Oπως έχει γίνει γνωστό, το κράτος θα καλύψει το 80% των αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ.
Οι ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, με την κυβέρνηση να προχωρά σε μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις.
Τα μέτρα είναι συνολικά τρία, και, όπως διευκρινίζουν αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς στο ΑΜΠΕ, ισχύουν για τους λογαριασμούς του τελευταίου τριμήνου του έτους καθώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν ενδείξεις για αποκλιμάκωση από τις αρχές του 2022. Ωστόσο, όπως έχει διευκρινιστεί, αν η πίεση στις τιμές διατηρηθεί, τότε τα μέτρα θα παραταθούν.
Το πρώτο μέτρο είναι η επιδότηση των καταναλωτών με ποσό ύψους 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ή κατά αντιστοιχία 3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα.
Αφορά το σύνολο των καταναλωτών ενέργειας στη χαμηλή τάση, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως του προμηθευτή με τον οποίο είναι συμβεβλημένοι.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το όριο των 300 kwh καλύπτει το 72% των καταναλωτών ρεύματος και τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών.
Το δεύτερο μέτρο σχετίζεται με την έκπτωση 30% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού που εφαρμόζει η ΔΕΗ για τους πελάτες της από τις 5 Αυγούστου και εφεξής.
Το τρίτο μέτρο αφορά τις καταναλώσεις από 300 έως 600 κιλοβατώρες για τις οποίες η ΔΕΗ εξετάζει τα δεδομένα προκειμένου να καλυφθούν και εκείνες από τις ενδεχόμενες αυξήσεις στο ρεύμα.
Eνα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η αύξηση του ποσοστού της έκπτωσης στο 33%-34% για το συγκεκριμένο κλιμάκιο κατανάλωσης. Oμως η ενεργοποίηση της πρόσθετης έκπτωσης θα εξαρτηθεί και από την πορεία των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας.
Προφανώς αν υπάρξει σταθεροποίηση ή αποκλιμάκωση, η πίεση θα είναι μικρότερη.
Θωρακισμένοι απέναντι στις όποιες ανατιμήσεις είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, περισσότεροι από 400.000 πελάτες της ΔΕΗ και πρόκειται για καταναλωτές που έχουν επιλέξει σταθερά τιμολόγια, χωρίς ρήτρες αναπροσαρμογής.
Πηγή Sputniknews.gr
Ενεργειακή μετάβαση με τίμημα
«H ενεργειακή μετάβαση θα έχει τίμημα», διεμήνυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αναγνωρίζοντας την τάση για αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Ωστόσο, τόνισε ο πρωθυπουργός έχει ένα «ολιστικό σχέδιο στήριξης ώστε κανείς να μην μείνει πίσω», στο πλαίσιο της μετάβασης προς ένα πιο φιλικό στο περιβάλλον ενεργειακό μείγμα.
Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη η απανθρακοποίηση του ελληνικού συστήματος, το οποίο δημιουργεί χρηματοδοτικά εργαλεία προς αυτήν την κατεύθυνση. Οπως είπε, μέχρι το 2025 θα έχουν κλείσει όλες οι λιγνιτικές μονάδες. «Προωθούμε το υδρογόνο και επεκτείνουμε το φυσικό αέριο, το μεταβατικό καύσιμο», ανέφερε ο κ. Σκρέκας, μιλώντας για τον στόχο της μείωσης των εκπομπών του άνθρακα ως παγκόσμια επιταγή μπροστά στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.
Χαρακτήρισε δε θετικό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ανέλαβαν πλέον ηγετικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση.