και πολύ… γαλλική. Το ραντεβού μας με τις δύο κατακόκκινες Phryges, τις μασκότ Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών αγώνων του Παρισιού έχει πλέον οριστεί. Και τα χαρούμενα αυτά «κόκκινα καπέλα με πόδια» που συμβολίζουν την ελευθερία και επανάσταση είναι βέβαιο πως θα περιμένουν με χαρά τους επισκέπτες του Paris 2024.
Σωτήρης Κυριακίδης