Διπλωματικός μαραθώνιος είναι σε εξέλιξη που αναμένεται να κλιμακωθεί ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Στόχος η ικανοποίηση των αιτημάτων Αθήνας – Λευκωσίας που θεωρούν ότι το κείμενο που θα τεθεί υπό συζήτηση στο τραπέζι των ηγετών δεν ικανοποιεί τις ελληνοκυπριακές θέσεις.
Ελλάδα και Κύπρος επιδιώκουν να συμπεριληφθεί η πολεμική απειλή, το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και η γενικότερη παραβατικότητα της Τουρκίας στο κείμενο των συμπερασμάτων.
Παράλληλα, επιδιώκουν σαφέστερες αναφορές στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και στις πιθανές συνέπειες για τους γείτονες αν συνεχιστούν οι παραβατικές ενέργειες.
Οπως ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Αναστασιάδη, η τουρκική προκλητικότητα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να τονίζει ότι «η Ελλάδα παραμένει ειλικρινής κι όχι αφελής».
«Σίγουρα θα υπάρξει διαπραγμάτευση τις επόμενες μέρες ώστε να βελτιωθεί το κείμενο ως προς τις ελληνικές και κυπριακές θέσεις. Εκτιμώ ότι θα υπάρξει κάποια βελτίωση, χωρίς όμως να ικανοποιηθούν απόλυτα οι θέσεις μας. Από την πλευρά της, η Γερμανία θα πιέσει ώστε να μην είναι ιδιαίτερα αιχμηρό το κείμενο προς την Τουρκία, λόγω των ενεργών οικονομικών σχέσεων που διαθέτουν τα δύο κράτη» επισημαίνει στο Sputnik ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Αυτό που καθίσταται σαφές από την ευρωπαϊκή πλευρά είναι ότι η ΕΕ αναμένεται να ξεκινήσει διάλογο υπό προϋποθέσεις με την Τουρκία εφόσον διατηρηθεί η τρέχουσα αποκλιμάκωση.
«Η ουσία είναι μία: Κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία δεν υπάρχουν στο τραπέζι. Δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο ενδεχόμενο στο τραπέζι» υπογραμμίζει στο Sputnik o Θέμης Τζήμας, δικηγόρος και μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΑΠΘ στο Διεθνές Δίκαιο.
«Είναι κάτι απολύτως αναμενόμενο από τη στιγμή που δεν γίνεται να διεξάγονται ταυτόχρονα κυρώσεις και διερευνητικές. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Γερμανία κι άλλα κράτη εντός της ΕΕ είναι ισχυρότερες από την υποτιθέμενη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αρα μεταβαίνουμε σε μια κατάσταση που υπό την επίβλεψη των ΗΠΑ οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας θα επιχειρείται να διατηρούνται σε μια ελεγχόμενη ένταση και η Ευρώπη θα ακολουθεί. Αυτό θα συμβεί επειδή ο κοινός αντίπαλος ΕΕ – ΗΠΑ δεν είναι η Τουρκία, αλλά η Ρωσία και η Κίνα» τονίζει ο κ. Τζήμας.
Πηγή: Sputniknews