13.7 C
Athens
Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΣεληνιακές φάσεις έχει ο ανθρώπινος ύπνος

Σεληνιακές φάσεις έχει ο ανθρώπινος ύπνος

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (27/01), δείχνει ότι τα ανθρώπινα πρότυπα ύπνου εξαρτώνται πολύ περισσότερο από τις μεταβαλλόμενες φάσεις του φεγγαριού απ’ ό,τι εθεωρείτο.
Συγκεκριμένα, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον (UW), το Πανεπιστήμιο Γέιλ και το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Quilmes, στην Αργεντινή, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στις τρεις έως πέντε ημέρες μέχρι την πανσέληνο, οι άνθρωποι πηγαίνουν στο κρεβάτι αργότερα και έτσι κοιμούνται για μικρότερο χρονικό διάστημα.
Αξιωματούχοι κατέληξαν στο συμπέρασμα χρησιμοποιώντας συσκευές παρακολούθησης ύπνου σε 98 ανθρώπους που ζουν σε τρεις αυτόχθονες κοινότητες στη Φορμόζα της Αργεντινής, οι οποίες διέφεραν η μία από την άλλη όσον αφορά στην πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η διάρκεια του ύπνου των συμμετεχόντων ήταν από 20 μέχρι και πάνω από 90 λεπτά και ο χρόνος που οι άνθρωποι αποκοιμόντουσαν κυμαινόταν από 30 έως και 80 λεπτά.
Εκτός από την έλλειψη ύπνου πριν από την πανσέληνο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν, επίσης, πολύ περισσότερο τις νύχτες πριν από μια νέα Σελήνη.
Οι ερευνητές ανέφεραν, ακόμα, ότι το λεγόμενο «φαινόμενο σεληνιακής φάσης» στον ύπνο ήταν πιο εμφανές με βάση την πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα.
Για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους, οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματά τους με δεδομένα ύπνου που συλλέχθηκαν σε μια ξεχωριστή μελέτη που εξέτασε τις συνήθειες ύπνου 464 φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.
Τελικά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ισχυρές ομοιότητες με τη μελέτη τους.
Ο Οράσιο ντε λα Ιγκλέσια, καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, σε σχετική ανακοίνωση του εκπαιδευτικού ιδρύματος ανέφερε: «Βλέπουμε μια σαφή σεληνιακή διαμόρφωση του ύπνου, με τον ύπνο να μειώνεται και μια μεταγενέστερη έναρξη του ύπνου τις ημέρες πριν από την πανσέληνο. Αν και το αποτέλεσμα είναι πιο ισχυρό σε κοινότητες χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, το αποτέλεσμα υπάρχει σε κοινότητες με ηλεκτρικό ρεύμα, συμπεριλαμβανομένων των προπτυχιακών φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον».
Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ιδρυμα Επιστημών και το Ιδρυμα Leakey, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances».
Πηγή: Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ