Το Synesgy είναι εδώ: η παγκόσμια ψηφιακή πλατφόρμα που ειδικεύεται στην αξιολόγηση των εταιρειών ως προς τη βιωσιμότητά τους, στο πλαίσιο των ESG κριτηρίων .
Όλο και περισσότερο οι εταιρείες, παγκοσμίως, χρειάζονται πραγματικές λύσεις για να υποστηρίξουν τη διαδικασία τήρησης των αρχών της βιωσιμότητας. Ειδικότερα, η αξιολόγηση ολόκληρης της παραγωγικής διαδικασίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι ζωτικής σημασίας, η οποία συμβάλλει κατά μέσο όρο στο 90% του συνολικού αντίκτυπου μιας εταιρείας.
Το Synesgy(www.synesgy.com)είναι ένα έργο που αναπτύχθηκε από ένα παγκόσμιο δίκτυο κορυφαίων εταιρειών που κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά τους, για να παρέχει σε κάθε εταιρεία τη δική της αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της εφοδιαστικής αλυσίδας, σχετικά με τους 3 πυλώνες βιωσιμότητας (Περιβαλλοντική, Κοινωνική, Διακυβέρνηση).
Η πλατφόρμα Synesgy καλύπτει επίσης τον τραπεζικό τομέα, δημιουργώντας αξία μέσω της “βιώσιμης χρηματοδότησης”, υποστηρίζοντας τις πιστωτικές πολιτικές, τις εμπορικές στρατηγικές, την πολιτική διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας, τη διαχείριση κινδύνων και τη χρηματοδότηση.
Η μεθοδολογία Synesgy βασίζεται σε διεθνή πρότυπα βιωσιμότητας, όπως το Global Reporting Initiative, το Global Compact των Ηνωμένων Εθνών, το Carbon Disclosure Project, τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Τα-
ξινόμησης και επωφελείται από τη συνεργασία με τον Οργανισμό Πιστωτικών Αξιολογήσεων του ομίλου, CRIF Ratings, ο οποίος εδώ και χρόνια ενσωματώνει δείκτες ESG στην αξιολόγηση των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών που εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η διαφάνεια, η συνεργασία και η βιωσιμότητα βρίσκονται στο επίκεντρο του δικτύου Synesgy, για να βοηθήσουν τις εταιρείες να έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και την κοινωνία και να εφαρμόσουν μορφές εταιρικής
διακυβέρνησης που βασίζονται σε ηθικά κριτήρια.
Η ICAP CRIF συμμετέχει σε αυτή την πρωτοβουλία και δίνει τη δυνατότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις να εγγραφούν στην πλατφόρμα για να αξιολογήσουν τη βιωσιμότητα τους βάσει των ESG κριτηρίων. Για περισσότερες πληροφορίες για την νέα υπηρεσία μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εξυπηρέτηση πελατών της ICAP CRIF: Τ.
2107200050, email: customercare@icapcrif.com
Θεσμικές αλλαγές για τον «πράσινο» μετασχηματισμό των πόλεων
Παρέμβαση του δικηγόρου Κ. Καρατσώλη στο ESG Athens Symposium 2022
Στη συζήτηση για τον «Πράσινο Μετασχηματισμό των πόλεων – Εργαλεία Δίκαιου – Nature-based solutions» συμμετείχε ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Καρατσώλης, η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο του ESG Athens Symposium 2022.
Στην παρέμβασή του ο κ. Καρατσώλης επικεντρώθηκε στην ανάγκη για λύσεις που βασίζονται στη φύση (Nbs), το πεδίο εφαρμογής τους καθώς και τις απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο εθνικό μας δίκαιο προς αυτή τη κατεύθυνση.
Για να πετύχουμε τους στόχους που θέτει η Συμφωνία του Παρισιού, σημείωσε ο κ. Καρατσώλης απαιτείται, εκτός από μια μαζική και ταχεία απανθρακοποίηση, και επιλογές βασισμένες στο έδαφος και τη φύση, μέσω της προστασίας, της αποκατάστασης και της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων ( Δάση , πάρκα – άλση , καλλιέργειες, υγρότοποι, ρέματα , παράκτια και θαλάσσια οικοσυστήματα ).
Αυτό, τόνισε ο κ. Καρατσώλης, προϋποθέτει σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και τους κανόνες καθώς και επιτάχυνση των διαδικασιών σε τρεις βασικούς τομείς:
Στη Δασική Νομοθεσία – Νομοθεσία περί αστικών πάρκων – αλσών – pocket park, με στόχο να καθοριστεί επακριβώς τι επιτρέπεται και πως σχεδιάζουμε σύμφωνα με τις Νbs στα πάρκα και στα άλση.
Στον Νέο Οικοδομικός Κανονισμό – ΝΟΚ (Ν.4067/2012), όπου θα πρέπει να υπάρξουν οριζόντιες διατάξεις με κίνητρα και υποχρεώσεις για πρασίνισμα (πρασίνισμα κτιρίων πράσινες στέγες, πράσινοι τοίχοι/προσόψεις και φυτεμένες στέγες).
Στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) – Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (Ε.Π.Σ), στα οποία θα πρέπει να προβλεφθεί ως όρος ή ότι επιβάλλονται οι Nbs ή ότι επιτρέπονται αναλόγως των περιοχών και της φυσιογνωμίας τους. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό θα ήταν να εφαρμοστούν οι Nbs σε περιοχές με αυξημένη τουριστική ανάπτυξη.