Μ.Μ.: Κα Ράνια Αγγελακούδη η ποίηση πως ήλθε στην ζωή σας και τι σημαίνει για εσάς προσωπικά;
Ρ.Α.: Ηρθε αβίαστα και πραγματικά δε θυμάμαι να σας πω πως ακριβώς μα θυμάμαι ότι πάντα μου κέντριζε το ενδιαφέρον από μικρή περίπου στην ηλικία των 10 όταν προσπαθούσα να απομνημονεύσω και ταυτόχρονα να εκφράσω κατ΄ αυτόν τον τρόπο ότι με απασχολούσε η με εντυπωσίαζε.
Μ.Μ.: Είστε μια καταξιωμένη γυναίκα στον χώρο του ποιητικού λόγου και έχετε προσεγγίσει θέματα ειρήνης , οικολογίας , περιβάλλοντος και γενικότερα του ανθρώπου σε έναν κόσμο που ερωτεύεται την ζωή .Πόσο η ποίηση σας αποτελεί εργαλείο εκπαίδευσης και μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς για τους αναγνώστες της ποιητικής σας άποψης.
Ρ.Α.: Το ποσό δε μπορώ να το πω αν αναφέρεστε στο βαθμό η στο μετρό μα σιγουρά έχει γίνει εκτενής αναφορά για τη θετική επιρροή της ποίησης μου στον ψυχισμό του αναγνωστικού κοινού. Η ίδια το εισπράττω καθημερινά από τα σχόλια των φίλων αναγνωστών με κάθε τρόπο οι οποίοι αναζητούν τα ποιήματα μου και συμμετέχουν ενεργά σε κάθε μου βήμα. Αυτό είναι για έμενα η εκπαίδευση μα και η αναφορά να δημιουργώ νέους ορίζοντες σκέψης και αντιμετώπισης της καθημερινότητας.
Μ.Μ.: Οι σύγχρονοι ποιητές στην Βόρεια Ελλάδα και γενικότερα σε όλο το εύρος της χώρας μας έχουν την ευκαιρία να τους αναγνώσουν και να επικοινωνήσουν με το κοινό? Τι ρόλο παίζει το διαδίκτυο και τι δρόμους ανοίγει;
Ρ.Α.: Το διαδίκτυο είναι το μέσο επικοινωνίας, προβολής και έχει συμβάλλει σημαντικά δεν αμφισβητείται. Οι ποιητές έγιναν πολίτες του κόσμου, συνεργάζονται και ανταλλάσσουν ιδεες, εμπνέονται, μαθαίνουν, δημιουργούν.
Μ.Μ.: Είναι εύκολο η δύσκολο να συνομιλήσουν οι ποιητές με μεγάλο μέρος των αναγνωστών του πλανήτη ώστε να υπάρξει όχι μόνον ανταγωνισμός αλλά και καταξίωση της πνευματικής τους δουλειάς;
Ρ.Α.: 0πως προανέφερα είναι εύκολο τώρα πια με τη βοήθεια της τεχνολογίας και πραγματικά γίνονται αξιοσημείωτα βήματα προς τις κατευθύνσεις αυτές.
Μ.Μ.: Πως αναγνωρίζουμε την ποιότητα των ποιημάτων και τι θα μας βοηθούσε να το επιτύχουμε;
Ρ.Α.: Αυτό δεν είμαι σε θέση να το απαντήσω αντικειμενικά γιατί η ποιότητα είναι η ιδιαίτερη γεύση. Για τη δική μου γεύση χρειάζεται ο λυρισμός βάτος λόγος μεστός, η μουσικότητα ,οι παραστάσεις που προκύπτουν, τα χρώματα, το ταξίδι. Για να το πέτυχουμε είναι μια συνθέτη εσωτερική διαδικασία που συμβάλλουν πολλοί παράγοντες και δεν είναι μια συνταγή ακριβείας. Είναι τα βιώματα ο τρόπος που αγγίζουμε τη ζωή και η οπτική γωνιά που την αντιμετωπίζουμε.
Μ.Μ.: Η ποίηση έχει εμπορικότητα σήμερα και πόσο παράλληλη είναι η ηθική της αξία που εισπράττουν οι δημιουργοί της;
Ρ.Α.: Το ευτυχές γεγονός είναι ότι η ποίηση τα τελευταία χρονιά έχει ανοδική πορεία κερδίζοντας χώρο στα δρώμενα και επαληθεύεται το γνωστό ότι στα δύσκολα η τέχνη γίνεται στυλοβάτης των ψυχών. Είμαι απολυτά ικανοποιημένη από την απήχηση της ποίησης όπως και το μεγάλο μέρος των δημιουργών.
Μ.Μ.: Αξίζει να αφιερώσεις πνεύμα, ψυχή και ταλέντο για την λογοτεχνική ποιητική γραφή ;
Ρ.Α.: Αναμφισβήτητα ναι γιατί είναι η πανάκεια των όλων. Ο κάθε ένας που θα επιλέξει να ασχοληθεί με την ποίηση αναγνώστης η λογοτέχνης θα είναι κερδισμένος.
Μ.Μ.: Έχετε εμπειρία ποιητικής δημιουργίας με χώρες όπως η Κίνα ,η Ινδία ,Η Αφρική και από πολλές πόλεις της Ευρώπης. Οι Έλληνες ποιητές είναι γνωστοί στο εξωτερικό ;
Ρ.Α.: Οχι όσο χρειάζεται. Δυστυχώς υπάρχει μια αδυναμία στην επικοινωνία των Ελλήνων ποιητών διότι δε γνωρίζουν οι περισσότεροι ξένες γλώσσες και κυρίως την αγγλική ή δεν είναι ευφραδείς. Αναφέρομαι στη γενιά που είναι μεσήλικες τώρα. Ενώ έχουν μια μακρά συγγραφική πορεία στο εσωτερικό δεν είναι γνωστοί στο εξωτερικό. Γίνεται μια προσπάθεια με τη νεότερη γενιά η οποία έχει αυτό το πλεονέκτημα και αισιοδοξώ σε βάθος δεκαετίας να αλλάξουν τα δεδομένα.
Μ.Μ.: Ποιο από τα αγαπημένα σας ποιήματα θα επιλέγατε για τους αναγνώστες μας ώστε να επικοινωνήσουν με την δυναμική των στίχων και της εκφραστικής σας τεχνικής που αναδύουν την προσωπική σας άποψη για την ζωή;
Τίτλος ποιήματος
Ρ.Α.:. Θα επέλεγα το ποίημα με τίτλο «Στα μονοπάτια από ροδιές» από την ομώνυμη συλλογή μου των εκδόσεων φύλακος το οποίο μας προτρέπει να συναντηθούμε στης μάνας γης το τραπέζι και να μοιραστούμε τα αγαθά της, τις χάρες της, τον ερωτά αφήνοντας πίσω μας την έχθρα, τη ζήλια, την υποκρισία ανατάσσοντας έτσι την ψυχή.
Συνέντευξη στη Μάγδα Καραγιαννιώτου – Μυστικού Δημοσιογράφος- Εκπρόσωπος FIJET , www.mystikou-karagianniotou.com