Η βρετανική κυβέρνηση δανείστηκε τον Απρίλιο περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μήνα με βάση τα καταγεγραμμένα στοιχεία, με το ποσοστό του δημόσιου χρέους να πλησιάζει το 100% του ΑΕΠ, ενώ οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν πτώση ρεκόρ 18% καθώς η κρίση του κορονοϊού έπληξε την οικονομία.
Ο δανεισμός του Απριλίου των 62,1 δισεκ. λιρών (75,8 δισεκ. δολάρια) ήταν έξι φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα ενώ τα στοιχεία του Μαρτίου αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω σε σχεδόν 15 δισεκ. λίρες καθώς ξεκίνησε το έκτακτο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη διάσωση θέσεων εργασίας.
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο δημόσιος δανεισμός θα φθάσει περίπου το 15% του ΑΕΠ φέτος -ξεπερνώντας κατά πολύ το υψηλό επίπεδο του 10% που καταγράφηκε στην ύφεση του 2008 προς 2009, ακόμα κι αν αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού», σχολίασε ο Σάμιουελ Τουμς, οικονομολόγος στην Pantheon Macroeconomics.
Το δημόσιο χρέος, συμπεριλαμβανομένων των αγορών ομολόγων από την Τράπεζα της Αγγλίας, σημείωσε άλμα σχεδόν στο 98% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας (ONS).
Η ONS ανακοίνωσε επίσης ότι οι βρετανικές λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ιστορικά πτώση τους τον Απρίλιο, λόγω του lockdown. Οι λιανικές πωλήσεις βάσει όγκου μειώθηκαν 18,1% τον Απρίλιο από τον Μάρτιο, συγκριτικά με πτώση κατά 16% που ανέμεναν οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters.
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΑΡΓΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ
Η βρετανική οικονομία ίσως βρεθεί αντιμέτωπη με βραδύτερη ανάκαμψη από την ύφεση που προκαλεί ο κορονοϊός σε σχέση με τις εκτιμήσεις που παρουσίασε αυτό τον μήνα η Τράπεζα της Αγγλίας και θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές για τη στήριξη της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων και των αρνητικών επιτοκίων, δήλωσε ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Ωστόσο ο Ντέιβ Ράμσντεν δήλωσε στο Reuters ότι τα ζητήματα που αφορούν τη μείωση των επιτοκίων κάτω από το μηδέν είναι περίπλοκα και θα χρειαστεί χρόνο για να εξεταστούν καθώς και ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για να συνεχίσει η Τράπεζα της Αγγλίας να εφαρμόζει το τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε στις 7 Μαΐου ότι η βρετανική οικονομία ίσως καταγράψει το 2020 τη μεγαλύτερη κάμψη της εδώ και πάνω από 300 χρόνια μετά την επιβολή των μέτρων περιορισμού με στόχο την ανακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.