«Είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα» λένε επιστήμονες
Διευκρινήσεις για τη διαδικασία του self test κορονοϊού έδωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς.
Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Γεωργαντάς εξήγησε πως όταν οι πολίτες προμηθευτούν το δωρεάν τεστ που δικαιούνται, οι φαρμακοποιοί θα ενημερώνουν τη σχετική πλατφόρμα, υπενθυμίζοντας πως σε κάθε ΑΜΚΑ αντιστοιχεί ένα self test την εβδομάδα.
«Θα ελέγχουμε την περιοδικότητα της προμήθειας. Θα δίδονται 4 δωρεάν τεστ το μήνα στους πολίτες», ανέφερε.
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι βρίσκεται υπό διαμόρφωση η διαδικασία για το τι πρέπει να κάνει ένας πολίτης αν βγει θετικός στο self test που θα πραγματοποιεί.
«Θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα στον πολίτη να δηλώνει ότι είναι θετικός, γιατί αυτό θα είναι το προαπαιτούμενο, για να μπορέσει να κάνει rapid test σε δημόσια δομή υγείας από επαγγελματία υγείας, ώστε να είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα. Θα μπαίνουμε στην πλατφόρμα θα δηλώνουμε ότι είμαστε θετικοί, η πλατφόρμα θα μας δίνει το οκ, για να μπορούμε να πάμε για τον επανέλεγχο» σημείωσε.
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι μετά τον επανέλεγχο, αυτός που έχει βρεθεί θετικός, θα έχει τη δυνατότητα άδειας από τη δουλειά του, αλλά και όλων όσων προβλέπεται.
Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό, η συγκεκριμένη διαδικασία βοηθά στον εντοπισμό των ασυπτωματικών κρουσμάτων.
«Είμαστε η πρώτη χώρα πανευρωπαϊκά που δίνουμε τη δυνατότητα αυτή δωρεάν», τόνισε.
Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Γεωργαντάς παραδέχθηκε ότι κάποιος που μπορεί να βγει θετικός στον ιό ενδέχεται να μην το δηλώσει, κάτι που ευχήθηκε ωστόσο να μην συμβεί.
«Υπάρχει η πιθανότητα να βγει κάποιος θετικός και να μην το δηλώσει. Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρχει κανείς που να λειτουργήσει έτσι και ότι όποιος βγει θετικός θα ακολουθήσει τα πρωτόκολλα», κατέληξε.
Επιστήμονες αντιδρούν στα self test: «Είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα»
Ηχηρό όχι απέναντι στη δυνατότητα των πολιτών να πραγματοποιούν μόνοι τους τα self test τα οποία θα μπορούν να προμηθεύονται από φαρμακείο εκφράζει η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας.
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους διαχωρίζουν τη θέση τους από τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Υγείας αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Σαν Ιατροί Βιοπαθολόγοι, σαν επαγγελματίες υγείας και μάλιστα κατ’ εξοχήν ασχολούμενοι με τη μοριακή ανίχνευση του SARS-CoV-2 και την ανίχνευση αντισωμάτων για τη λοίμωξη COVID-19, σας δηλώνουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και την κάθετη αντίθεσή μας στην εφαρμογή των self-tests για την ανίχνευση του αντιγόνου SARS-CoV-2 από τους πολίτες».
Το νομικό σκεπτικό της αντίθεσης του και των συναδέλφων του εξηγεί στο Sputnik ο Στέλιος Χατζηπαναγιώτου, αναπληρωτής καθηγητής Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και διευθυντής Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου του Αιγινητείου Νοσοκομείου.
«Κάθε διαγνωστική εξέταση αποτελεί ιατρική πράξη σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Ως εκ τούτου μάλιστα πέρα από τον κάθε πολίτη, ο εκάστοτε φαρμακοποιός, δεν έχει το δικαίωμα να εκτελεί ιατρικές πράξεις, πόσω μάλλον με αμοιβή».
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι
Πέρα από το νομικό αγκάθι της υπόθεσης, ο κ. Χατζηπαναγιώτου εξηγεί ότι είναι πολύ πιθανό να μην εκτελεστεί σωστά το τεστ από κάποιον που αυτοεξετάζεται.
«Είναι πιθανό να μη λάβει σωστό δείγμα, καθώς ο πολίτης δεν διαθέτει την εμπειρία του αρμόδιου και εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού. Τότε είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα» αναφέρει μεταξύ άλλων.
Την ίδια στιγμή τονίζει ότι τα τεστ είναι Επικίνδυνα Ιατρικά απόβλητα και διέπονται από ειδική νομοθεσία για την προστασία της δημόσιας υγείας.
«Πρέπει να διενεργούνται με τους κανόνες βιολογικής ασφάλειας, ενώ τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα αποτεφρώνονται από πιστοποιημένο φορέα».
Πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Βιοπαθολογίας είναι αυτά τα test να δοθούν σε επίσημες δομές υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, ΠΕΔΥ), καθώς και σε Βιοπαθολογικά Εργαστήρια, στα οποία θα διενεργούνται με όλους τους κανόνες ασφάλειας, με σωστή αξιολόγηση και καταχώρηση των αποτελεσμάτων στο Εθνικό Μητρώο COVID-19 για την επιτήρηση και τον έλεγχο της πανδημίας.
Την ίδια στιγμή οι βιοπαθολόγοι υπενθυμίζουν ότι η καθημερινή καταγραφή όλων των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2, μοριακών και αντιγονικών, από τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας είναι υποχρεωτική με την καταχώρηση των αποτελεσμάτων στο Εθνικό Μητρώο COVID-19, ονομαστικά για κάθε εξεταζόμενο με χρήση του ΑΜΚΑ.
«Αυτό θα πρέπει να ισχύσει και για τους πολίτες που θα χρησιμοποιήσουν τα τεστ αυτοεξέτασης. Η μη συμμόρφωση των πολιτών στην υποχρέωση της καταγραφής ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας εσφαλμένων επιδημιολογικών δεδομένων με σοβαρές συνέπειες στις αποφάσεις της Πολιτείας για την επιτήρηση και τον έλεγχο της πανδημίας» αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους.
Πηγή: Sputniknews