Κάποια προϊόντα θεωρούνται φιλικά για το περιβάλλον, αλλά μία πιο ενδελεχής ματιά καταδεικνύει το αντίθετο. Ιδού κάποια από τα πιο γνωστά «πράσινα» προϊόντα που θεωρούνται «σύμβολα» της περιβαλλοντικής συνείδησης, αλλά έρευνες και μια πιο αναλυτική ματιά στο πώς κατασκευάζονται έρχονται να το καταρρίψουν αυτό.
Ηλεκτρικά πατίνια
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αποκαλύπτει, σύμφωνα με το RT, έκθεση που δημοσιεύθηκε στο «Environmental Research Letters», σύμφωνα με την οποία τα ηλεκτρικά πατίνια – που το τελευταίο διάστημα αποτελούν μόδα στους δρόμους των πόλεων παγκοσμίως.
Στην πραγματικότητα, κατά τη μετακίνηση με ηλεκτρικό πατίνι παράγονται περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά μίλι σε σχέση με τη μετακίνηση με λεωφορείο, ποδήλατο ή ακόμη και μηχανάκι – σκούτερ.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται για να κατασκευαστούν η μπαταρία, οι ρόδες και ο σκελετός του ηλεκτρικού πατινιού, αλλά και εκείνα που χρησιμοποιούν καθημερινά οι εταιρείες συλλογής, φόρτισης και διανομής τους, έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε ό,τι αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού από αλουμίνιο και ανοξείδωτο χάλυβα
Ο εφοδιασμός με επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού θεωρείται «must», εν μέσω καλοκαιριού, για όσους θέλουν να επιδεικνύουν περιβαλλοντικό πνεύμα και σίγουρα είναι δείγμα οικολογικής συνείδησης – αφού έτσι αποφεύγεται η χρήση του πλαστικού μπουκαλιού. Εντούτοις, η παραγωγή των εν λόγω μπουκαλιών συνοδεύεται και από αρνητικές επιπτώσεις.
Ειδικότερα, το αλουμίνιο εξάγεται από µμετάλλευμα βωξίτη με επιφανειακή εξόρυξη και είναι εξαιρετικά καταστροφικό για το περιβάλλον, αφού απελευθερώνοντας τοξικά «απορρίμματα», ενώ χρειάζεται και η κατανάλωση πολλή ενέργειας για τη συγκεκριμένη διαδικασία. Αντίστοιχα μεγάλη είναι η κατανάλωση πόρων που απαιτείται για την παραγωγή του ανοξείδωτου χάλυβα.
Φωτοβολταϊκά πάνελ
Θεωρητικά, τα φωτοβολταϊκά αποτελούν ένα ιδιαιτέρως έξυπνο τρόπο για τη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας, προκειμένου να καλυφθούν βασικές οικιακές ανάγκες. Εντούτοις, στην πραγματικότητα, προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά στο περιβάλλον απ’ όσα είναι τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται η χρήση τους.
Και αυτό, γιατί τα φωτοβολταϊκά κατασκευάζονται στους 2.000 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασίες που απαιτούν τεράστια κατανάλωση ορυκτών καυσίμων. Την ίδια ώρα, για την κατασκευή τους χρησιμοποιούνται μια σειρά από σπάνιες γαίες που τείνουν να φθίνουν.
Παράλληλα, όσο τα φωτοβολταϊκά οδεύουν προς το τέλος της «ζωής» τους, υπάρχει σε πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολία με την ανακύκλωσή τους, αφού τα περισσότερα από τα εξαρτήματά τους καταλήγουν στα σκουπίδια.
Χάρτινες σακούλες
Αν και φαντάζουν «αθώες», σε σχέση με το κακό που μπορούν να προκαλέσουν στο περιβάλλον οι πλαστικές σακούλες, οι χάρτινες σακούλες είναι στην πραγματικότητα επιβλαβείς, καθώς μεταξύ άλλων προϋποθέτουν την καταστροφή των δέντρων – ένα από τα μεγαλύτερα όπλα κατά της περιβαλλοντικής ρύπανσης.
Επίσης, χρειάζεται τέσσερις φορές περισσότερη ενέργεια για την κατασκευή μιας χάρτινης σακούλας σε σχέση με την πλαστική και δεν έχουν μεγάλο προσδόκιμο ζωής, αφού δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όσες φορές οι πλαστικές.
Επίσης, η έρευνα σημειώνει ότι το χαρτί δεν διασπάται πιο γρήγορα από το πλαστικό στις χωματερές, εξ αιτίας της έλλειψης φωτός και οξυγόνου.
Οργανικά λαχανικά
Τι θα μπορούσε να είναι πιο οικολογικό από λαχανικά που έχουν καλλιεργηθεί σε οργανική φάρμα; Αν και η απάντηση φαίνεται αυτονόητη, η πραγματικότητα δεν είναι τόσο ικανοποιητική. Το άλμα στην κατανάλωσή τους ώθησε ερευνητές να εξετάσουν το συγκεκριμένο θέμα και τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα.
Πολλές έρευνες έχουν καταρρίψει τους μύθους που υπάρχουν γύρω από τα οργανικά λαχανικά.
Η πιο πρόσφατη έρευνα είναι αυτή που δημοσιεύθηκε στο «Nature» και η οποία έδειξε ότι οι συμβατικές φάρμες είναι στην πραγματικότητας καλύτερες για το περιβάλλον από τις οργανικές φάρμες, γιατί είναι πολύ πιο αποδοτικές, παράγοντας 20% περισσότερη καλλιέργεια σε σχέση με τις οργανικές φάρμες.
Όσο για το επιχείρημα ότι τα οργανικά λαχανικά είναι πιο υγιεινά από εκείνα που αναπτύσσονται με τις κλασσικές μεθόδους, δύο έρευνες – μία από το Stanford University και μία από το Oxford – έρχονται να απαντήσουν πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να το αποδεικνύει αυτό.
Πηγή Sputniknews