16 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΚαταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΑΔ για το σύστημα απαλλαγής από τα...

Καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΑΔ για το σύστημα απαλλαγής από τα Θρησκευτικά

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κρίνει ότι οι Αρχές δεν έχουν δικαίωμα να υποχρεώνουν άτομα να αποκαλύπτουν τις πεποιθήσεις τους, εντοπίζοντας προβληματικά σημεία του ελληνικού συστήματος αναφορικά με το πώς γίνεται η απαλλαγή από τα Θρησκευτικά.
Στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό σύστημα απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών είναι αντίθετο προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατέληξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ).
Το ΕΔΑΔ που είχε κληθεί να εξετάσει προσφυγές γονέων Ελλήνων μαθητών που αφορούσαν στο υποχρεωτικό μάθημα των Θρησκευτικών στα ελληνικά σχολεία, καταδίκασε την Αθήνα για προσβολή των δικαιωμάτων στην εκπαίδευση και στην ελευθερία της συνείδησης και της θρησκείας.


Οπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το ΕΔΑΔ, «οι αρχές δεν δικαιούνται να επεμβαίνουν στον τομέα της συνείδησης του ατόμου, να ελέγχουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις προσώπων ούτε να τα υποχρεώνουν να τις αποκαλύπτουν».
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η απαλλαγή των μαθητών από τα Θρησκευτικά, οι γονείς είχαν προσφύγει στο ΕΔΑΔ, επειδή «ήταν υποχρεωμένοι να δηλώνουν επισήμως ότι τα παιδιά τους δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι».
Το ΕΔΑΔ εντοπίζει τον κίνδυνο το σύστημα αυτό να αποτρέπει τους γονείς να ζητούν απαλλαγή από τη θρησκευτική εκπαίδευση, ιδιαίτερα οικογένειες που κατοικούν, όπως αυτές των εναγόντων, σε μικρά νησιά, τη Μήλο και τη Σίφνο, «όπου η τεράστια πλειονότητα του πληθυσμού ανήκει σε συγκεκριμένη θρησκεία και όπου ο κίνδυνος στιγματισμού είναι σαφώς πιο αυξημένος απ’ ό,τι στις μεγάλες πόλεις».
Επίσης, οι δικαστές διαπίστωσαν πως επειδή δεν υπάρχει πρόταση για μάθημα αντικατάστασης, τα παιδιά «θα χάνουν ώρες μαθήματος μόνο και μόνο επειδή αποκάλυψαν τις πεποιθήσεις τους».
Πηγή Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ