13.1 C
Athens
Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟ Γ. Πατούλης θέλει το μετασχηματισμό της Αττικής σε «πράσινη» Περιφέρεια

Ο Γ. Πατούλης θέλει το μετασχηματισμό της Αττικής σε «πράσινη» Περιφέρεια

Τη στρατηγική της διοίκησης της Περιφέρειας με στόχο την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, αλλά και τις δράσεις που υλοποιεί προκειμένου να δοθεί μία οριστική και βιώσιμη λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ανέπτυξε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης σε παρέμβαση του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Πατούλης τόνισε πως για τη χώρα μας η στροφή στην κυκλική οικονομία είναι μονόδρομος προκειμένου να ενισχύσει την αυτάρκεια της και να διαμορφώσει ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον, και επεσήμανε πως σ’ αυτή την προσπάθεια είναι αναγκαία τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορεί να μας παρέχει η ΕΕ.
Ο κ. Πατούλης ανέπτυξε το σχεδιασμό της Περιφέρειας στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, υπογραμμίζοντας πως οι στόχοι της Διοίκησης είναι αντικειμενικοί, μετρήσιμοι και προσδιορίζονται με βάση τις ανάγκες των πολιτών. «Θέλουμε να μετασχηματίσουμε την Αττική από Περιφέρεια – παράδειγμα προς αποφυγή στη διαχείριση απορριμμάτων, σε Περιφέρεια – παράδειγμα προς μίμηση. Και για να το κάνουμε αυτό, δεν διστάζουμε να κάνουμε τομές και να πάρουμε το ρίσκο της ανατροπής πάγιων πρακτικών και δεδομένων που μας καθήλωσαν σε χρόνια απραξία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε πως η πολιτική που εφαρμόζει η Περιφέρεια στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, δίνει έμφαση στην ανακύκλωση, με στόχο, όχι μόνο να λυθεί ένα χρόνιο περιβαλλοντικό πρόβλημα, αλλά και να λειτουργήσουμε «ως καταλύτης για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα».
Στη συνέχεια ανέφερε πως προκειμένου να λυθεί πλήρως το χρόνιο πρόβλημα της Αττικής, ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο η μελέτη για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ ώστε να προσαρμοστεί στις νέες Οδηγίες της ΕΕ.
«Με βάση και τα σχετικά πορίσματα του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, για τη διαχείριση του 40% των υπολειμματικών σύμμεικτων προβλέπονται πέντε υποδομές κυκλικής διαχείρισης, με ταυτόχρονη παραγωγή χρήσιμων προϊόντων και ενέργειας. Δημιουργούνται Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας, η φιλοσοφία σχεδιασμού των οποίων είναι τα υπολειμματικά σύμμεικτα απόβλητα να μετατρέπονται σε χρήσιμα προϊόντα, σε μια κυκλική οικονομία διαχείρισης που θα φτάνει το 2030 σε ποσοστό 96%, με μόνο ένα μικρό ποσοστό 4% υπολειμμάτων να διαφεύγει του κύκλου διαχείρισης προς ταφή. Στις εν λόγω υποδομές δεν περιλαμβάνονται μονάδες θερμικής επεξεργασίας, οι οποίες σύμφωνα με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του ΥΠΕΝ», επισήμανε ο κ. Πατούλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ