«Με επιτυχία», όπως σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, «πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την παρουσίαση των εικαστικών έργων «FARINDOLA – Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ» και του ομώνυμου βιβλίου του Τάκη Βαρελά και η συζήτηση με θέμα: «Οι ανθρακωρύχοι μετανάστες στο Βέλγιο και η διαχρονική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων σε βάρος των μεταναστών» στο Πολιτιστικό Κέντρο W:Ηall στις Βρυξέλλες.
Στην εκδήλωση συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚ Βελγίου, με τον Γραμματέα της ΚΕ Ζουλιάν Ανότ.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τα εγκαίνια της έκθεσης και τους χαιρετισμούς που απηύθυναν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος και ο ζωγράφος – συγγραφέας Τάκης Βαρελάς.
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος επισήμανε στην ομιλία του τη σημασία της εκδήλωσης και τόνισε ότι «από τα εγκλήματα σε βάρος των μεταναστών – Ιταλών, Ελλήνων, Τούρκων – στις στοές του Βελγίου πριν 70 χρόνια, στα φραουλοχώραφα Μανωλάδας και της Φότζια, στα φασονατζίδικα, μέχρι τις εκατόμβες νεκρών ξεριζωμένων και κατατρεγμένων στα χερσαία και θαλάσσια “ευρωπαϊκά σύνορα” ο στόχος του κεφαλαίου είναι ο ίδιος: άλλοτε το άνοιγμα κι άλλοτε το κλείσιμο της στρόφιγγας, ανάλογα με τις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας κεφαλαίου για φθηνό, ευάλωτο εργατικό δυναμικό σε κάθε φάση του κύκλου της διευρυμένης αναπαραγωγής του κεφαλαίου».
Επισήμανε, μετά από εκτενή αναφορά στο συνολικό πλαίσιο ότι «στο επίκεντρο των αντιλαϊκών συμφωνιών της ΕΕ που καθορίζουν το ‘Ασυλο και τη Μετανάστευση βρίσκεται η λεγόμενη “κοινή διαχείριση συνόρων, της νόμιμης μετανάστευσης-ένταξης”, “η ρύθμιση της παράνομης μετανάστευσης, η απόδοση ασύλου, η συνεργασία με τρίτες χώρες”. Δηλαδή η αποτροπή με όλα τα μέσα της εισόδου των μη απαραίτητων για την κερδοφορία του κεφαλαίου μεταναστών».
«Είναι η μήτρα των κολαστηρίων τύπου Μόριας που διαιώνισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, των κέντρων κράτησης εντός της ΕΕ, αλλά και σε τρίτες συνεργαζόμενες χώρες (Τουρκία, Λιβύη) με συγχρηματοδότηση της ΕΕ. Η να θεωρούνται όλοι “παράνομοι μετανάστες” και να μην έχουν καμία προστασία. Και όλα τα παραπάνω συνοδεύονται από παραχώρηση αρμοδιοτήτων του κράτους σε ΜΚΟ και ιδιώτες που αμοίβονται αδρά από ευρωενωσιακό κρατικό χρήμα» τόνισε ο Λ. Νικολάου-Αλαβάνος.
Κλείνοντας την εισηγητική του παρέμβαση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε σε οργανωμένο αγώνα απέναντι στις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ τονίζοντας: «Όσο η ΕΕ, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και τα κόμματα που υπηρετούν το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, που γεννά τον πόλεμο, τη φτώχεια και την προσφυγιά, καθορίζουν τις εξελίξεις, τα βάσανα των μεταναστών-προσφύγων και των λαών δεν θα έχουν τέλος. Είναι ανάγκη σήμερα οι λαοί να δυναμώσουν τον αυτοτελή τους αγώνα, να θέσουν στο προσκήνιο τα δικά τους συμφέροντα κι ανάγκες. Να αναπτύξουν μαχητική δράση και πρωτοβουλίες που θα γίνουν ασπίδα για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ξεριζωμένων.
– Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις. Να κλείσουν τώρα όλες οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις.
– Να σταματήσει το συστηματικό ξήλωμα της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες. Προστασία των δικαιωμάτων τους στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους. Όχι στις επαναπροωθήσεις, τις απελάσεις και τις υπερδομές-φυλακές. Να κλείσουν όλα τα hot-spot και οι Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές. Να καταργηθούν ο Κανονισμός του Δουβλίνου, η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και το κατασκεύασμα της «ασφαλούς τρίτης χώρας».
– ‘Αμεσα μέτρα για την ένταξη των προσφύγων σε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, με πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση, εργασία, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια, χωρίς την εμπλοκή των ΜΚΟ, με ιδιαίτερη φροντίδα για τους ασυνόδευτους ανήλικους και τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία και διωγμούς.
– Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται παράτυπα με άδειες διαμονής αόριστης διάρκειας. Ειδική μέριμνα και πλήρη εργασιακά δικαιώματα για το 40% των μεταναστριών που απασχολούνται σε εσωτερικές – οικιακές εργασίες.
– Απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση, για όσους το επιθυμούν, με αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς ταξικά και γραφειοκρατικά εμπόδια.»
Ακολούθησε η ομιλία της Σαβίνας Λίτση, Ιστορικού Τέχνης και μέλους της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ η οποία αναφέρθηκε λεπτομερώς στο έργο του Τ. Βαρελά και τόνισε ότι «το έργο του Τάκη Βαρελά θέλει να υμνήσει την πάλη για τη ζωή σε όλες τις πτυχές της».
Η ‘Αννα Βασάλου, γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών στην δική της παρέμβαση επισήμανε ότι «Οι Έλληνες μετανάστες από κοινού με τους Βέλγους, τους Ιταλούς, τους Ισπανούς, τους Τούρκους και άλλους πάλεψαν δίνοντας σοβαρές μάχες, απεργιακές και άλλες, συμβάλλοντας στο δυνάμωμα του εργατικού κινήματος» τονίζοντας ότι «η πείρα των αγώνων των προηγούμενων δεκαετιών μπορεί να δώσει δύναμη στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας».
Από τη μεριά του ο ζωγράφος και συγγραφέας Τάκης Βαρελάς τόνισε ότι πηγή έμπνευσης για το έργο του αποτελούν οι συνθήκες ζωής των εργατών και πρόσθεσε: «βαθιά πίστη μου είναι πώς, η αστική τάξη στην ιστορία της, δεν έχει επιδείξει ούτε μια σταγόνα ανθρωπιά. Το έργο του κάθε ενός καπιταλιστή αρχίζει από το γράμμα (κ) και τελειώνει στο γράμμα (ς), που σημαίνει (κέρδος) με οποιοδήποτε τίμημα. Αυτή τη λέξη και αυτά το γράμματα, ταξιδεύουν οι διεθνείς οργανισμοί τους, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και έχουν αποδέχτες τις αστικές τους κυβερνήσεις, που τα υλοποιούν κατά γράμμα. Στο έργο μου, τη μισή δουλειά την έχει κάνει η καπιταλιστική βαρβαρότητα και το έργα τους. Η άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, οι πολέμους τους, η βία τους.Τι μου απόμεινε; Να στρέψω τους προβολείς και επάνω τους, να υψώσω την τάξη των δημιουργών.»
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Τάκης Βαρελάς δώρισε έργα του στο ΚΚ Βελγίου, σε Έλληνες εργάτες βιομηχανίας και χαλυβουργούς που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, καθώς και στην ΕΟ του ΚΚΕ.
Σε συνέχεια της εκδήλωσης «FARINDOLA – Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ», πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στο Bois du Cazier, ανθρακωρυχείο στην πόλη Marcinelle του Βελγίου, «όπου έγινε το «εργατικό ατύχημα» – εργοδοτικό έγκλημα με τους 262 νεκρούς ανθρακωρύχους το 1956.».
Τους επισκέπτες, μέλη και φίλους του ΚΚΕ, εργαζόμενους από την Ελλάδα και το Βέλγιο καλωσόρισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος. Την ξενάγηση πραγματοποίησε ο Urbano Ciacci, τελευταίος εν ζωή ανθρακωρύχος που εργαζόταν στο ανθρακωρυχείο όταν έγινε το δυστύχημα ο οποίος αναφέρθηκε και στο ότι «μια γροθιά ανθρακωρύχοι» απέτρεψαν τα σχέδια κατεδάφισης του χώρου και ανέγερσης σούπερ-μάρκετ στην δεκαετία του ΄80.
Ακολούθησε κατάθεση λουλουδιών από το ζωγράφο και συγγραφέα Τάκη Βαρελά εκ μέρους της αντιπροσωπείας στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στους νεκρούς ανθρακωρύχους. Οι επισκέπτες της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας στη συνέχεια τραγούδησαν τη Διεθνή, «καταθέτοντας» το «Γράμμα που δεν έφτασε ποτέ» στον τόπο του εγκλήματος.
Γ.Μ.
«FARINDOLA – Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ»
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ