Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα είναι πολύ πιθανό να φέρουν “πίσω” μία σειρά μέτρων προκειμένου να αναχαιτιστεί η έξαρση της πανδημίας, εν μέσω της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας.
Η «εκρηκτική» αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων του τελευταίου δεκαημέρου, έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» σε κυβέρνηση και ειδικούς, οι οποίοι εξετάζουν κάθε δυνατό μέτρο προκειμένου να να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού και ειδικότερα, της μετάλλαξης Δέλτα, που δείχνει ότι σύντομα θα κυριαρχήσει και στη χώρα μας.
Την στιγμή που βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού και της τουριστικής περιόδου, η Επιτροπή των Ειδικών συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη (07/07) στο υπουργείο Υγείας και στο «τραπέζι» βρίσκεται μία σειρά μέτρων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ανακόψουν αυτήν την αυξητική τάση της πανδημίας.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Open την Τρίτη (06/07), ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται, είναι τα εξής:
η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους
η επιστροφή της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας (από τις 12:00 π.μ. ή από τη 01:00 π.μ.)
η απαγόρευση της μουσικής σε χώρους εστίασης (καφέ και μπαρ).
Αυτό που φαίνεται ωστόσο να προκρίνεται, είναι το γεγονός πως όποια μέτρα αποφασιστούν, θα εφαρμοστούν σε τοπικό επίπεδο και όχι οριζόντια. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα αφορούν εκείνες τις περιοχές που παρουσιάζουν πιο επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα και έχουν υψηλό ιικό φορτίο.
«Τρομάζει» ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Τρίτη (06/07) με τα 1.797 νέα κρούσματα, προκάλεσε «ψυχρολουσία» σε πολίτες, κυβέρνηση και ειδικούς, με συνέπεια να υπάρξει άμεση αντίδραση από την πολιτεία.
Ο υφ. Πολιτικής Προστασίας προχώρησε σε έκτακτες ανακοινώσεις αναφέροντας πως τα καταστήματα εστίασης, θα λειτουργούν από αύριο Πέμπτη (08/07) μόνο με καθήμενους πελάτες ενώ αυστηροποιούνται οι έλεγχοι και τα πρόστιμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, θα μπαίνει «λουκέτο» από την πρώτη παράβαση ενώ τα πρόστιμα θα είναι ως εξής:
για τα καταστήματα κάτω των 200 τ.μ. προβλέπεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση για 7 ημέρες
για τα καταστήματα άνω των 200 τ.μ. πρόστιμο 5.000 ευρώ.
Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι 10.000 ευρώ ενώ η επιχείρηση θα σφραγίζεται για 15 ημέρες και σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς, το πρόστιμο μπορεί να επιβάλλεται και εκ των υστέρων με βάση το υλικό από το οποίο θα προκύπτει παράβαση, όπως π.χ. μέσω βίντεο στα social media.
Μετάλλαξη Δέλτα και περιστατικά υπερμετάδοσης
Η μετάλλαξη Δέλτα επελαύνει σε όλον τον κόσμο και έχει αρχίσει να δείχνει «τα δόντια της» και στην χώρα μας.
Κύριο χαρακτηριστικό της η υπερμεταδοτικότητά της καθώς περνά πολύ εύκολο από άτομο σε άτομο. Στο Sputnik μίλησε ο Ιωάννης Κιουμής, καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας, ο οποίος ανέλυσε με ποιον τρόπο λειτουργούν τα «superspreading events» (σ.σ. περιστατικά υπερμετάδοσης).
Σύμφωνα με τον καθηγητή, απαιτείται λιγότερος χρόνος για να μπορέσει να μεταδοθεί από τον πάσχοντα σε αυτόν που θα πάρει τον ιό, σε τέτοιου είδους κοινωνικές εκδηλώσεις, «μπορεί να παρατηρηθεί υπερμετάδοση πολύ πιο εύκολα».
Όπως εξηγεί ο κ. Κιουμής, τα κέντρα διασκέδασης είναι «ακριβώς οι χώροι που ευνοούν τέτοιου είδους μεταδόσεις και θα αρκούσαν ένα, δύο ή τρία άτομα -ανάλογα με τη χωρητικότητα και τα άτομα που βρίσκονται στο μαγαζί- για να τον μεταδώσουν σε όλους όσους βρίσκονται εκεί».
Ωστόσο στους ανοικτούς χώρους, «επειδή διαθέτουν φυσικό αερισμό, δημιουργούνται ευνοϊκότερες συνθήκες για την αποφυγή της μετάδοσης αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μετάδοση και σε ανοιχτό χώρο».
Το σίγουρο είναι ότι οι «οι κλειστοί χώροι είναι αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα, γιατί κρατούν τον αέρα κι αυτό συνεπάγεται ότι ο ιός μπορεί να μεταφέρεται από το ένα άτομο στο άλλο με μεγαλύτερη ευχέρεια».
Μάλιστα, είναι πιθανό κάποιος να κολλήσει ακόμα και αν κάποιος δεν έχει έρθει σε επαφή με το άτομο που φέρει τον ιό, κυρίως στους κλειστούς χώρους.
«Δεν είναι απίθανο, παρ’ όλα αυτά, να συμβεί και σε ανοιχτούς χώρους, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, γιατί «τα ρεύματα αέρα στην πραγματικότητα αλλοιώνουν τα σταγονίδια, αλλά μπορεί να τα μεταφέρουν και σε πολύ μεγάλες αποστάσεις».
«Πάντα, όμως, έχει σημασία η δραστηριότητα, αυτού που νοσεί, μέσα στον χώρο» καταλήγει ο κ. Κιουμής.
Πηγή sputniknews.gr