“Η Ελλάδα και η Κύπρος συνεργάζονται με επιμέλεια και με συγκεκριμένη στόχευση τα τελευταία χρόνια για να οικοδομήσουν ένα πλέγμα εντός του οποίου όλες οι χώρες της περιοχής θα μπορούν να συνεργάζονται αρμονικά και με αμοιβαίο όφελος”, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης κατά τη διάρκεια της 26ης συζήτησης στρογγυλής τραπέζης του Economist που πραγματοποιείται στο Λαγονήσι με τίτλο “Antitheses, transformations, achievements in a changing world” (“Αντιθέσεις, μεταμορφώσεις, επιτεύγματα σε έναν κόσμο που αλλάζει”).
Όπως επεσήμανε οι περιφερειακές παίκτες που συνεργάζονται σε τριμερή και πολυμερή σχήματα ακολουθούν μια σειρά κανόνων και αρχών, οι οποίοι διέπουν το διεθνές σύστημα και οι μηχανισμοί που έχουν διαμορφωθεί, έχουν εδραιωθεί και λειτουργούν με αποτελεσματικότητα.
“Η επιτυχία του πρότζεκτ ήταν τόσο μεγάλη που και άλλες χώρες επιδιώκουν να γίνουν κομμάτι αυτής της εξίσωσης”, επεσήμανε και πρόσθεσε για παράδειγμα το σχήμα 3+1 μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ είναι πλέον ένα δεδομένο, ενώ “στην πρόσφατη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών συμφωνήθηκαν συγκεκριμένοι στόχοι, οι οποίοι θα αποδώσουν εν ευθέτω χρόνω συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα”.
“Είναι δυστυχές που ένας περιφερειακός δρων όχι μόνο αρνείται να μπει σε αυτό το εξαιρετικό παράδειγμα περιφερειακής πολυμερούς συνεργασίας, αλλά προσπαθεί να το παγώσει”, τόνισε χαρακτηριστικά.
“Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις με τρόπο αποτελεσματικό πρέπει να έχουμε αντικειμενική ματιά στην καταστροφική δράση κάποιων δρώντων”, σημείωσε και πρόσθεσε πως πρέπει να δούμε αν η ‘Αγκυρα ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε μια περιφερειακή συνεργασία με βάση κανόνες ή παίζει ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος σε μια προσπάθεια να κυριαρχήσει περιφερειακά εις βάρος των υπολοίπων.
“Σε ό, τι αφορά τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο θεωρώ ότι η συνεργασία στην περιοχή αυτή βασίζεται σε μια σαφή κατεύθυνση που είναι η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, υπογράμμισε και τόνισε πως τα μελλοντικά κράτη- μέλη και τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να ενθαρρυνθούν προκειμένου να υλοποιήσουν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα έχουν απτά αποτελέσματα και άμεσα αποτελέσματα.
“Σε ό, τι αφορά τη διαδικασία εισδοχής, η απάντησή μας στην εισβολή στην Ουκρανία, κατέδειξε τόσο τις ικανότητές μας αλλά και τα όρια μας”, πρόσθεσε.
Ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε πως το να προωθήσουμε μια ατζέντα με βάση κανόνες και να δημιουργήσουμε συνθήκες αμοιβαίου οφέλους στην ευρύτερη περιοχή απαιτεί εταιρικές σχέσεις, με κράτη με αντίστοιχες σκέψεις.
“Ζούμε κατακλυσμιαίες εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο με τον βάρβαρο πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία εις βάρος της Ουκρανίας και με την ενωμένη απόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ήταν πάρα πολύ ισχυρή σε ότι αφορά την αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων που είχαμε στο οπλοστάσιο μας”, σημείωσε.
Ν. Στ.