Τσουχτερό κρύο και χιόνια συνεχίζουν να προκαλούν χάος στις νότιες και κεντρικές ΗΠΑ, με μαζικές διακοπές ηλεκτροδότησης και ανθρώπινες απώλειες, την ώρα που μια χειμερινή καταιγίδα πλήττει και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.
Το σύστημα που προκάλεσε τις σφοδρές χιονοπτώσεις στις νότιες ΗΠΑ μετατοπίζεται προς την ανατολική ακτή, όπου αναμένονται σήμερα χιόνια στη Βόρεια Καρολίνα έως τη Νέα Αγγλία (βορειοανατολικά).
Στη Νέα Υόρκη, ένα νέο λευκό στρώμα, μετά τις σφοδρές χιονοπτώσεις με περισσότερα από 40 εκατοστά χιόνι στις αρχές Φεβρουαρίου, αρχίζει να καλύπτει σταδιακά την περιοχή. Αναμένεται να πέσουν έως και 20 εκατοστά χιόνι στην αμερικανική μητρόπολη.
Σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS), η συσσώρευση πάγου στην Καρολίνα και τη Βιρτζίνια (ανατολικά) ενδέχεται να προκαλέσει «πολυάριθμες» διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και πτώσεις δέντρων τις επόμενες ώρες.
Στο Τέξας (νότια), περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά παραμένουν στο σκοτάδι, σύμφωνα με τον ιστότοπο Poweroutages.com και περισσότερα από 300.000 στη Λουιζιάνα και το Μισσισίπι.
Η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου ηλεκτροδότησης στο Τέξας ERCOT εξακολουθεί να μην έχει τον έλεγχο πολλών κεντρικών σταθμών, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει νέες διακοπές ρεύματος έως το Σαββατοκύριακο, όπως προειδοποίησε.
Κάτοικοι της περιοχής πέθαναν από το κρύο, μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με το τοπικό δίκτυο ABC13, μια γυναίκα στην κομητεία του Γκάλβεστον, στα περίχωρα του Χιούστον, αφηγήθηκε πως ο 57χρονος αδελφός της άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, παρά το γεγονός ότι είχε σκεπαστεί με τέσσερις κουβέρτες.
Η ιατροδικαστική υπηρεσία της κομητείας ζήτησε ένα φορτηγό-ψυγείο για να μπορέσει να τοποθετήσεις εκεί 20-50 θύματα των μετεωρολογικών συνθηκών.
Αμερικανικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως ο απολογισμός σε εθνικό επίπεδο ανέρχεται, προς το παρόν, σε καμιά τριανταριά νεκρούς.
Ορισμένοι κάτοικοι αναζήτησαν καταφύγιο στα αυτοκίνητά τους για να αντιμετωπίσουν τις πολικές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτω των -10 βαθμών Κελσίου σε ορισμένα τμήματα του Τέξας.
Ο 38χρονος Ντέιβιντ Χερνάντεζ πέρασε τη νύχτα στο κέντρο φιλοξενίας της εκκλησίας Λέικγουντ, στο Χιούστον, έπειτα από βλάβη στο αυτοκίνητό του.
«Προσπαθούσα κοιμηθώ μέσα στο όχημα, όμως έκανε πάρα πολύ κρύο. Όλα τα υγρά μετατράπηκαν σε πάγο, επομένως ήταν σαν να κοιμάμαι μέσα σε έναν καταψύκτη», περιέγραψε,
«Έπρεπε να έρθω εδώ, δεν είχα άλλη επιλογή».
Πολλοί Τεξανοί έμειναν και χωρίς νερό. Μεταξύ αυτών η Μάντι Λίον Ράιλι από το Πφλάγκερβιλ, η οποία περιέγραψε στην Texas Tribune ότι αναγκάστηκε να λιώσει χιόνι για να έχει προμήθειες.
Εκτός του Τέξας, της Λουιζιάνα και του Μισσισίπι, στο Όρεγκον (βορειοδυτικά), που επλήγη από χιονοπτώσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο, περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά παραμένουν έως σήμερα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Μια επιστροφή σε πιο ήπιες θερμοκρασίες αναμένεται αυτό το Σαββατοκύριακο, ωστόσο σήμερα, συνέχιζε να χιονίζει στα περίχωρα του Σαν Αντόνιο, στο νότιο Τέξας.
Η NWS προβλέπει πως «ρεκόρ κρύου» ενδέχεται να καταγραφούν στις νοτιοκεντρικές ΗΠΑ, με τον υδράργυρο να πέφτει 11-16 βαθμούς κελσίου κάτω από τις φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες.
Στους 34 οι νεκροί, 500.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ αυξήθηκε στους 34, μετέδωσε το βράδυ της Πέμπτης το τηλεοπτικό δίκτυο CBS News. Οι περισσότεροι θάνατοι-20 μέχρι εδώ- καταγράφηκαν στην πολιτεία Τέξας, σύμφωνα με το δίκτυο. Το πολικό ψύχος, η χιονόπτωση και ανεμοστρόβιλοι προκάλεσαν εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης.
Το μέτωπο το οποίο προκάλεσε τις χιονοπτώσεις-ρεκόρ στον νότο μετακινείται προς την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, αναμενόταν να πλήξει χθες από τη Βόρεια Καρολίνα ως τη Νέα Αγγλία (βορειοανατολικά).
Στη Νέα Υόρκη, το χιόνι έρχεται να προστεθεί στα 40 εκατοστά που είχαν πέσει στις αρχές Φεβρουαρίου. Περίπου 10 εκατοστά είχαν πέσει στο Σέντραλ Παρκ το απόγευμα.
Περίπου 200 πτήσεις ακυρώθηκαν.
«Από τον Δεκέμβριο δεν πιστεύω πως πέρασε ούτε μία εβδομάδα χωρίς χιόνι. Είναι παλαβό», είπε η Κάρα Ντίξον, φοιτήτρια στο NYU.
Σύμφωνα με την αμερικανική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS), ο παγετός και η κακοκαιρία στη Βόρεια Καρολίνα και στη Βιρτζίνια αναμενόταν να προκαλέσουν «αρκετές» διακοπές ρεύματος και πτώσεις δέντρων τις επόμενες ώρες.
Στο Τέξας πάνω από 250.000 νοικοκυριά παρέμεναν χωρίς ηλεκτροδότηση παρότι οι σταθμοί παραγωγής επανήλθαν σε λειτουργία, ενώ πάνω από 240.000 άλλα αντιμετώπιζαν επίσης διακοπή της ηλεκτροδότησης σε Λουιζιάνα και Μισισιπή (νότια).
Οι κάτοικοι της πολιτείας είναι επίσης αντιμέτωποι με ελλείψεις και προβλήματα στην ύδρευση, καθώς σωληνώσεις έσπασαν λόγω του παγετού ακόμα και μέσα σε σπίτια. Σε περίπου επτά εκατομμύρια Τεξανούς συστήθηκε να βράζουν το νερό πριν να το πιούν ή να το χρησιμοποιήσουν στην κουζίνα, ενώ περίπου 264.000 είναι αντιμέτωποι με διακοπές στην παροχή πόσιμου νερού.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο η Λιζ Σέργουντ-Ράνταλ, σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν για ζητήματα εθνικής ασφάλειας, επισήμανε ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για να βελτιωθεί το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης και να αποφευχθούν στο μέλλον διακοπές όπως αυτές στο Τέξας.
Δεχόμενος σωρεία επικρίσεων για την έλλειψη προετοιμασίας των αρχών, ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ κατηγόρησε τον ERCOT, τον διαχειριστή του δικτύου ηλεκτροδότησης, και δεσμεύθηκε ότι θα διενεργηθεί έρευνα.
Ο Τεξανός ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, όψιμος ενεργός υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη έπειτα από έναν καταιγισμό επικρίσεων διότι εν μέσω του κύματος της κακοκαιρίας της κρίσης που προκάλεσε ταξίδεψε με την οικογένεια στο μεξικανικό θέρετρο Κανκούν. Προσπάθησε να δικαιολογηθεί υποστηρίζοντας πως πήγε τα παιδιά του στο Μεξικό και γύρισε αμέσως, χωρίς να πείσει. Αργότερα, παραδέχθηκε πως διέπραξε σφάλμα.
Το κύμα κακοκαιρίας προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στην εκστρατεία εμβολιασμού για τον νέο κορονοϊό, ειδικά στη Λουιζιάνα και στη Νέα Υόρκη.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναγκάστηκε να αναβάλλει για σήμερα μια επίσκεψη σε εργοστάσιο της Pfizer που παράγει εμβόλια στην πόλη Καλαμαζού, στην πολιτεία Μίσιγκαν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ