Μετατέθηκαν για Μάρτιο οι κυρώσεις σε Τουρκία
Λευκός καπνός προέκυψε, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (11/12), από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, σχετικά με τις κυρώσεις στην Τουρκία για την παραβατική συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο και κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «ισχυρή προειδοποίηση» στην Αγκυρα.
Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές τόνισαν πως «η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά» και επεσήμαναν πως διευρύνεται «η λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ακόμα, σημείωσαν πως στην έκθεση που θα υποβάλει, τον Μάρτιο, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, «θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας».
Επίσης, οι κυβερνητικές πηγές υπογράμμισαν πως «η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας απέναντι στην ΕΕ και στα κράτη-μέλη της, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπήρξε απόλυτη και σαφής».
Συν τοις άλλοις, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν πως ικανοποιήθηκε το αίτημα της Ελλάδας για αποχή της Τουρκίας από παράνομες δραστηριότητες ως προϋπόθεση προκειμένου να συνεχιστούν οι απευθείας διερευνητικές επαφές μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας.
Μητσοτάκης: «Η απειλή των κυρώσεων προς την Τουρκία το καλύτερο εργαλείο»
Απαντώντας σε ερώτηση πως αξιολογεί το κείμενο συμπερασμάτων και τι περιμένουμε από εδώ και πέρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι για να επιτευχθεί οποιαδήποτε απόφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χρειάζεται ομοφωνία.
Κι όπως είπε η ομοφωνία για διεύρυνση λίστας προσώπων και οντοτήτων δεν υπήρχε πριν από δυο μήνες.
«Μην αμφιβάλλετε πως αν η Τουρκία δεν αλλάξει συμπεριφορά θα παρθούν κι άλλες αποφάσεις το Μάρτιο. Η πίεση πρέπει να λειτουργήσει με τρόπο ώστε να πείσει την Τουρκία ότι είναι προς όφελός της να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στην ελληνική ΑΟΖ, να κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών και να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Είδαμε συνεχιζόμενη δραστηριότητα του Oruc Reic όταν η Τουρκία έλεγε ότι είναι έτοιμη για συνομιλίες. Πρέπει να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια από την Τουρκία και ελπίζω το μήνυμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μην παρερμηνευθεί από την Τουρκία».
Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο η Τουρκία μπορεί να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ευχή να μην υπάρξουν νέες προκλήσεις από Αγκυρα, ώστε να διαμορφωθεί το περιβάλλον «για να επανακκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές όπως επιθυμούμε. Δεν εξαρτάται από την Ελλάδα αλλά πρωτίστως από την Τουρκία. Η Ελλάδα από τη στιγμή που πέφτει η ένταση είναι έτοιμη να καθίσει και να συζητήσει» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός, δήλωσε ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων αποτυπώνεται η επιθυμία της Ευρώπης για ένα πιο ουσιαστικό συντονισμό με τις ΗΠΑ σε μια σειρά από ζητήματα. «Κάποιες από τις πρώτες δηλώσεις του νέου Αμερικανού Προέδρου όπως η επιστροφή στη συμφωνία των Παρισίων έγιναν δεκτές με ανακούφιση και ικανοποίηση από την ΕΕ. Υπάρχει περιθώριο να ενισχυθεί ο κρίσιμος πυλώνας της διατλαντικής συμμαχίας ο οποίος σε ένα βαθμό τα τελευταία χρόνια δοκιμάστηκε», τόνισε σημειώνοντας πως δεν γνωρίζει αν οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400.
«Και στις ΗΠΑ και στην ΕΕ διαμορφώνεται η άποψη ότι η Τουρκία γεννά περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει», υπογράμμισε.
«Αν η Αγκυρα έλαβε το μήνυμα, θα φανεί εν ευθέτω χρόνο. Οι συμφωνίες τηρούνται και ναι, οι συμφωνίες τηρήθηκαν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε άλλη ερώτηση.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι τον Οκτώβριο οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν ότι σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης η ΕΕ θα λάβει αποφάσεις. «Και οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν. Τα πράγματα δεν πήγαν στην κατεύθυνση που προσδοκούσαμε», τόνισε και συμπλήρωσε: «Η ΕΕ πήρε τις πρώτες αποφάσεις και δρομολόγησε και τις επόμενες τις οποίες ενδέχεται να χρειαστεί να πάρει».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που δίνεται ρητή εξουσιοδότηση στον κ. Μπορέλ και στην Κομισιόν να καταγράψει στο χαρτί τις επιλογές και τα εργαλεία. «Αυτή η συζήτηση είχε ξαναγίνει σε προφορικό επίπεδο. Αυτή τη φορά η εντολή είναι σαφής όπως σαφές είναι και το χρονοδιάγραμμα. Το Μάρτιο αυτά θα συζητηθούν. Η Ευρώπη είναι υπερωκεάνιο που δεν στρίβει με ταχύτητα ταχύπλοου αλλά αν στρίψει, την πορεία θα την κρατήσει σταθερά».
Τι αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής
Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να αποκλιμακώσει τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και, κυρίως, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, και προτρέπει την Αγκυρα να συνεχίσει ομαλά τις απευθείας διερευνητικές επαφές της με την Αθήνα.
Ακόμα, ο οργανισμός «καλεί την Τουρκία για υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και να εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση των δικτύων λαθρομετανάστευσης».
Μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στη λήψη περιοριστικών μέτρων σχετικά με τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στη βάση της απόφασης της 11ης Νοεμβρίου 2019.
Επιπλέον, ο ύπατος εκπρόσωπος τη ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σε συνάρτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα υποβάλουν έκθεση για τις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις του οργανισμού με την Τουρκία έτσι ώστε στην επόμενη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Μάρτιο, να αποφασιστεί τυχόν επέκταση των όσων αναφέρονται στο εν λόγω κείμενο συμπερασμάτων.
Συν τοις άλλοις, η ΕΕ καταδίκασε τη μονομερή ενέργεια της Τουρκίας για άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων στην Κύπρο και στο κείμενο συμπερασμάτων προστίθεται πως το «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και παραμένει πλήρως δεσμευμένο για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος» και «αναμένει το ίδιο και από την Τουρκία».
Επιπροσθέτως, ζητείται ακόμα από τον ύπατο εκπρόσωπο να προχωρήσει ως προς την πρόταση για την πολυμερή Διάσκεψη σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο.
Πηγή: Sputniknews
«Προς όφελος της Τουρκίας να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στην ελληνική ΑΟΖ, να κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών και να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών»
Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός Ελλάδας