Ο εφιάλτης του κορονοϊού μπορεί να άλλαξε τις ζωές μας, να μας ανάγκασε να μένουμε σπίτι, να αποφεύγουμε τις αγκαλιές και να μετράμε νεκρούς, ωστόσο φεύγοντας, στο χέρι μας είναι, να μας έχει κάνει καλύτερους ανθρώπους.
Έρχονται στιγμές κατά τη διάρκεια του αέναου «τρεχαλητού» της Ιστορίας, που ο άνθρωπος, όσο παντοδύναμος και αν νιώθει, κοιτάζοντας αφ’ υψηλού τις υπόλοιπες υπάρξεις οι οποίες έχουν καταδικαστεί να μοιραστούν τον πλανήτη μαζί του, η φύση τού υπενθυμίζει με τον πιο δραματικό τρόπο πως για πάντα θα βρίσκεται υπόδουλός της.
Είναι οι ίδιες στιγμές που ενώ έχει κυριευτεί από μια «ψευδεπίγραφη» αίσθηση της κυριαρχίας, μοιάζει με μαριονέτα παραδομένη στις ορέξεις μιας πολύ ανώτερης δύναμης.
Γιατί μπορεί ο ίδιος να έχει προσπαθήσει με όλες τις ανεξάντλητες δυνάμεις του να κάνει τα πάντα προκειμένου να προκαλέσει τη φύση, ωστόσο δεν είναι αυτή που εκδικείται, όπως θυμίζει ο θυμόσοφος λαός με φευγαλέες διαπιστώσεις μετά από κάθε βιβλική καταστροφή, αλλά αυτή που έχει απλά τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.
Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού είναι εξάλλου μία ακόμη βροντοφωνάζουσα απόδειξη πως στη φύση δεν ταιριάζει η ανθρωπομορφική περιγραφή της, καθώς ούτε θύμησες έχει ούτε μάλλον εκδικείται κανέναν.
«Κυβερνάται» απλά με υπέρτερες αρχές από αυτές της ανθρώπινης αμετροέπειας και αλαζονείας. Με νόμους τόσο ισχυρούς που ο άνθρωπος δεν έχει άλλη επιλογή από το να υπακούσει και να «εναρμονιστεί» με οποιοδήποτε γι’ αυτόν κόστος.
Γιατί μπορεί σύμφωνα με πολλούς συνωμοσιολόγους, ο νέος κορονοϊός -ο οποίος εισέβαλε βίαια στη ζωή μας μια κατά τ’ άλλα συνηθισμένη ημέρα, η οποία τελικά έμελλε η γίνει η αρχή του τέλους για την καθημερινότητά μας όπως την ξέραμε μέχρι τότε- να δημιουργήθηκε στα έγκατα κάποιου μυστικού εργαστηρίου, ωστόσο σύμφωνα με την επικρατέστερη και πιο… προσγειωμένη στον πλανήτη εξήγηση μεταφέρθηκε από κάποιο ζώο (ή τροφή) στον άνθρωπο μέσω ενός ξενιστή (αν και αυτό παραμένει ακόμα άλυτο μυστήριο). Ένας μηχανισμός που κάθε άλλο παρά πρωτοφανής και σπάνιος δεν είναι στη φύση.
Όταν άνοιξαν οι πύλες και ο κορονοϊός μας χτύπησε την πόρτα
Και κάπως έτσι, οι πύλες της Κολάσεως άνοιξαν για ολόκληρο τον πλανήτη λίγο πριν αυτός υποδεχθεί το 2020, με αποτέλεσμα ένα ντόμινο τρομακτικών εξελίξεων με εκατομμύρια νεκρούς να «πέφτουν» ο ένας μετά τον άλλο από άκρη σ’ άκρη της Γης.
Μια νέα μυστηριώδης λοίμωξη που χτυπάει το αναπνευστικό σύστημα φέρεται να ξέσπασε από υπαίθρια αγορά της κινεζικής πόλης Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019, και οι χειρότεροι φόβοι όλων επιβεβαιώθηκαν γρήγορα αφού ο νέος κορονοϊός αποδείχθηκε εξαιρετικά πιο μεταδοτικός από τον προκάτοχό του το 2003.
Μέσα σε μόλις έναν μήνα, τα κρούσματα στην Κίνα ήταν χιλιάδες και οι νεκροί ξεπέρασαν τους 200, ενώ δεν άργησε η ώρα που συνέβη το αναπόφευκτο. Ο θανατηφόρος ιός, που έχει πλέον αποκτήσει το όνομα COVID-19 (από τις 11 Φεβρουαρίου) θα περάσει τα σύνορα όχι μόνο της χώρας, αλλά της Ασίας φθάνοντας μέχρι το κατώφλι της Ελλάδας.
Ενώ η Ιταλία βρίσκεται από πολύ νωρίς στη δίνη της πανδημίας στην Ευρώπη (αν και ο πρώτος θάνατος καταγράφηκε στη Γαλλία στις 14 Φεβρουαρίου) η Ελλάδα περίμενε «οχυρωμένη», σύμφωνα με τις δηλώσεις των ιθυνόντων, πίσω από την πόρτα.
Και η πόρτα τελικά χτύπησε στις 26 Φεβρουαρίου. Πριν από έναν χρόνο ακριβώς, μία 38χρονη επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη η οποία είχε επιστρέψει από ένα επαγγελματικό ταξίδι στη γειτονική Ιταλία, έγινε ο «ασθενής 0» στη χώρα μας.
Την επομένη, θετικοί στον κορονοϊό διαγνώστηκαν και ο 9χρονος γιος της, το δεύτερο κρούσμα στην Ελλάδα, αλλά και μία 40χρονη τραπεζική υπάλληλος στην Αθήνα, η οποία είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία.
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοινώνει τη ματαίωση των εκδηλώσεων για το καρναβάλι στη χώρα, σκορπώντας την απογοήτευση στους κατοίκους των περιοχών που είναι διάσημες για τις… μεταμφιέσεις τους όπως η Πάτρα, η Ξάνθη, το Ρέθυμνο και η Κέρκυρα.
Όσοι δεν συμμορφώνονταν μάλιστα, απειλούνταν ακόμα και με φυλάκιση 2 ετών.
Αποφασίστηκε επίσης να κλείσει το 105ο Δημοτικό Σχολείο στη Θεσσαλονίκη στο οποίο φοιτά ο γιος της 38χρονης, όπως επίσης και -για προληπτικούς λόγους- τρία σχολεία στην Αττική και συγκεκριμένα τα: Γυμνάσιο και Λύκειο Κολεγίου Αθηνών, Γυμνάσιο και Λύκειο Κολεγίου Ψυχικού και Νηπιαγωγείο «Ι. Μ. Καρράς».
Αυτά ήταν και τα πρώτα σχολεία που έβαλαν «λουκέτο» εξαιτίας του κορονοϊού στη χώρα μας.
Ο χειρότερος εφιάλτης
Ήταν ωστόσο στις 5 Μαρτίου που ο αριθμός των κρουσμάτων «εκτοξεύτηκε» (για τα τότε δεδομένα) στα 31, καθώς 21 συμπολίτες μας βρέθηκαν θετικοί μετά από ταξίδι στους Άγιους Τόπους.
Ακόμα και ο πιο αισιόδοξος αρχίζει πλέον να πείθεται ότι η Ελλάδα «ταλαντεύεται» στους ρυθμούς του κορονοϊού, ο οποίος έχει ταξιδέψει πια και στις πέντε ηπείρους, ενώ τα νέα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά.
Ο χειρότερος, δε, εφιάλτης, αυτός της καταγραφής των νεκρών θα «ξυπνήσει» στις 12 Μαρτίου όταν ένας 66χρονος, το ένατο κρούσμα και ο πρώτος που βρέθηκε θετικός από το «γκρουπ του Αγίου Όρους», θα γίνει το πρώτο καταγεγραμμένο θύμα COVID-19 στη χώρα μας.
Είναι η στιγμή που όλοι οι Έλληνες θα νιώσουν στο πετσί τους ότι ο κίνδυνος δεν ελλοχεύει, αλλά είναι εδώ και όχι απλά εικόνες στην τηλεόραση από τα εκατοντάδες φέρετρα στην Ιταλία, όσο ανατριχιαστικές και αν είναι αυτές.
Τα πρώτα μέτρα και ο δικός μας σούπερ ήρωας
Και ενώ από το τέλος Φεβρουαρίου έχουν ανασταλεί και ανακληθεί όλες οι κανονικές άδειες του προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ, των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και όλων των υγειονομικών σχηματισμών της χώρας, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων έχουν κλείσει προληπτικά σε όλη την Ελλάδα (από τις 10 Μαρτίου), παράλληλα με την αναστολή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για το κλείσιμο εμπορικών κέντρων, καφέ, μπαρ, χώρων εστίασης, μουσείων και αθλητικών εγκαταστάσεων.
Κάτι που «διέφυγε» του ενδεχομένου και διέβη τις πύλες της πραγματικότητας, προκειμένου να «μην καταντήσει η Ελλάδα Ιταλία», στις 14 Μαρτίου, όπως και η εφαρμογή των έκτακτων μέτρων στα σούπερ μάρκετ (που παρέμειναν ανοιχτά μαζί με τα καταστήματα τροφίμων, τους φούρνους, τις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας και τα φαρμακεία), από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου.
Την ίδια ημέρα, αφού τον είχαμε γνωρίσει από το πρώτο κρούσμα, μπαίνει στις ζωές μας μια ιδιαίτερα συμπαθητική φυσιογνωμία, ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, θα αναλάβει την καθημερινή απογευματινή ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, «κερδίζοντας» με την πραότητά του, που διαπερνά την οθόνη, τους περισσότερους Έλληνες.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας γίνεται έτσι ο εμβληματικός «προστάτης» μας στη μάχη κατά της πανδημίας και ο άνθρωπος που όχι μόνο συνδέθηκε με αυτήν όσο κανείς άλλος, αλλά στη συνείδηση των περισσότερων που θα μας βγάλει νικητές.
Ποιος έχει ξεχάσει εξάλλου τη στιγμή που λύγισε σε ζωντανή μετάδοση μιλώντας απευθείας στις καρδιές μας για τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας (τους πιο ευάλωτους από τον φονικό ιό);
Όσο τρωτός και αν φάνηκε τότε, τα δάκρυά του για τους Έλληνες ήταν απόδειξη της ανθρώπινης πλευράς ενός σούπερ ήρωα που θα πάλευε με τον αόρατο εχθρό και θα έβαζε τέλος στην περιπέτειά μας.
Και τελικά μένουμε όλοι σπίτι
Μια περιπέτεια που αποκτά πλέον… ονοματεπώνυμο «Μένουμε Σπίτι», καθώς αφού έχουν ανασταλεί όλες οι θρησκευτικές λειτουργίες (16 Μαρτίου), έχει μπει λουκέτο από τις 18 Μαρτίου σε όλα τα καταστήματα λιανικής (παρέμειναν ανοιχτές οι επιχειρήσεις τροφίμων και οικιακών αναγκών, οι επιχειρήσεις με delivery και take away, τα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα συνεργεία, οι επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ, τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, οπτικών και τα γραφεία τελετών), έχουν απαγορευτεί οι δημόσιες συναθροίσεις 10 ή περισσότερων ατόμων (με κύρωση διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ στους παρανομούντες) και έχουν τεθεί σε καραντίνα οι πρώτοι οικισμοί (Δαμασκηνιά και Δραγασιά του Δήμου Βοΐου στη Δυτική Μακεδονία), από τις 6 το πρωί της 23ης Μαρτίου, επιβάλλονται σημαντικοί περιορισμοί στην κυκλοφορία και μετακίνηση των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ένα δραματικό διάγγελμα ενημερώνει τους Έλληνες ότι επιτρέπεται να βρίσκονται στον δρόμο μόνο όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους, όσοι κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα, στην τράπεζα ή σε τελετή (κηδεία, γάμο ή βάφτιση), όσοι επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα και όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους.
Περιορισμοί που κρίθηκαν αναγκαίοι στο όνομα του συλλογικού καλού για την προστασία της Υγείας μας.
Ήταν η ώρα που η άσκηση της ατομικής ελευθερίας είχε υπερβεί τον συνταγματικό της σκοπό και απειλούσε την κοινωνία, με αποτέλεσμα οι βεβαιώσεις κυκλοφορίας και τα sms με τους έξι κωδικούς (ανάλογα με τον λόγο μετακίνησης) στο 13033 να γίνουν η νέα καθημερινότητά μας που κινείται πλέον σε ανεξερεύνητα μονοπάτια και αχαρτογράφητα νερά.
Η Ελλάδα μετρούσε τότε μόλις 624 κρούσματα και 15 νεκρούς συνολικά από την εμφάνιση της πανδημίας, ωστόσο μάθαμε να πλένουμε τα χέρια μας σχολαστικά και να μένουμε μέσα από τον Σπύρο Παπαδόπουλο στον πιο ασυνήθιστο ρόλο της καριέρας του.
Οι διεθνείς ύμνοι και το διαφορετικό Πάσχα
Με τα διεθνή Μέσα να εκθειάζουν τη «μικρή» χώρα μας που πήρε δραστικά μέτρα τόσο νωρίς, ορθώνοντας ανάστημα και ανάχωμα στον κορονοϊό, ενώ οι «μεγάλες δυνάμεις» δεν σταματούν να μετρούν νεκρούς, πρωταγωνιστούμε σε πλήθος αφιερωμάτων για το πόσο αποτελεσματικά αντιμετωπίσαμε το πρώτο (μόνο όπως αποδείχθηκε αργότερα) κύμα που για τους άλλους ήταν τσουνάμι.
Και πράγματι, ενώ τα νέα κρούσματα έχουν πέσει πια σε μονοψήφιο αριθμό (μόλις 6 και 2.632 συνολικά), μετά από ένα «διαφορετικό απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει Πάσχα», στις 4 Μαΐου αρχίζει η σταδιακή άρση των μέτρων, το 13033 δεν είναι πια πρώτο στη λίστα των μηνυμάτων μας, ενώ σιγά – σιγά ανοίγουν τα σχολεία, οι εκκλησίες για τους πιστούς και επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με τήρηση αυστηρών μέτρων ατομικής προστασίας και περιορισμούς στον μέγιστο αριθμό πελατών.
Παράλληλα, γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας προσώπου από τους εργαζόμενους και από το σύνολο των πολιτών στα ΜΜΜ, στα ταξί, στα σούπερ μάρκετ, στα ιατρεία, στα νοσοκομεία, στα διαγωνιστικά κέντρα και στα ασανσέρ, καθώς και από τους εργαζόμενους στα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.
Μύρισε… καλοκαίρι
Και έρχεται τελικά η μέρα για την οποία οι περισσότεροι Έλληνες ανυπομονούσαν. Από τις 25 Μαΐου μπορούν να απολαύσουν ξανά τον καφέ τους στις καφετέριες, αλλά και να φάνε σε κάποιο εστιατόριο.
Με όλα τα ξενοδοχεία και τα μπαρ ανοικτά μετά το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου, όλα πλέον κινούνται σε ρυθμούς ελληνικού καλοκαιριού και η χώρα μας, ανοίγοντας ξανά τα σύνορά της (όλο αυτό το διάστημα υπήρχαν διαφόρων ειδών περιορισμοί και απαγορεύσεις στις πτήσεις), υποδέχεται τουρίστες οι οποίοι υποβάλλονται σε στοχευμένα τεστ αν προέρχονται από τις 29 χώρες με τα, έως τότε, καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, ενώ για όλους τους υπόλοιπους θα ίσχυε ο υποχρεωτικός μοριακός έλεγχος και η καραντίνα τουλάχιστον 7 ημερών, όπως συνέβαινε και όλους τους προηγούμενους μήνες.
Μόνο που το παραμύθι, όσο αισιόδοξο και ηλιόλουστο έμοιαζε, θα έχει ξανά… δράκο, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι το «ξεφάντωμα» του καλοκαιριού που λειτούργησε σαν καταλύτης της ενίσχυσης του εφησυχασμού και της ψεύτικης αίσθησης της ασφάλειας, ευθύνεται για την έκρηξη των κρουσμάτων.
Ξανά μέσα και μακάβρια ρεκόρ
Ενώ στην Αττική επιβάλλονται νέα περιοριστικά μέτρα από τις 21 Σεπτεμβρίου, ημέρα στην οποία τα νέα κρούσματα εκτοξεύονται στα 453 (αριθμός ρεκόρ), ο εφιάλτης, δεν έχει επιστρέψει απλά, αλλά προειδοποιεί πως δεν έχουμε δει το πιο τρομακτικό πρόσωπό του.
Οι νέες μολύνσεις αυξάνονται εκθετικά και το νέο lockdown μοιάζει αναπόφευκτο. Η πανδημία είναι αδύνατο να περιοριστεί και η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πια στο μάτι του Κυκλώνα.
Στις 5 Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σωτήρη Τσιόδρα ανακοινώνει καθολικό περιορισμό μετακινήσεων για όλη τη χώρα που τέθηκε σε ισχύ δύο ημέρες αργότερα.
Μία εβδομάδα μετά, στις 12 Νοεμβρίου, η Ελλάδα σπάει κάθε αρνητικό ρεκόρ νέων κρουσμάτων σε ένα 24ωρο με 3.316, ωστόσο η μελανότερη σελίδα θα γραφτεί στις 28 του μήνα όταν 121 συνάνθρωποί μας θα έχουν χάσει τη ζωή τους από κορονοϊό σε μία μέρα.
Την ίδια ώρα, το σύστημα Υγείας πιέζεται ασφυκτικά στη Θεσσαλονίκη, η οποία δοκιμάζεται από την επέλαση του SARS-CoV-2, σε βαθμό που το Υπουργείο Υγείας αποφασίζει την επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών (20/11). Λίγο αργότερα, στις 3/12 θα καταγράφεται και το ρεκόρ διασωληνωμένων στη χώρα μας (622).
Ποιο lockdown; Το… τρίτο!
Έμπειροι όμως πλέον στον αποκλεισμό οι Έλληνες, πιο «ξεψαρωμένοι» και λιγότερο φοβισμένοι, αν και η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει πλέον από τις 21:00, η κίνηση στους δρόμους θα είναι εμφανώς αυξημένη, ενώ πλησιάζοντας τις γιορτές, τίποτα δεν θα θυμίζει πια περίοδο αυστηρού lockdown.
Παράλληλα, ενώ οι μαθητές έχουν μυηθεί στην τηλεκπαίδευση (με τα όποια προβλήματα) και οι γονείς τους έχουν μάθει να ψωνίζουν με click away, αλλά και με click in shop, γιορτάζουν όλοι μαζί, φορώντας πάντα έξω μάσκα, τα πιο διαφορετικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά της Ιστορίας σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη.
Με τα νέα κρούσματα να πέφτουν ακόμα και κάτω από 250 μετά από μήνες στις 17/01 της νέας χρονιάς, μία ημέρα αργότερα αίρεται τελικά το καθολικό lockdown μετά από μικρή άρση του και παρατάσεις.
Η περίοδος ωστόσο… ελευθερίας θα κρατήσει λιγότερο από έναν μήνα, καθώς στις 11/2 θα έρθει το τρίτο εθνικό lockdown, με τις επίσημες ανακοινώσεις πλέον για τα μέτρα που θα ισχύουν να γίνονται κάθε εβδομάδα. Όλο αυτό το διάστημα περιοχές μπαίνουν και βγαίνουν από το «κόκκινο» με τους πολίτες τουλάχιστον να ξέρουν με τι περιοριστικά μέτρα θα κοιμηθούν και με τι θα ξημερώσουν.
Η ελπίδα και η ανάγκη να γίνουμε καλύτεροι
Και μπορεί ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού της χώρας μας που μοιάζει με ηλιαχτίδα φωτός στην ανήλιαγη παράγκα του κορονοϊού, να συνεχίζεται από τις 27 Δεκεμβρίου με το σχέδιο «Ελευθερία» (έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής 826.370 εμβολιασμοί), ωστόσο τα νέα κρούσματα «πέταξαν» ξανά σε επίπεδα Δεκεμβρίου, ξεπερνώντας τα 2.000 την Τρίτη 23/02 (2.147) και οι μεταλλάξεις απειλούν ακόμα και με νέα… συννεφιά.
Στη χώρα μας, η οποία εκτός των άλλων αρχίζει και «γονατίζει» και οικονομικά καθώς τα τρία lockdowns σε συνδυασμό με τα (όποια) μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων «μάτωσαν» τα ταμεία, έχουν εντοπιστεί 1.053 κρούσματα του μεταλλαγμένου κορονοϊού. Από αυτά τα 990 αφορούν το «βρετανικό» στέλεχος και τα 27 το «νοτιοαφρικανικό». Και τα δύο θεωρούνται περισσότερο μεταδοτικά και πιθανότατα πιο επιθετικά.
Γιατί η φύση, η οποία υφίσταται και αμύνεται απέναντι στην αλαζονεία του ανθρώπου για να συνεχίσει να υφίσταται, ίσως δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη.
Από την πλευρά του, ο άνθρωπος αντί να συνεχίσει να την καπηλεύεται ληστρικά, ίσως ήρθε η ώρα να την ακούσει, αφού πλέον έχει την προσοχή του. Ο κορονοϊός, όπως είχε υποστηρίξει και ο Ιταλός συγγραφέας Danilo Calabrese, θέλησε να τονίσει όλα τα όρια της κοινωνίας μας για να μπορέσουμε να τα εξαλείψουμε. Προκάλεσε την παύση των πάντων ώστε να κατανοήσουμε το μοναδικό σημαντικό πράγμα στο οποίο πρέπει να ταχθούμε με όλη μας την ψυχή από εδώ και στο εξής: τη ζωή.
Μας ήθελε όσο το δυνατόν περισσότερο κλεισμένους και απομονωμένους στα σπίτια μας, μακριά από γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, παιδιά και εγγόνια για να μπορέσουμε να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι μια αγκαλιά, η ανθρώπινη επαφή, ο διάλογος, μια χειραψία, μια βραδιά με φίλους, μια βόλτα στο κέντρο, ένα δείπνο σε κάποιο εστιατόριο, ένα τρέξιμο στο πάρκο. Από αυτές τις εικόνες πρέπει να ξεκινήσουν εκ νέου τα πάντα.
Γιατί μπορεί ο κορονοϊός να είναι περαστικός, αλλά η ανάγκη για εγγύτητα που δημιούργησε θα πρέπει να διαρκέσει στο διηνεκές. Και όταν αυτός φύγει, γιατί σίγουρα θα το κάνει (κάποια στιγμή), να μας αφήσει καλύτερους ανθρώπους.
Η Ελλάδα, έναν χρόνο μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, μετρά συνολικά 186.469 μολύνσεις και 6.410 νεκρούς.
Πηγή: Sputniknews