Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πόσα ξέρουμε για το δύσκολο καλοκαίρι του 2015, όταν η κυβέρνηση χρειάστηκε να έρθει σε σύγκρουση με πολλές δυνάμεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην Ευρώπη; Το πολιτικό θρίλερ του Νίκου Στέφου «2015 – Καύσωνας στην Αθήνα», που μόλις κυκλοφόρησε από την Athens Bookstore Publications, σε επιμέλεια Ολιας Αποστολοπούλου, διερευνά άγνωστα πολιτικά παρασκήνια, ρίχνοντας φως στη δραματική νύχτα του δημοψηφίσματος, στις συγκρούσεις στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, στην αλλαγή ηγεσίας της ΝΔ, η οποία πέρασε από τον Αντώνη Σαμαρά στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά και στον ρόλο τον οποίο επωμίστηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Παρατηρεί χαρακτηριστικά στον πρόλογό του ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, αποδίδοντας ευσύνοπτα το κλίμα και την ατμόσφαιρα του βιβλίου: «Η δική μου πρώτη κρίση για το νέο βιβλίο του Νίκου Στέφου είναι πως βρίθει πραγματικών γεγονότων που όλοι ζήσαμε και φείδεται κρίσεων. Αυτή η προσέγγιση αφήνει συνειδητά στον αναγνώστη μερίδιο της κρίσης. Είναι άλλωστε τόσο φρέσκο το αποτύπωμα του 2015 που εύκολα κινδυνεύει κάποιος να οδηγηθεί στην αυταπάτη της εύκολης ιχνηλασιμότητάς του. Ο συγγραφέας προτιμά να περιγράψει με ζωντάνια κι ενάργεια αυτό που ζήσαμε όλοι. Και σε υποχρεώνει να το διαβάσεις απνευστί. Σε ορισμένα σημεία η αφήγηση μοιάζει με ψέμα, αλλά -δυστυχώς για την πατρίδα μας- είναι τόσο οδυνηρά αληθινή.
Οι πρωταγωνιστές και οι συνεργάτες τους μίλησαν στον συγγραφέα περιγράφοντας το κλίμα μέσα από τους διαλόγους και τις αιχμές που αντήλλαξαν τότε, τις συναντήσεις, τις αντιπαραθέσεις, τις ατελείωτες συνεδριάσεις σε Βουλή, κομματικά γραφεία και Προεδρικό Μέγαρο, τις ψηφοφορίες που μας έκοβαν την ανάσα. Πράξεις και παραλείψεις που παραλίγο να μας στοιχίσουν τη συμμετοχή μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και σίγουρα μας στοίχισαν την απαξίωση της χώρας μας τόσο πολιτικά όσο φυσικά και οικονομικά. Οι εταίροι -είναι δυστυχώς πικρή αλήθεια αυτό- μας έβλεπαν για καιρό άλλοι υποτιμητικά, άλλοι θλιβόμενοι για την κατρακύλα μας. Η οπτική του Στέφου, συμπίπτει με την πλειονότητα των Ελλήνων που θεωρούν πως τα λάθη και οι αυταπάτες της πρώτης φοράς αριστερής κυβέρνησης παρ’ ολίγον να οδηγήσουν τον τόπο σε έναν νέο εθνικό διχασμό. Με ασύγγνωστη ελαφρότητα και κυρίως πρωτοφανή ανευθυνότητα οι τότε κυβερνώντες, όντας πλήρως απροετοίμαστοι κι έχοντας παντελή άγνοια των ευρωπαϊκών συσχετισμών, έπαιξαν την τύχη της χώρας «στα ζάρια» προκειμένου να ικανοποιήσουν νεανικές φαντασιώσεις και ιδεοληψίες.
Εκατό χρόνια μετά τον διχασμό του 1915 ο παρ’ ολίγον διχασμός του 2015, είναι σήμερα παρελθόν. Οχι όμως ξεχασμένο. Και αυτή η περίοδος συμπυκνωμένη στις σελίδες του βιβλίου του Νίκου Στέφου αποδίδεται σε διαστάσεις θρίλερ. Οπως δυστυχώς και ήταν… Οι καυτές μέρες του καλοκαιριού του 2015 ξεπέρασαν σε φαντασία τις νύχτες του και είναι παρούσες στις σελίδες αυτού του βιβλίου για να μην μας αφήσουν να ξεχάσουμε».
Το βιβλίο περιλαμβάνει ανέκδοτες συνομιλίες των πρωταγωνιστών, επίσημα ελληνικά και ευρωπαϊκά έγγραφα, καθώς και στοιχεία που αντλήθηκαν από συνεντεύξεις του συγγραφέα με τους πρωταγωνιστές της εποχής.
Οπως συνοψίζει ο Νίκος Στέφος: «Επιδίωξή μου ήταν να κάνω μια inside δημοσιογραφική έρευνα γύρω από αυτά τα γεγονότα και όχι απλώς μια ιστορική καταγραφή. Με ερέθιζε, βλέπετε, η περιέργεια να ανακαλύψω τα παρασκήνια της εσωτερικής πολιτικής σκηνής. Τι έγινε πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας κυρίως στην Αθήνα και όχι τόσο στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο. Τότε παρακολουθούσα με μια κάποια αμηχανία τις συγκρούσεις τόσων ανθρώπων, που ενώ επί χρόνια πάλευαν από τα ίδια πολιτικά μετερίζια σαν φίλοι και σύντροφοι, μετά το δημοψήφισμα κατέληξαν να πολεμούν σαν ορκισμένοι εχθροί. Αυτή η αμηχανία μού έγινε κίνητρο για να ψάξω να μάθω το πώς κατέληξαν σε αυτή τη σύγκρουση. Να ερευνήσω τις άγνωστες πολιτικές συναλλαγές, τα γιατί και τα πώς καταλήξαμε στη μεγάλη ανατροπή, την κωλοτούμπα, όπως έγινε και διεθνώς γνωστή. Και μαζί να ‘ρθουν στο φως οι προσωπικοί χαρακτήρες των πρωταγωνιστών, οι αγωνίες τους, οι σκέψεις, ανθρώπινοι φόβοι τους. Χρειάσθηκε να ξοδευτούν ατελείωτες ώρες συζητήσεων με πολλούς πρωταγωνιστές. Αλλοι μίλησαν of the record. Δεν ήθελαν να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους για πολλούς και διαφόρους λόγους. Σεβάστηκα την επιθυμία τους. Αλλοι όμως δεν είχαν κανένα πρόβλημα να καταγράψουν επώνυμα την αλήθεια τους».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ