Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν χτες στην ολομέλεια του Στρασβούργου με εκπρόσωπο της τσεχικής Προεδρίας και τον επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς τις καταγγελίες περί παρακολουθήσεων και χρήσης του λογισμικού «Predator» στην Ελλάδα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης: «Πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις πρόσφατες αποκαλύψεις περί συνακροάσεων από την ΕΥΠ, καθώς και για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού, με στόχο πολιτικούς, δημοσιογράφους και άλλα δημόσια πρόσωπα στην Ελλάδα. Μεταξύ των προσώπων που έχουν στοχοποιηθεί βρίσκεται ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης (Σοσιαλιστές, Ελλάδα), πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο οποίος έλαβε το λόγο ως εκπρόσωπος της πολιτικής του ομάδας. Στο βήμα ανέβηκαν ακόμη πολλοί Έλληνες ευρωβουλευτές από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα.
Σχεδόν όλοι οι ομιλητές καταδίκασαν τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ, η οποία είναι παράνομη βάσει ευρωπαϊκού δικαίου, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ. Ορισμένοι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αρνηθεί ότι κατέχει παράνομο λογισμικό και ότι οι αρμόδιες αρχές διερευνούν σε βάθος την υπόθεση, ενώ η κυβέρνηση παίρνει σχετικά μέτρα, δίνοντας το καλό παράδειγμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Άλλοι αμφισβήτησαν τις δηλώσεις της κυβέρνησης και κάλεσαν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αναλάβουν δράση για την προστασία των ευρωπαϊκών αξιών στην Ελλάδα. Μερικοί ομιλητές ζήτησαν την πλήρη απαγόρευση της δραστηριοποίησης των εταιρειών που αναπτύσσουν και εμπορεύονται τέτοιου είδους λογισμικό ή παρέχουν σχετικές υπηρεσίες.
Η συζήτηση περιστράφηκε επίσης σε μεγάλο βαθμό γύρω από τις ανησυχίες που εξέφρασαν πολλοί ευρωβουλευτές περί προστασίας της δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών στην Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ, ανεξαρτήτως του σύννομου ή παράνομου χαρακτήρα των παρακολουθήσεων που αφορούν πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφους και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, δεν έλειψαν οι αναφορές και οι συγκρίσεις (θετικές και αρνητικές) μεταξύ της Ελλάδας και άλλων κρατών μελών της ΕΕ, όπου έχουν καταγγελθεί παρόμοια περιστατικά.
Αναμένεται η υποβολή σχεδίου ψηφίσματος κατά την επόμενη σύνοδο της ολομέλειας του ΕΚ, στις αρχές Οκτωβρίου.
Στις αρχές του 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκρότησε εξεταστική επιτροπή για να διερευνήσει τη χρήση λογισμικών παρακολούθησης. Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, η επιτροπή συνεδρίασε με θέμα την Ελλάδα, παρουσία Ελλήνων αξιωματούχων και δημοσιογράφων που παρακολουθούνταν από κατασκοπευτικό λογισμικό ή έχουν ερευνήσει το θέμα. Η εξεταστική επιτροπή αναμένεται να διοργανώσει αποστολή στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους».
Ν.Μ.