11.5 C
Athens
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτις «ράγες» οι σιδηροδρομικές συνδέσεις των λιμανιών Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Θεσσαλονίκης

Στις «ράγες» οι σιδηροδρομικές συνδέσεις των λιμανιών Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Θεσσαλονίκης

Δυσοίωνες προβλέψεις κάνουν οι επιστήμονες για τις μεταφορές, καθώς προειδοποιούν ότι το σύστημα θα καταρρεύσει με πάταγο, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τη θωράκιση των διαύλων μεταφοράς ανθρώπων και αγαθών.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, χαιρετίζοντας τις εργασίες της 1ης Διεθνούς Διάσκεψης για τις Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στα Δίκτυα Μεταφορών, σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η προώθηση έργων στις μεταφορές, τομέα ο οποίος ευθύνεται σε ποσοστό 25% για τους ρύπους. Τόνισε ότι επιδιώκονται οι σιδηροδρομικές συνδέσεις των λιμανιών Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Θεσσαλονίκης και η δημιουργία, εκεί, κέντρων εφοδιασμού. Υπενθύμισε τέλος ότι γίνεται προσπάθεια επανεκκίνησης του project Θριάσιο 1.
Ο πρόεδρος της Logistics, Ν. Ροδόπουλος, από την πλευρά του σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η απειλή στα δίκτυα μεταφορών υπάρχει στις αναπτυγμένες χώρες, που βρίσκονται στην κορυφή της ανταγωνιστικότητας. Όπως είπε, ωστόσο, οι υποδομές έχουν δημιουργηθεί αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με αποτέλεσμα να θεωρούνται παλαιές και αδύναμες στην αντιμετώπιση ακραίων κλιματικών φαινομένων.
Κώδωνας κινδύνου
Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας, οι αυξήσεις της συχνότητας και της διάρκειας των υψηλών θερμοκρασιών δοκιμάζουν σοβαρά τις σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές, λόγω των φθορών σε ράγες και οδοστρώματα. Επιπλέον, ξηρασία και υψηλή θερμοκρασία οδηγούν σταδιακά στην καθίζηση της ασφάλτου, γεγονός που επηρεάζει την απόδοση και την ανθεκτικότητα. Το δε πρόσθετο ετήσιο κόστος για την αναβάθμιση των οδοστρωμάτων στην ΕΕ θα αυξηθεί ιδιαίτερα ειδικά για το διάστημα 2070 και 2100. Ωστόσο, αν υπολογισθεί ότι οι επιφάνειες των δρόμων αντικαθίστανται συνήθως ανά 20ετία, οι κλιματικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη κατά την αντικατάσταση.
Από την άλλη πλευρά, ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, όπως οι έντονες βροχοπτώσεις, οι πλημμύρες και οι ξηρασίες, μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές τόσο κατά τη διάρκεια όσο και αμέσως μετά τη λήξη τους.


Όπως σημείωσε η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος για το κλίμα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, δρ Μπόραμ Λι, για την αποτελεσματική διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, προϋποτίθεται παρατήρηση, καταγραφή και μελέτη των φαινομένων της. Η πενταετία 2015-2019 αναφέρεται ως κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου θερμότερη της προηγούμενης (2011-15), ενώ ειδικά το έτος 2016 παρουσιάζεται ρεκόρ αύξησης της θερμοκρασίας -κατά 1 βαθμό- στα χρονικά της μεταβιομηχανικής περιόδου. Αν δεν εφαρμοστούν άμεσα μέτρα, το 2030 η θερμοκρασία θα έχει αυξηθεί κατά 2 βαθμούς και οι συνέπειες θα είναι μεγάλες σε όλους τους τομείς, τόνισε η ομιλήτρια, η οποία αναφέρθηκε και στο λιώσιμο των πάγων, που θα ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας, γεγονός που μεταφράζεται σε διάβρωση παράκτιων οδών και γεφυρών, πλημμύρες, αλυσιδωτές ζημιές σε παράκτια περιουσιακά στοιχεία, διακοπή της εκμετάλλευσης των παράκτιων σιδηροδρόμων κ.α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ