Η ζωή του καλλιτέχνη την εποχή των άκρων. Το ντοκουμέντο
Ως την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021 συνεχίζεται το μεγάλο αφιέρωμα στο Ρενάτο Μόρντο συνιδρυτή και πρώτο σκηνοθέτη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στη Γερμανική Σχολή Αθηνών (DSA). Η έκθεση είναι αυθεντική και κρατά αποστάσεις από τις γερμανικές θηριωδίες στην Ελλάδα. Με αντικειμενικό βλέμμα κοιτά τα δεινά των Ελλήνων και μιλά για την ελληνική ιστορία κατά τη διάρκεια της Κατοχής και τα πέτρινα χρόνια του εμφυλίου. Η έκθεση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και πραγματεύεται τις καταστροφικές επιπτώσεις της στην Αθήνα, σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και τις προσωπικές συνέπειες για τον Ρενάτο Μόρντο.
Στην έκθεση παρουσιάζεται και μία συνέντευξη από τον εγγονό του καλλιτέχνη, το συνονόματό του Ρενάτο για τη ζωή στην Ελλάδα του 1940-1944 με ελληνικούς υπότιτλους. Πρόκειται για πραγματικό ντοκουμέντο.
Επίσης γίνεται αναφορά στους σταθμούς της ζωής του σκηνοθέτη του θεάτρου και της όπερας. Ο Ρενάτο Μόρντο με γονείς εβραϊκής καταγωγής –ο πατέρας του ήταν Έλληνας έμπορος από την Κέρκυρα και η μητέρα του από την Αυστρία– εγκατέλειψε στα τέλη του 1932 τη Γερμανία λόγω αντισημιτικών επιθέσεων από εθνικοσοσιαλιστές και διέφυγε το 1939 στην Ελλάδα. Στην Αθήνα, υπήρξε συνιδρυτής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και προώθησε τη νεαρή τραγουδίστρια της όπερας Μαρία Κάλλας. Ο Ρενάτο Μόρντο επέζησε του γερμανικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι και σύντομα, μετά την απελευθέρωσή του, έγραψε το θεατρικό έργο με τίτλο «Χαϊδάρι», στο οποίο επεξεργάζεται λογοτεχνικά τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσε. Μετά τον πόλεμο εργάστηκε σε θέατρα στην Τουρκία, την Αυστρία και το Ισραήλ και διετέλεσε διευθυντής της όπερας στην πρωτεύουσα Μάιντς του κρατιδίου Ρηνανίας-Παλατινάτου από το 1952 έως το 1955.
Η Γερμανική Σχολή Αθηνών στην Κατοχή
Ο Πέτερ Μόρντο, γιος του σκηνοθέτη Ρενάτο Μόρντο και της ηθοποιού Τρούντε Βέσσελυ, αποφοίτησε το 1941 από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών. Η σύνδεση της θεματικής της έκθεσης με την ιστορία της Γερμανικής Σχολής Αθηνών κατά την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού και της Γερμανικής Κατοχής, που έχει μελετηθεί διεξοδικά και παρουσιαστεί στο βραβευμένο πρόγραμμα «Η ΓΣΑ θυμάται» είναι ξεκάθαρη.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ελληνιστής Torsten Israel (Μάνχαιμ και Αθήνα) ενώ η έκθεση δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Uwe Bader (τόπος μνήμης του στρατοπέδου συγκέντρωσης Οστχόφεν – Gedenkst?tte KZ Osthofen) και την Μαρίτα Χόφμαν (εκδοτικός οίκος LLUX, Λούντβιγκσχάφεν στον Ρήνο). Όλες οι μεταφράσεις της έκθεσης από τα Γερμανικά στα Ελληνικά δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ του Μάιντς (Τομέας Νέων Ελληνικών) και του Ιονίου Πανεπιστημίου της Κέρκυρας (Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας).
Διάρκεια έκθεσης έως τις 26 Νοεμβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις της Γερμανικής Σχολής Αθηνών.
Η έκθεση «Ρενάτο Μόρντο-Εβραίος, Έλληνας και Γερμανός. Η ζωή ενός καλλιτέχνη την εποχή των άκρων», πραγματοποιείται στην ελληνική και γερμανική γλώσσα.
Ανοιχτή για το κοινό Δευτ.-Παρ. 15:30-18:00 και Σάβ. 10:00-14:00.
Ακολουθώντας τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία λόγω της πανδημίας του Covid-19, είναι απαραίτητη η προεγγραφή των επισκεπτών μέσω της ιστοσελίδας της Σχολής www.dsathen.gr για την επίσκεψη της έκθεσης. Είσοδος ελεύθερη.
Το ντοκουμέντο χωρίς υπότιτλους.