Αισιόδοξα τα πρώτα αποτελέσματα για το χάπι molnupiravir που θα θεραπεύει τον κορονοϊό. Τι αναφέρει η εταιρεία εν αναμονή της απάντησης για έγκριση.
Oλα δείχνουν ότι το πρώτο χάπι για τη θεραπεία του κορονοϊού είναι κοντά.
Ονομάζεται molnupiravir και η εταιρεία Merck, που το δημιούργησε, αναμένεται να ζητήσει έγκριση από τις αμερικανικές ρυθμιστικές Αρχές, καθώς τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής -η οποία βρίσκεται σε τελικό στάδιο- έδειξαν πως το φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 50%.
Στην περίπτωση που η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εγκρίνει το φάρμακο, θα πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους θεραπεία κατά του ιού, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Financial Times.
Το χάπι θα χορηγείται δύο φορές την ημέρα για πέντε ημέρες σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί προσφάτως με κορονοϊό.
Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία δήλωσε την Παρασκευή ότι σταμάτησε την τρίτη φάση της κλινικής δοκιμής νωρίς, αφού μια ενδιάμεση ανάλυση έδειξε πως το 7,3% των ασθενών που έλαβαν το φάρμακο είχαν πεθάνει ή νοσηλευτεί, έναντι 14,1% αυτών που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Σημειώνεται πως η απόφαση να διακοπεί η μελέτη ελήφθη μετά από σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής επιστημόνων που παρακολουθεί τη δοκιμή και μετά από διαβουλεύσεις με τον FDA.
Η ενδιάμεση ανάλυση δεδομένων από 775 ασθενείς έδειξε πως κανένας από τους συμμετέχοντες που έλαβαν το molnupiravir δεν είχε πεθάνει κατά τις πρώτες 29 ημέρες της μελέτης, έναντι οκτώ που έλαβαν εικονικό φάρμακο, όπως αναφέρει η εταιρεία Merck.
Επίσης, γνωστοποιεί ότι θα υποβάλει αίτηση για άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για το φάρμακο στις ΗΠΑ μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ θα ζητήσει το «πράσινο φως» και σε πολλές άλλες χώρες.
Πώς ανταποκρίνεται το χάπι στις μεταλλάξεις
Oσον αφορά στις μεταλλάξεις του κορονοϊού, το χάπι έδειξε «σταθερή αποτελεσματικότητα» σε πολλές παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους, σύμφωνα πάντα με όσα ανακοίνωσε η εταιρεία.
Μια άδεια από τον FDA θα ανοίξει το δρόμο για τους ιατρούς να αρχίσουν να συνταγογραφούν το χάπι σε πρόσφατα διαγνωσμένους «εξωτερικούς ασθενείς» που δεν έχουν νοσηλευτεί ακόμη.
Επίσης, η εταιρεία υποστηρίζει πως θα παραχθούν 10 εκατομμύρια παρτίδες της θεραπείας ως το τέλος του έτους.
Η αμερικανική κυβέρνηση υπέγραψε πρόσφατα μια συμφωνία για την προμήθεια περίπου 1,7 εκατομμυρίων παρτίδων του φαρμάκου, ενώ η φαρμακευτική εταιρεία έχει συμφωνίες και με αρκετές άλλες χώρες.
Η Merck παράγει το αντιικό φάρμακο σε συνεργασία με τη Ridgeback Biotherapeutics, μία μικρή εταιρεία βιοτεχνολογίας στο Μαϊάμι που η ομάδα της αποτελείται από ένα παντρεμένο ζευγάρι.
Πηγή Sputniknews.gr
Χάπι για τον κορονοϊό σε προχωρημένες δοκιμές
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ