Ο ζωγράφος και γλύπτης Κωστής Γεωργίου επιστρέφει στην Αθήνα με την έκθεσή του ENIGMA 2, στο Κέντρο Πολιτισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, από την 1η Σεπτεμβρίου.
Η έκθεση έχει αναδρομικό χαρακτήρα, με έργα από όλες τις περιόδους της μακρόχρονης πορείας του δημιουργού, αλλά και πρόσφατη δουλειά του.
Αποτελεί το τρίτο και ανανεωμένο σκέλος της ευρείας κλίμακας ατομικής έκθεσης με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής μνημειακών, και όχι μόνον, διαστάσεων που ξεκίνησε τον Μάιο 2019 από το Tελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ και, στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη, υπό την αιγίδα του ελληνικού προξενείου.
Η αθηναϊκή έκθεση παρουσιάζει 160 έργα ζωγραφικής και 40 γλυπτά του διεθνώς καταξιωμένου καλλιτέχνη κι ανάμεσα τους γλυπτικές εγκαταστάσεις με τους γνωστούς κόκκινους ακροβάτες-χορευτές όπως αυτοί του έργου METEORON, το οποίο εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Επίσης, παρουσιάζονται και άλλα γλυπτά ανάλογων μνημειακών διαστάσεων, εγκατεστημένα σε δημόσιους χώρους και πλατείες στην Ευρώπη, την Αμερική και την Κίνα.
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στην Αθήνα η μεγάλη του γλυπτική εγκατάσταση «9 Μούσες», (σύγχρονη απεικόνιση των 9 Μουσών της Μυθολογίας) και η εγκατάσταση «Pombi A’» που αποτελείται από πέντε διάτρητα σκυλιά αλλά και η εγκατάστασή του «Birds in Dreamland», ένα πολύπτυχο έργο μήκους δέκα μέτρων που αποτελείται από έξι ζωγραφικά έργα. Ακόμα, για πρώτη φορά εκθέτει τα νέα γλυπτά μικτής τεχνικής από τη νέα σειρά έργων του, «DREAMCATCHERS».
Στον κατάλογο της έκθεσης ο ιστορικός τέχνης Χάρης Καμπουρίδης σημειώνει για τον καλλιτέχνη: «Ο Γεωργίου ως αισθητικός ερευνητής είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, μέσα στα δεδομένα της παγκόσμιας τέχνης των τελευταίων 100 ετών, αλλά και με τροχιά που προκύπτει από αυτόνομες αποφάσεις και επιτεύξεις. Δεν στηρίχθηκε, δηλαδή, σε δεδομένες νόρμες της εποχής για να φτάσει σε αποδεκτό μορφικό αποτέλεσμα, αλλά το βρήκε ο ίδιος και προστέθηκε στα κεντρικά ρεύματα μέσα από ανεξαρτησία και τόλμη».
Στον κατάλογο γράφουν επίσης η Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, γενική γραμματέας του ΔΣ του Τελλόγλειου Ιδρύματος, ο Κώστας Γουλιάμος, πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Ευρώπης, ο Μιλτιάδης Παπανικολάου, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο ΑΠΘ, η Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου, γενική πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη και η Μαρκέλλα-Ελπίδα Τσίχλα, ιστορικός τέχνης και μουσειολόγος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ