Τη θέση του ότι το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού όχι μόνο ανέκοψε τη δυναμική που εμφάνιζε η ελληνική οικονομία, αλλά την γυρίζει πίσω τρία χρόνια, διατύπωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης στο τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών – Παν/μιο Μακεδονίας, Δρ. Δημήτριος Σκιαδάς, μιλώντας στην διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνοσερβικό Εμπορικό, Τουριστικό, Επαγγελματικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Βόρειας Ελλάδας, με θέμα “Οικονομικές επιπτώσεις του Covid19 στις χώρες των Βαλκανίων”.
Ο κ. Σκιαδάς επισήμανε ότι συνεπεία της πανδημίας το ΑΕΠ της Ελλάδας από 187 δισ. ευρώ το 2019 αναμένεται σε 170-171 δισ. ευρώ φέτος, χάνοντας έτσι 8,5%, και στα 180 δισ. ευρώ το 2021. «Η πανδημία της Covid-19 κοστίζει ακριβά στην Ελλάδα», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος σε πρόσφατη έρευνα που διενήργησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τη διαμόρφωση επιχειρηματικού κινήματος υψηλού αντίκτυπου, ο κ. Σκιαδάς επισήμανε ότι 55,6% των επιχειρηματιών θεωρεί την τηλεργασία λιγότερο αποτελεσματική σε σχέση με τη φυσική παρουσία στον εργασιακό χώρο, ενώ το 43% υποστήριξε ότι δεν θα τη διατηρήσει με το πέρασμα της πανδημίας. Τα μεγαλύτερα ποσοστά της διατήρησής της, όπως τόνισε, εντοπίζονται στους κλάδους πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, καθώς μία στις δύο επιχειρήσεις δηλώνουν ότι θα τη συνεχίσουν και στον κλάδο των υπηρεσιών.
Αναφορικά με την ετοιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στην πανδημική κρίση, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε ο κ. Σκιαδάς, το 60% δήλωσε ότι βρέθηκαν απροετοίμαστες και χωρίς σχέδιο και 13% των επιχειρήσεων δεν κατείχε ούτε τον στοιχειώδη εξοπλισμό για την υποστήριξη της εξ αποστάσεως εργασίας. «Τελικά επτά στις δέκα επιχειρήσεις κατάφεραν να αυτοματοποιήσουν στο 50% τις λειτουργίες τους», σημείωσε.
Σε δεινή οικονομική θέση και τα Βαλκάνια λόγω covid-19
Ως «τροχοπέδη» για την ανάπτυξη της οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας λειτούργησε το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, επισήμανε από την πλευρά της η επικεφαλής του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στα Σκόπια, Παγώνα Λάρδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ύφεση φέτος αναμένεται να ξεπεράσει το 4%, με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται στο 1%». Υπενθύμισε, ότι το 2019 το ΑΕΠ στη χώρα διαμορφωνόταν σε 11,3 δισ. ευρώ, αυξημένο σε ποσοστό 3,6% έναντι του 2018.
Επισήμανε ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει επηρεάσει το 82% των επιχειρήσεων στη χώρα, ενώ τα επίπεδα φτώχειας τέθηκαν εκ νέου σε ανοδική πορεία. Σημείωσε, ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας διέθεσε για στήριξη λόγω covid-19 ποσό ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ και σημείωσε ότι οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι κλάδοι του τουρισμού και των μεταφορών. Σημείωσε, ότι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι πιο «χαλαρά» και τόνισε ότι σε επίπεδο κρουσμάτων, αλλά και θανάτων, η κατάσταση στη χώρα είναι «εκρηκτική».
Μείωση του ΑΕΠ σε ποσοστό έως και 7% αναμένει φέτος η αλβανική κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι θα επανέλθει στο θετικό πρόσημο το 2021 και στο +4,5% το 2022, μετέφερε από την πλευρά του ο Α’ σύμβουλος του γραφείου ΟΕΥ της Ελλάδας στην Αλβανία, Σαράντης Μοσχόβης. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι με εξαίρεση τον κλάδο των κατασκευών, που “τρέχει” με γοργούς ρυθμούς στη χώρα, συνεπεία και του σεισμού το 2019, όλοι οι υπόλοιποι βρίσκονται σε πτωτική τροχιά. Μεταξύ άλλων τουρισμός, υπηρεσιών, βιομηχανίας και λιανικό εμπόριο. Πρόσθεσε, ότι η ανεργία αναμένεται φέτος στο 30%, από 12% το 2019 και ανέφερε ότι η αλβανική κυβέρνηση διάθεσε 300 εκατ. ευρώ για στήριξη λόγω covid-19. Επισήμανε ότι η παραοικονομία στη χώρα συνεχίζει να ανθεί, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για περιορισμό της και τόνισε ότι για τις 24 Απριλίου του 2021 έχουν προγραμματιστεί στη χώρα οι βουλευτικές εκλογές. Για την πανδημία του κορονοϊού σημείωσε ότι η χώρα μετρά 30.014 κρούσματα και 822 θανάτους, ενώ μόνο την τελευταία ημέρα εντοπίστηκαν 546 προσβεβλημένοι στην Covid-19. «Τα μέτρα είναι πιο χαλαρά σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας», είπε.
Οικονομική ύφεση άνω του 5% αναμένει φέτος η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, με την ανεργία να καταγράφεται υψηλή και στους νέους να ξεπερνά το 40%, επισήμανε από την πλευρά του ο Α’ σύμβουλος ΟΕΥ της Ελλάδα στη γειτονική χώρα, Λεωνίδας Παπακωνσταντινίδης. Πρόσθεσε, ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού συνεχώς αναθεωρείται προς τα πάνω και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση προσβλέπει σε περιορισμό του μέσω των δύο δανείων, 125 εκατ. ευρώ από την ΕΕ και 320 εκατ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το 2021″. Σημείωσε ότι η χώρα παραμένει ανοικτή, παρά την πανδημία του κορονοϊού, με τους κυβερνώντες να προσβλέπουν σε τουρισμό τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Για τη Βουλγαρία, ο Α’ γραμματέας ΟΕΥ της Ελλάδας στη γειτονική χώρα, Δημήτριος Μάος, ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο τα κρούσματα καταγράφονταν 20πλάσια έναντι του Μαΐου, ενώ όπως είπε, «η χώρα έχει ίσως και τον υψηλότερο δείκτη κατά κεφαλή θνησιμότητας στην ΕΕ».
Ύφεση 5,2% αναμένει η ρουμανική κυβέρνηση φέτος, εκτιμώντας ωστόσο ότι το 2021 θα επιστρέψει σε θετικό πρόσημο και συγκεκριμένα στο 3%, μετέφερε από την πλευρά του ο Α΄ σύμβουλος ΟΕΥ της Ελλάδας στη Ρουμανία, Παντελής Γιαννούλης. Τόνισε ότι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού η μείωση τζίρου των επιχειρήσεων ξεπερνά το 17%. Επιπλέον ανέφερε ότι η χώρα μετρά 485.000 κρούσματα κορονοϊού και 11.600 θανάτους και σημείωσε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή διάδοσης της νόσου είναι εφάμιλλα με αυτά που εφαρμόζονται στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση της λίστας επενδυτών στη γειτονική χώρα, με το επενδυόμενο κεφάλαιο στο 1,7 δισ. ευρώ και αποκάλυψε ότι τους τελευταίους μήνες ενεγράφησαν στο ρουμανικό μητρώο περισσότερες από 400 ελληνικές επιχειρήσεις. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι την προσεχή Κυριακή στη χώρα θα γίνουν βουλευτικές εκλογές.
Στο 24% ανέρχεται η παραοικονομία στην Σερβία, επισήμανε ο Α΄ γενικός σύμβουλος ΟΕΥ της Ελλάδας στη γειτονική χώρα, Βασίλης Σκρόνιας, λέγοντας ότι λόγω covid-19 φέτος αναμένεται στη χώρα μείωση του ΑΕΠ κατά 1,5%. Σημείωσε ότι οι Σέρβοι επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι εάν σταματούσε τώρα η πανδημία του κορονοϊού θα χρειάζονταν έναν χρόνο για να ανακάμψουν και πάλι.
Έλενα Αλεξιάδου