«Ιδιώτες που ήδη επενδύουμε στη Δυτική Είσοδο της πόλης, η Dimand S.A., η Grivalia Hospitality SA, η Alumil, η Cisco, η Elvial είμαστε πρόθυμοι αν αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο να αναθέσει σε μελετητή, να χρηματοδοτήσουμε και να δωρίσουμε αυτή τη μελέτη στον δήμο ώστε να γίνει σε έξι μήνες η ολοκλήρωσή της» τόνισε ο κ. Ανδριόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Dimand S.A. κατά τη διάρκεια των εργασιών του 5ου Συνεδρίου για την Ακίνητη Περιουσία στη Βόρεια Ελλάδα Prodexpo North.
«Αν πάρει ο δήμος Θεσσαλονίκης την πολιτική πρωτοβουλία ότι το ειδικό χωρικό σχέδιο αξίζει για τη Δυτική Είσοδο βασισμένο στη μελέτη και τον διαγωνισμό ArXellence της Alumil εμείς οι ιδιώτες είμαστε εδώ και δεσμευόμαστε να το χρηματοδοτήσουμε, ώστε να γίνει ΦΕΚ τους επόμενους 18 μήνες» ανέφερε ο κ. Ανδριόπουλος, ο οποίος συντόνισε την ενότητα του Prodexpo North 2022 με θέμα τη Δυτική Είσοδο Θεσσαλονίκης και τις Προκλήσεις Ανάπτυξης.
«Το δυτικό κομμάτι της πόλης έρχεται και πάλι στο προσκήνιο λόγω της γειτνίασης με το λιμάνι. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να ξαναγυρίσει το πρόσωπό της και όχι την πλάτη της προς το λιμάνι, προς τη θάλασσα» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Αυτό κάνουμε με την αξιοποίηση ενός εξαιρετικού ακινήτου, του κτιρίου των Σφαγείων, το οποίο έχει αναπαλαιωθεί με ευρωπαϊκούς πόρους, ένα ψηφιακό κέντρο που έχει σε συνεργασία με τη Cisco, με το Μουσείο Ολοκαυτώματος δίπλα, το οποίο προχωρά με την πολύ σημαντική συνεισφορά του δήμου Θεσσαλονίκης με 11.000 τ.μ., με την αξιοποίηση της Βίλας Πετρίδη όπου είναι εγκατεστημένο το Ελληνο-Γερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας και με πολλές αναπλάσεις που γίνονται, όπως του τετραγώνου που περικλείεται από τις οδούς Λαγκαδά, Μοναστηρίου και Μιχαήλ Καλού, είπε ο κ. Ζέρβας.
Αναφέρθηκε ακόμη στην ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου σημειώνοντας πως το κέντρο βάρους της Θεσσαλονίκης θα μετατοπιστεί προς τα δυτικά.
Στη Θεσσαλονίκη το πιο πολύτιμο κομμάτι, το λιμάνι είναι εντελώς απομονωμένο. Σε μία περιοχή που στο παρελθόν ήταν τόσο σημαντική, επειδή είχε βιομηχανίες και επαγγελματικές δραστηριότητες σήμερα δεν υπάρχει τίποτα» τόνισε ο κ. Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Alumil.
Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της περιοχής της Δυτικής Εισόδου της Θεσσαλονίκης, στον οποίο πήραν μέρος 200 αρχιτεκτονικά γραφεία από 90 χώρες, ξεκίνησε από τη νέα γενιά στην εταιρεία, που έχει αγωνία για το τι γίνεται στην πόλη μας, ανέφερε.
«Σκεφτήκαμε ότι η καλύτερη λύση για να δούμε αν αλλάζουν τα πράγματα, είναι να ασχοληθούμε με κάτι πολύ καλά προσδιορισμένο, που είναι διαχειρίσιμο και να κάνουμε κάτι που έχουμε βιώσει σε άλλες χώρες», εξήγησε ο κ. Μυλωνάς.
Σαν άνθρωποι της Θεσσαλονίκης και σαν άνθρωποι που έχουν δει πώς έχουν αναπτυχθεί άλλες πόλεις πρόσθεσε, είδαμε ότι υπάρχει ένα επιχειρηματικό κέντρο με μεικτές χρήσεις που από μόνο του χωροθετείται εκεί.
Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η θέση μαζί με τα μεγάλα οικόπεδα και τα παλιά βιομηχανικά κτίρια μπορούν να δώσουν μία επιχειρηματική περιοχή (business district) για την πόλη μας μαζί με την αντίστοιχη οικοδομική ανάπτυξη που θα βοηθήσει στη στέγαση εργαζομένων εταιρειών που θα επιλέξουν αυτό το κομμάτι της, τόνισε η διευθύνουσα σύμβουλος της Elvial, Ασημίνα Τζίκα.
Για να περάσουμε σε μία πετυχημένη μετάβαση, μας λείπει ακόμα και σήμερα ο κεντρικός σχεδιασμός. Η δημοτική αρχή μαζί με την Περιφέρεια πρέπει να μπουν μπροστά σε αυτή τη μετάλλαξη της περιοχής. Θα πρέπει να υπάρχει ο κεντρικός σχεδιασμός με τρεις βασικούς πυλώνες, το concept για την περιοχή, το ξεκάθαρο στρατηγικό πλάνο που θα αποτελέσει και τον οδικό χάρτη για την υλοποίηση αυτής της αστικής ανάπλασης και δυναμικό εξωστρεφές marketing της πόλης ως πόλο έλξης επενδυτών και εργαζομένων, ακόμα και εργαζομένων με τηλεργασία, υπογράμμισε η κ. Τζίκα.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand S.A. παρουσίασε επίσης το πρότζεκτ HUB26 της εταιρείας στην περιοχή, σύμπλεγμα γραφείων και κατοικιών στην οδό 26ης Οκτωβρίου.
Κ.Γ.
Το κέντρο βάρους της Θεσσαλονίκης θα μετατοπιστεί προς τα δυτικά
Χορηγός επικοινωνίας www.dimoprasion.gr