20.2 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑM.Pompeo: Συνδέοντας ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρο μπορούμε να προσφέρουμε ασφάλεια στην...

M.Pompeo: Συνδέοντας ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρο μπορούμε να προσφέρουμε ασφάλεια στην Αν.Μεσόγειο

Με ισχυρά μηνύματα και αυξημένο ενδιαφέρον ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του American Mediterranean Investment Forum με κεντρικό ομιλητή τον 70ο Υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α., Michael R. Pompeo, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση του Προέδρου του Joseph Sassoon Group κ. David Sassoon.

Ελλάδα: Ιδανική περιοχή για επενδύσεις

Στην ομιλία του, o πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Mike R. Pompeo είπε «Συνδέοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο μέσω κοινών οικονομικών επενδύσεων, μπορούμε να προσφέρουμε οικονομική ευημερία για τον λαό μας και να προσφέρουμε πραγματική ασφάλεια για την Ανατολική Μεσόγειο και πέρα ??από αυτήν». Αναφορικά με τους δεσμούς σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ, ο κ. Pompeo εξέφρασε τη βεβαιότητα πως θα συνεχίσουν να είναι καλές λέγοντας « Η Ελλάδα, η νοτιονατολική Ευρώπη και οι ΗΠΑ προχωρούν χέρι – χέρι 200 χρόνια. Έτσι θα συνεχίσουν». Τόνισε, δε, πως η Ελλάδα είναι ιδανική περιοχή για επενδύσεις.

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης δήλωσε «Διακρίνουμε μεγάλες προοπτικές για την ανάπτυξη της οικονομικής σχέσης Η.Π.Α.-Ελλάδας σε όλους τους τομείς. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για εμβάθυνση των σχέσεων σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας «3+1» του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Πρέσβης του Ισραήλ , Noam Katz δήλωσε « το American Mediterranean Investment Forum πραγματοποιήθηκε την κατάλληλη στιγμή και στον κατάλληλο τόπο. Μας οδήγησε σε ενθαρρυντικές συζητήσεις. Ενθάρρυνε την ανταλλαγή καινοτόμων ιδεών και διευκόλυνε συναντήσεις μεταξύ επενδυτών και επιχειρηματιών. Η πρωτοβουλία του David Sassoon πρόκειται να γίνει ένα ισχυρό εργαλείο για την αύξηση των επιχειρήσεων και την ενίσχυση των κοινωνιών της Μεσογείου και των σχέσεων τους με τις ΗΠΑ».

Ο Πρέσβης της Κύπρου, Κυριάκος Κενεβέζος δήλωσε «Ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη δυνατότητα να βρίσκομαι και να απευθυνθώ σε ένα τόσο σημαντικό φόρουμ και κοινό αντίστοιχα. Κρίσιμο και σημαντικό να προκύπτουν τέτοιες πρωτοβουλίες οι οποίες συμβάλουν αλλά και διαμορφώνουν συγκριτικό πλεονέκτημα περιβάλλοντος τόσο για τα ζητήματα που πραγματεύονται αλλά παράλληλα και ως γέφυρα και δίαυλος επικοινωνίας φυσικών και νομικών προσώπων αλλά και θεσμών. Καλή επιτυχία και καλή συνέχεια σε ό,τι κάνετε».

Τρία panels τέσσερα θέματα

Στον βασικό πυρήνα της θεματολογίας, η οποία διαρθρώθηκε σε τρία panels συζητήσεων, ήταν οι επενδυτικές σχέσεις μεταξύ Η.Π.Α., Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου σε καίριους τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, το real estate και η τεχνολογία. Στο επίκεντρο των δημόσιων συζητήσεων βρέθηκαν, επίσης, η ανάπτυξη επιχειρηματικών δικτύων στη λεκάνη της Μεσογείου και η ενθάρρυνση εμπορικών, επενδυτικών και νέων επιχειρηματικών συναλλαγών.

Το 1o panel με θέμα “Financial Engineering & Business Development” εστίασε στα ζητήματα οικονομίας και επιχειρηματικής ανάπτυξης. Συντονιστής ήταν ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε), κ. Παύλος Ευθυμίου. Στη συζήτηση έλαβαν μέρος ο πρόεδρος του Ομίλου Joseph Sassoon, David Sassoon, o CEO OurCroud Jonathan Medved, o Dr. Russel Read, μέλος Δ.Σ. του Joseph Sassoon Group, o CEO του Group Middle East & Africa, Shai Feingold και ο Πρέσβης επί τιμή, Μιχαήλ Χρηστίδης.

Ο Υπουργός Michael R. Pompeo συμμετείχε στο δεύτερο panel με τίτλο “Creating Links”, με συντονιστή τον αρχισυντάκτη στην αγγλική έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή», Αθανάσιο Ελλις. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των χωρών και η κοινή αντιμετώπιση εξωτερικών απειλών. Στο ίδιο panel συμμετείχαν επίσης ο Πρέσβης του Ισραήλ κ. Noam Katz, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κύπρου κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο κ. David Sassoon, Πρόεδρος Joseph Sassoon Group και ο πρέσβης επί τιμή, Ιωάννης Αλέξιος Ζέπος.
Στο 3ο panel με θέμα”Innovation and Technology” και συντονιστή τον δημοσιογράφο Εlliott Gotkine, αναπτύχθηκαν τα ζητήματα Καινοτομίας, Τεχνολογίας, όπως και οι ευκαιρίες που προκαλεί η Τεχνητή Νοημοσύνη στον τομέα των επενδύσεων. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο κ. Jonathan Medved, ιδρυτής και CEO OurCroud, ο Dr. Eli David, Leading AI expert , η κ. Χριστίνα Ζαφειράκη, COO of MYTH και η κ. Αλεξάνδρα Πάλλη, Αντιπρόεδρος CSR Hellas.
Η ομιλία David Sassoοn

Την έναρξη των συζητήσεων κήρυξε ο επικεφαλής του Joseph Sassoon Group στην Ελλάδα, κ. David Sassoon, ο οποίος στη συνέχεια καλωσόρισε τον επίτιμο καλεσμένο του Forum, κ. Mike Pompeo.

Ο κ. David Sassoοn, δήλωσε «Είμαι παιδί της Ελλάδας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, να χτίσουμε μία γέφυρα μαζί».

«Ζούμε σ έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, όπου η ψηφιοποίηση αλλάζει τα πάντα» είπε και συνέχισε λέγοντας «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την πρόοδο. Είμαστε εδώ να απαντήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για τις χώρες μας και την Ανατολική Μεσόγειο. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερες επενδυτικές συμμαχίες».

Οπως τόνισε ο κ. Sassoon, «Η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να αποκτήσουν καθοριστικό ρόλο στην περιοχή». Εστιάζοντας στην προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, ο κ. Sassoon ανέφερε πως «είναι σημαντικό να βεβαιώσουμε ότι οι επενδύσεις που θα γίνουν στην περιοχή δεν θα κινδυνεύουν από πληθωριστικές εξάρσεις», ενώ σημείωσε ως ιδιαιτέρως σημαντικό την επενδυτική βαθμίδα που έχει φτάσει η Ελλάδα.

Παράλληλα, ο κ. Sassoon υπογράμμισε πως «είναι σημαντικό να έχουμε ένα παραγωγικό πλαίσιο, γιατί αλλιώς το κόστος επενδύσεων θα είναι μεγάλο». Ανέφερε, δε, πως η προσέλκυση επενδύσεων θα προκαλέσει βελτίωση στους δείκτες απασχόλησης, καθώς θα ανατρέψει το brain drain. «Ενα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Κύπρος», όπως είπε.

Το Κέντρο Ερευνών MERKABA στην Ελλάδα και επενδύσεις από το Joseph Sassoon Group
Ο κ. Sassoon ανακοίνωσε την ανάπτυξη του Ερευνητικού Ινστιτούτου MERKABA, γνωστό και ως Κέντρο Έρευνας Τεχνολογικής Προόδου Sassoon (STAR) στην Ελλάδα. Οπως ανέφερε, θα υπάρξουν τρεις παράγοντες: η τεχνητή νοημοσύνη, ο κβαντικός υπολογισμός και η ανταλλαγή γνώσεων και δεξιοτήτων με Ισραηλινούς επιχειρηματίες και ηγέτες τεχνολογίας για την ενίσχυση των ικανοτήτων των Ελλήνων επιχειρηματιών, ώστε να προσελκύσουν σημαντικές επενδύσεις. Εξήγησε ότι θα είναι ένα Ινστιτούτο όπου ισραηλινές και ελληνικές εταιρείες θα συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των διαφόρων βιομηχανιών και να επιταχύνουν την πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια.

Το Ινστιτούτο, είπε, θα επικεντρωθεί στα εργαστήριά του στην Τεχνητή νοημοσύνη. Στο μέλλον, η τεχνολογία θα είναι βιώσιμη μόνο με AI. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το ιερό δισκοπότηρο του σήμερα. Και η Ελλάδα δεν θα μείνει πίσω. Θα ηγηθεί και θα διασφαλίσει τις υποδομές και την ασφάλειά της. Δεν μπορούν μόνες οι κυβερνήσεις να λύσουν τα προβλήματα. Πρέπει να βοηθήσουν και οι ιδιωτικές εταιρείες.
AIT στην Ελλάδα.

Επιπλέον, ο David Sassoon μίλησε για μια πρόσθετη σημαντική επένδυση που θα κάνει ο Ομιλος στην Ελλάδα: δημιουργία εργοστασίου της AIT στην Ελλάδα. Η ΑΙΤ είναι ένα εργοστάσιο σύνθετων υλικών με έδρα τις ΗΠΑ, όπου ο Όμιλος Joseph Sassoon έχει μερίδιο ελέγχου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Maine. Χρησιμοποιώντας καινοτόμο τεχνολογία που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το κρατικό Πανεπιστήμιο του Maine, καταπολεμά τη διάβρωση σε δομικά υλικά για γέφυρες, σιδηροδρόμους και άλλες κατασκευές, με τρόπο οικονομικότερο και ασφαλέστερο. Μεταξύ των πελατών του AIT, περιλαμβάνονται το Υπουργείο Μεταφορών και το Υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ.

Ο Ομιλος φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο που δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα.
Στο Forum το οποίο διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Joseph Sassoon Group την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τίτλο “Creating Links”, αναδείχθηκε η σημαντικότητα των πολυεπίπεδων συμπράξεων μεταξύ Ελλάδας, ΗΠΑ, Κύπρου και Ισραήλ..

Τη διοργάνωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα, κ. Γιώργος Τσούνης, o Πρέσβης του Ισραήλ κ. Noam Katz και ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Α. Κενεβέζος. Το παρών έδωσαν επίσης κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, βουλευτές και στελέχη από τα αντιπολιτευτικά κόμματα, εκπρόσωποι φορέων, οργανισμών, επιχειρήσεων και δομών που υποστηρίζουν το οικοσύστημα των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Σχετικά με το Joseph Sassoon Group

Ο Ομιλος Joseph Sassoon είναι διάδοχος εταιρεία της Shoshan Fr?res & Co, με έτος ίδρυσης το 1512 και έδρα τις Η.Π.Α.. Είμαστε μια από τις παλαιότερες ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων στον κόσμο με βαθιά τεχνογνωσία που εκτείνεται στους κλάδους επενδύσεων, διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, επενδυτικής τραπεζικής και εταιρικής χρηματοδότησης και private banking.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ